Nouăsprezece mineri blocaţi în subteran la Lonea sunt în greva foamei; la termocentrala Mintia a avut loc un protest spontan

251

Nouăsprezece mineri blocaţi în subteran la Mina Lonea sunt în greva foamei marţi, iar protestul celor aproximativ 440 de ortaci de la Lonea şi Vulcan continuă, în timp ce alţi 400 de angajaţi ai termocentralei Mintia au organizat un miting spontan în curtea unităţii.
Potrivit reprezentanţilor minerilor din Valea Jiului, 19 protestatari de la Mina Lonea din judeţul Hunedoara se află în greva foamei.

Iniţial, marţi dimineaţă, 15 ortaci erau în greva foamei, acestora alăturându-li-se ulterior alţi patru mineri.

Tot marţi, aproximativ 400 de angajaţi ai termocentralei Mintia au protestat în curtea unităţii, nemulţumiţi de intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

”Au fost aproximativ 400 de angajaţi de la termocentrala Mintia. Au protestat fără a periclita funcţionarea instalaţiilor. Au fost oameni veniţi de acasa ori din concediu. Schimbul unu a fost la panouri pentru ca nu se poate opri activitatea. Oamenii sunt nemulţumiţi de conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) care a declanşat insolvenţa. Nu se poate intra pe piaţă cu preţul acesta la cărbune. Ne temem că ne duc la faliment”, a declarat liderul Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crişovan.

El a precizat că din cei 1.200 de angajaţi ai termocentralei aproximativ 870 sunt pensionabili.

”Am cerut un plan de măsuri. Nu zice nimeni că nu trebuie să se facă restructurări, dar aproximativ 870 de oameni sunt pensionabili, dar sunt majoritatea în funcţii de conducere sau în sindicat. Vor să dea afară vreo 400 de angajaţi din Mintia. Termocentrala de la Mintia generează 90 la sută din veniturile CEH”, a mai spus Crişovan.

Protestul de la termocentrala Mintia a început la ora 10.00 şi s-a încheiat în jurul orei 14.00.

Mircea Crişovan a mai spus că se aşteaptă ca la Mintia să ajungă în cursul zilei de miercuri administratorul special Dan Agrişan, de la Ministerul Economiei.

De altfel, Dan Agrişan se află, marţi, în Valea Jiului pentru a discuta cu minerii blocaţi în subteran.

Marţi dimineaţă, peste 200 de mineri din schimburile unu şi patru de la Mina Vulcan s-au blocat în subteran în semn de solidaritate cu colegii lor de la Lonea, în total aproximativ 440 de ortaci cerând salvarea de la faliment a Complexului Energetic Hunedoara şi păstrarea locurilor de muncă.

De asemenea, doi dintre cei 17 mineri blocaţi în subteran care în cursul zilei de luni au intrat în greva foamei au renunţat la această formă de protest, din cauza problemelor de sănătate.

De altfel, luni seară, unul dintre mineri a leşinat, iar altul a acuzat o stare de rău, ei fiind scoşi la suprafaţă de medici.

Protestul de la Mina Lonea a fost declanşat, luni la prânz, când două sute de mineri din schimbul unu s-au blocat în subteran.

Complexul Energetic Hunedoara, care numără 6.300 de angajaţi, se află în procedură de insolvenţă din 7 ianuarie, iar minerii se tem că îşi vor pierde locurie de muncă din această cauză.

http://stirivaleajiului.com

 

Comenteaza

Comenteaza