Negocieri pentru noul contract de muncă al angajaţilor CEH

244

Negociază un nou contract colectiv de muncă pentru minerii şi energeticienii din judeţul Hunedoara, dar nu vor accepta sub nicio formă cu alt acord care să legifereze ceea ce a tăiat administratorul judiciar.

 

Liderii Sindicatului Muntele au început negocierile cu reprezentanţii legali ai Complexului Energetic Hunedoara pentru adoptarea unui nou contract de muncă al minerilor şi energeticienilor.

Angajaţii CEH lucrează la ora actuală doar în baza prevedrilor din contractele individuale de muncă, după ce în urmă cu circa o săptămână şi jumătate administratorul judiciar al CEH a denunţat unilateral contractul colectiv de muncă şi a anunţat că urmează să fie negociat unul nou.

“Am avut prima şedinţă şi am stabilit calendarul negocierilor. Asta înseamnă că, în termen de 60 de zile clendaristice, miercurea şi joia avem program de negociere”, a declarat preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica.

La ce sunt dispuşi să renunţe sindicaliştii din vechile prevederi ale CCM? Destul de greu de spus la această oră.

“Nu avem deocamdată o listă în sensul acesta, dar cu siguranţă nu vom accepta sub nicio formă să se perfecteze un contract colectiv de muncă care să legifereze exact ceea ce aceştia au tăiat prin denunţarea contractului”, a mai spus Nica.

Prin denunţarea CCM, angajaţii au pierdut o serie de drepturi, sporuri şi prime. Astfel, oficialii CEH au anunţat că s-au pierdut următoarele drepturi: tichete de masă, tichete cadou, masa caldă pentru salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale de muncă în procent de 100%, zile destinate activităţilor sindicale, adaos pentru sărbătorirea Zilei meseriei, adaos pentru sărbătorirea Crăciunului, adaos pentru Ziua Femeii (8 martie), cota combustibil (energie electrică şi termică), cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, ajutoare financiare pentru calamităţi naturale declarate de autorităţile locale sau centrale, incendii sau explozii la locurile de domiciliu ale salariaţilor, ajutor boli grave si incurabile, accidente de muncă – conform regulamentului aprobat de Comisia paritară administraţie sindicat, adaos pentru ziua salariatului, prima jubiliară, transport gratuit la şi de la locul de muncă, zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite sau alte situaţii, precum şi cu ocazia zilei meseriei.

Deocamdată angajaţii CEH beneficiază în continuare de transport la şi de la locul de muncă, însă nu se ştie până când şi în baza căror prevederi legale.

Carmen Cosman – Preda

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza