Miron Cozma spune că Ion Iliescu a îmbrăcat minerii în soldați

279

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a spus marți, înainte de a intra la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul mineriadei că el a fost luat cu forța din fața Primăriei Petroșani de un grup ”securisto-comunist” și dus în capitală.

Cozma a afirmat, marți, că el nu a știut de plecarea trenurilor cu mineri din Valea Jiului spre Capitală, acuzându-l pe Ion Iliescu de faptul că i-a îmbrăcat pe mineri în soldați.

“Cine erau ăia îmbrăcați în mineri lângă Ion Iliescu în balconul Guvernului? Cine erau ăia îmbrăcați la Complexul Expozițional? Încă o dată, minerii din Valea Jiului au stat la Polivalentă. Noi am fost cantonați la Polivalentă în prima etapă. Am să vă spun și alte lucruri. Au îmbrăcat minerii în soldați. Adică ăia care veniseră și chipurile rămăseseră i-au îmbrăcat în soldați să vă prostească “, a declarat Miron Cozma.
După ce a dat declarații la Parchet, Cozma a afirmat că a refuzat să semneze ordonanța de punere sub învinuire, pe motiv că în aceasta se regăsesc două persoane pe care nu le agreează.

La ieşire, Cozma a precizat că nu a semnat ordonanţa de punere sub învinuire, pentru că în ea se regăsesc numele a două persoane pe care nu le simpatizează, dar și pentru că el nu este comunist, ci rocker.

Fostul lider al minerilor a răspuns, când a fost întrebat cine i-a chemat pe mineri în București și cine i-a coordonat, că el a ajuns civil și că minerii l-au adus pe umeri.

Deci, au fost securiştii lui Nicolae Cămărăşescu, repet, împreună cu ministrul Burlec (Cornel Burlec-Plăieş, n.r.), ministrul adjunct la Minelor, împreună cu alţi colonei şi aşa mai departe, care se ştiu, colonelul Tache, colonelul Florescu, sub coordonarea foarte strictă a lui Gelu Voican Voiculescu, care răspundea direct, pentru că acesta avea în permanenţă întâlniri la Bucureşti, bineînţeles cu Petre Roman și bineînţeles cu tovarăşul Iliescu”, a mai spus Cozma.

Fostul ”Luceafăr al huilei„ a mai afirmat că nu ar accepta o confruntare cu Ion Iliescu susținând ”sincer mi-e frică, dacă îi dau una moare”.

În ordonanța întocmită de procurori se arată că Miron Cozma a organizat, în calitate de fost președinte al Ligii Sindicatelor Miniere Libere “Valea Jiului”, deplasarea în Capitală a 10.000 de mineri în iunie 1990. În acest dosar al Mineriadei au fost puși sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Măgurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Băneasa — Școala Militară Superioară de Ofițeri a MAI), viceamiral (rez.) Emil “Cico” Dumitrescu (fost șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost șef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepreședinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepreședinte al CPUN).

De asemenea, mai mulți lideri de sindicat și directori de mine, precum și alți oficiali au fost puși sub acuzare pentru că au organizat deplasarea în Capitală a minerilor din Valea Jiului.

Miron Cozma a fost pus sub acuzare de procurorii militari pentru infracțiuni contra umanității.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza