O firmă din Ungaria a funcționat doar cât a livrat cărbune la Deva. La Mintia a ajuns huilă din import mai slabă calitativ decât cea contractată

351

Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara,  GMC Craiova, arată în raportul asupra cauzelor care au condus societatea în insolvență că la Electrocentrale Deva s-a recepționat cărbune de o calitate mai slabă decât cea plătită. Mai mult, una din firmele care au livrat huilă către CEH a funcționat doar pe perioada contractului cu termocentrala hunedoreană.

 

Conducerea de la Mintia a înregistrat pe cheltuieli cărbune cu o putere calorică mai mare decât cea confirmată pentru Grupul Energetic nr.3, abaterea în acest caz fiind, potrivit raportului întocmit de GMC Craiova, de 33.191.626 lei.

Neutilizarea noilor consumuri specifice obținute după retehnologizarea grupului nr.3 a condus la folosirea în calcul a unor puteri calorice de intrare în depozit mai mari. Astfel, se poate concluziona că s-a recepționat cărbune de o calitate mai slabă decât cea plătită. Acest fapt este confirmat și de aspectele consemnate în procesul verbal încheiat la 22.11.2013 de către activitatea de inspecție fiscală din cadrul ANAF- DGAMC, care a verificat achizițiile intracomunitare efectuate de Electrocentrale Deva SA, în baza contractului C2585/31.10.2011 de la GR Carbon KFT Ungaria”, se arată în raportul GMC Craiova.

Potrivit aceluiași raport,  pentru a lămuri unele neconcordanțe s-au solicitat de la administrația fiscală din Ungaria informații referitoare la GR Carbon KFT Ungaria, precum și la tranzacțiile cu cărbune efectuate de această societate în relația cu Electrocentrale Deva.

”Răspunsul administrației fiscale din Ungaria a dat unele lămuriri cu privire la data înființării societății din Ungaria, care corespunde aproximativ cu data la care s-a depus oferta pentru cărbune, activitatea GR Carbon s-a desfășurat doar pe perioada derulării contractului de furnizare cărbune cu Electrocentrale Deva”, mai arată raportul administratorului judiciar.

Documentul mai menționează că fiscul din Ungaria a avut dubii în ceea ce privește datele tehnice curpinse în facturi. Și, cireașa de pe tort, acum apare. GR Karbon KFT a declarat atorităților maghiare că doar cărbunele de slabă calitate a fost vândut în România.

”Valoarea estimată a abaterii constatate a fost în sumă de 33.191.626 lei, care reprezintă achitarea și înregistrarea pe cheltuieli a cărbunelui cu o putere calorică mai mare decât cea confirmată pentru Grupul Energetic nr.3”, se mai arată în raportul administratorului judiciar.

Potrivit documentului abaterile au fost comise de directorul general al CEH, Costel Alic,  care a aprobat avizul tehnic al CTA și nu a dispus măsurile ce se impuneau pentru stabilirea noilor consumuri specifice, Tiberiu Borca – director general  Francisc  Egyed – director tehnic, Ioan Conț și Nicula Alexa- directori sucursala Electrocentrale Deva, Laurean Marinel Manea – șef serviciu tehnic mecanic, și Horea Giurgiu – șef serviciu management energetic.

Per total, Mintia a avut patru contracte de import cărbune încheiate cu firme din Ungaria, contracte ce erau investigate de ANAF dar și de DNA.  Digi 24 arăta anul trecut că inspectorii fiscali au suspiciuni că, la compania românească, nu au ajuns întregile cantități contractate și că huila energetică importată nu era de calitate superioară.

Conform documentelor, Mintia a cumpărt de la firma americană Hardington LLC peste 95.000 de tone de cărbune. Ar fi trebuit sa plătească 6,7 milioane euro, însă la finalul anului 2012, compania dispare din afacere. În locul ei, apar patru societăți comerciale din Ungaria: GR-Carbon Kft, Energo-Ru Kft, Psycholucia Kft și Train Hungary Kft.  Valoarea contractelor însumate este fix valoarea contractului inițial cu firma americană – 6,7 milioane de euro.

Prima înțelegere încheiată este cea cu Psycholucia Kft-firmă de consultanță psihologică și de organizare a trainingurilor pentru sexologi. Firma din Ungaria, înregistrată ca SRL non-profit, urma să livreze 25.000 de tone de cărbune, pentru 1,7 milioane euro plus TVA. Cu trei luni înainte de semnarea contractului cu Electrocentrale Deva, compania își adaugă în listă comercializarea de combustibili. Acționarul majoritar al companiei este Bojtor Lucia Zsuzsanna, care, potrivit asociației sexologilor din Ungaria, este sexolog acreditat.

Tot la finalul lui 2011, o altă companie maghiară, GR Carbon KFT, câștigă un contract pentru livrarea a 20.000 tone de cărbune. În ianuarie 2012, compania cedează contractul către Train Hungary Kft. Peste o lună, Electrocentrale Deva semnează un act adițional, pentru o cantitate suplimentară, de aproape 9.000 de tone. Costul total este de două milioane de euro.

ANAF susține că, din schimbul de informații cu Fiscul maghiar, nu au fost identificate documentele de subcontractare. Asta înseamnă că există suspiciunea că huila din Ungaria nu a ajuns în România.

”Nu am fost solicitați de către ANAF-ul din Ungaria și nu ni s-au solicitat documente în acest sens. Cu siguranță că există contracte semnate între această societate cu societatea noastră pentru acest obiect al contractului. Este practic imposibil de transportat pe calea ferată mai cu seamă produse energetice care sunt accizate fără a avea documente de vânzare-cumpărare sau acte de comerț”, afirmă Grațian Călin, director Train Hungary Kft.

În mai 2012, Electrocentrale Deva încheie un alt doilea contract cu Train Hungary KFT. De data aceasta, direct. Compania maghiară urma să livreze 27.000 de tone de carbune, cu prețul de 1,85 milioane euro plus TVA. Cărbunele venea din Ungaria, dar era de proveniență din Federația Rusă.

Inspectorii fiscali spun că, în total, Train Hungary KFT ar fi livrat la Deva aproape 56.000 de tone de cărbune, pentru care a încasat 3,9 milioane de euro. Și în acest caz, inspectorii ANAF au constat că intermediarul afacerii a fost Victor Daniel Benga.

Potrivit Registrului Comerțului din Ungaria, Train Hungary KFT este deținută în calitate de acționar majoritar de compania românească Grampet, deținută de Gruia Stoica, la care a lucrat și Nicolae Petroi. Directorul Train Hungary KFT este Călin Grațian, vicepreședinte al Grampet.

În august 2012, Electrocentrale Deva încheie un al patrulea contract. De aceasta dată, cu Energo-RU Kft. Compania maghiară urma să livreze 15.000 de tone de cărbune cu prețul total de 1,1 milioane de euro plus TVA. Compania, înființată în 2009, are ca obiect de activitate principal comerțul cu combustibili. Potrivit documentelor Registrului Comerțului din Ungaria, în conducerea companiei apare cu drept de semnătură Kajuha Zoltán, care este și director economic al Train Hungary KFT, compania lui Gruia Stoica, afacerist condamnat la închisoare pentru cumpărare de influență, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boștină trei milioane de euro pentru a afla prețul cerut de CFR Marfă la licitația pentru transportul cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza