Ordonanță de plată de peste 200 mii lei în favoarea Comexim

216

Peste 2 miliarde de lei trebuie să achite Complexul Energetic Hunedoara către firma omului de afaceri din Lupeni, Emil Părău.

Tribunalul Hunedoara a admis, marți, o nouă ordonanță de plată împotriva Complexului Energetic Hunedoara, societatea fiind astfel obligată să plătească facturile restante către Comexim, societatea controlată de omul de afaceri Emil Părău.

”Admite în parte cererea de ordonanţă de plată formulată de către creditoarea SC COMEXIM R SRL Lupeni împotriva debitoarei Complexul Energetic Hunedoara SA şi în consecinţă: Somează pe debitoare să plătească creditoarei suma de 220.778,83 lei contravaloare facturi în termen de 20 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei ordonanţe”, se arată în pronunțarea instanței.

Prin aceeași sentință, structura energetică hunedoreană este obligată și la 2200 de lei cheltuieli de judecată.

Firma lui Emil Părău, Comexim R, a obținut luna trecută, o altă ordonanță de plată împotriva structurii energetice hunedorene, în valoare de 140.468 lei, la care se adaugă și penalități în sumă de 2.410 lei.

Situația financiară de la CEH este una care pare fără ieșire. Datoriile complexului cresc de la o lună la alta, atât cele către stat, cât și cele către furnizori, mai mulți dintre partenerii de afaceri cerând insolvența societății hunedorene. În tot acest timp statul este ocupat cu ideea de divizare a complexului, făcând jocul grupurilor de interese din energie.

Raportul Ministerului de Finanțe arată creștere la capitolul datorii către stat pe toate liniile.

La bugetul de stat, potrivit datelor ce au centralizat situația la finele lunii iunie, Complexul Energetic Hunedoara avea datorii de 176.437.603 lei. Și către bugetul de asigurări sociale restanțele CEH au crescut la 169.028.973 lei. Datoriile către bugetul de șomaj au crescut de la circa 3 milioane la finele lunii martie, la 5.436.259 lei la finele lunii iunie. Către bugetul de sănătate, Complexul Energetic Hunedoara a ajuns să datoreze 38.556.375 lei, cu circa 5 milioane de lei mai mult față de ultima raportare.

Dacă în martie la raportările Ministerului de Finanțe în dreptul CEH scria ”administrare specială”, acum lucrurile s-au schimbat, ireversibil. Guvernul a ridicat administrarea specială motivând că are nevoie de garanții (a se citi sechestru-n.r) pentru a acorda un ”ajutor de salvare” în valoare de 167 milioane de lei care nu reprezintă însă decât un împrumut purtător de dobândă.

Cum administrarea specială a fost ridicată, acum în dreptul societății hunedorene cei de la Finanțe au trecut ”S-A ÎNCEPUT PROCEDURA DE EXECUTARE SILITĂ„.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza