Parcă ar fi fost condusă de beţivul de Bobar… / Pesediştii şi-au bătut joc de petrileni şi în ultima şedinţă a consiliului local! Ruşine!

380
de Corneliu BRAN
Ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Petrila, care se dorea a fi oarecum una festivă, una de „rămas bun” (probabil de aceea a fost şi programată în sala de şedinţe de la etajul primăriei, şi nu la casa de cultură), s-a derulat aşa cum s-au derulat cam de vreun an încoace toate şedinţele. „Maşina de vot” a pesediştilor respingând, în dispreţul cetăţenilor, cu deja „celebrul” scor de 9-7, patru din cele nouă proiecte de pe ordinea de zi! 
Victorie, proiectul a trecut! Sau, nu?
Un al cincilea proiect, iniţiat de viceprimarul social-democrat, care se referea la „stabilirea amplasamentului a două staţionare pentru transportul în regim de maxi-taxi”, la Căprioara şi în zona pieţei, lângă magazinul „Penny Market”, nu se mai ştie dacă a trecut sau nu (!), pesediştii susţinând că „a trecut”, în timp ce primarul Ilie Păducel, citând legea, susţine că proiectul avea nevoie de 13 voturi ca să treacă, deci de două-treimi. Rămâne de văzut şi concluzia juristului Toma Vărgatu şi, eventual, a juriştilor de la prefectură. N-ar trebui să fie tocmeală când vorbim de lege, de aceea nu se ştie exact de ce pesediştii explodau de fericire, susţinând că marele proiect, unic în Europa şi pe Terra chiar, iniţiat de atotştiutorul de legi, viceprimarul (care a iniţiat în general un proiect la şase şedinţe în primii trei ani şi cam unul-două pe şedinţă în ultimele luni, în general mici proiecte, scrise pe brânci la repezeală, fără cine ştie ce mare impact pentru cetăţeni, dar care să arate că „vicele are iniţiativă şi viziune în administraţie”. Ha! Ha! Ha!).
Proiecte respinse… Trei fără vreo motivaţie prea clară…
Cele patru proiecte respinse, fără mari motivaţii pe linie de administraţie, mai degrabă pe bază de „avem şi noi orgoliul nostru politic şi vrem să vă demonstrăm că nu le lăsăm să treacă”. Pesediştii beţivului de Bobar au respins ieri pentru a patra oară proiectul care vizează „aprobarea demersurilor pentru achiziţionarea serviciilor de evaluare şi expertiză tehnică la obiectivul fostei Fabrici de Mobilă, de pe strada Digului, nr. 1”.
Cum primarul a fost acuzat de pesedişti că nu „dă drumul la iniţiativa lui Jurca cu halele de producţie, pentru ca să atragem investitori”, deşi acest proiect cu fabrica de mobilă chiar asta vizează – creearea de capacităţi de producţie într-un loc gata construit, acest proiect a fost considerat „în plus”. Rămâne să vedem ce se va întâmpla după 5 iunie, fie cu acest proiect, fie cu celebrele de-acum „hale jurco-ţurcaşuniene”.
Respins a fost şi proiectul 1, care viza plata cotizaţiei către Asociaţia Oraşelor din România, unde Petrila este membră şi de unde, nu de puţine ori, primarul Ilie Păducel s-a întors cu „tolba” plină pentru oraş după discuţiile purtate acolo, la şedinţe, cu diverşi miniştrii sau chiar prim-miniştrii (cum a fost, de exemplu, cazul când Păducel s-a întors cu fondurile aprobate pentru construirea blocului din strada Prundului după o discuţie cu ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice). Cei 12.614 lei vor fi plătiţi probabil altădată, dar rămâne sentimentul că unii de prin consiliul local sunt, de fapt, invidioşi pe primar cu treaba asta, aici ne mai existând nici măcar niciun fel de argument pentru votul împotrivă dat a treia oară la acest proiect!
Acoperişul Centrului de Asistenţă Socială rămâne din nou nereparat, din moment ce tot pentru a treia oară a fost respins proiectul care viza aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru reparaţiile acestui obiectiv public. Cum într-o anumită parte a clădirii, când plouă, se stă cu ligheanul, de bun ce este jumătate din acoperiş, cum motivează în permanenţă consilierul Ţurcaş, aceasta arătând de fapt şi o lipsă de respect faţă de funcţionarele de-acolo – puse la punct „că-s cu Păducel, na aşa le trebuie…”, dar şi faţă de cetăţenii cu probleme sociale care trec pragul instituţiei. Pe „specialistul” în acoperişuri, care din ochi, de la distanţă, direct de pe stradă calculează rata de degradare a materialelor unui acoperiş, după cum spunea la una din şedinţe că a văzut şi a analizat – viceprimarul dându-i dreptate atunci, e vorba de consilierul Ţurcaş, ar trebui ca funcţionarele acestui serviciu public să-l cheme să le ţină umbrela când plouă, mai ales în această primăvară capricioasă. Nu-i târziu să-l cheme şi după 5 iunie, poate îl ajută cu schimbul şi alţii dintre cei care au votat…
În fine, proiectul de la punctul 7, ce viza o asociere în participaţiune a consiliului local cu firma S.C. Espogala SRL Simeria, a căzut şi el la vot. Înainte de asta, primarul Păducel, în calitate de iniţiator, a explicat consilierilor că acest proiect vizează exploatarea şi valorificarea haldei de steril de pe Dealul Maleii de căre această firmă, beneficiul consiliului local şi al oraşului fiind 10% din valoarea materialului excavat. Zgura roşie formată din acel cărbune ars, poate fi folosită la terenuri de sport. De aici şi interesul acestei firme din Simeria. Numai că mai bine să rămână halda acolo, decât să se voteze acest proiect, „beneficiul” fiind considerat de unii consilieri prea mic! Şlagărul e ca de atâtea ori: mai vedem, mai analizăm sau ce atâta grabă…
Au mai şi aprobat vreo câteva…
Dintre proiectele aprobate, în afară de două proiecte legate de contracte de concesiune pe suprafeţe mici de teren, au mai trecut proiectul nr. 5, „mandatarea reprezentantului oraşului Petrila în AGA la ADI „Apa Valea Jiului” pentru a propune „modificarea şi completarea Serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pentru Valea Jiului, precum şi proiectul nr. 6, care a vizat trecerea unor imobile din domeniul public în domeniul privat, identificate într-o anexă ataşată la proiect. Cam puţin pentru o şedinţă, fie ea şi ultima. Practic, nu se motivează nici măcar diurna de şedinţă pentru unii. Iar cetăţenii… Ei, ce-i cu ei? Vorba aceea: „La vot şi ciocul mic, că acum noi suntem la putere”. Oare?
Final cu consilieri fericiţi, savurând şampania de „rămas-bun” din păhărele de plastic
Finalul a fost unul în care primarul Ilie Păducel a înmânat titlul de Cetăţean de Onoare al Petrilei” lui Petrică Birău. După acest moment, primarul s-a ridicat, a mulţumit consiliului local pentru cei patru ani (de chin am zice, ultimul an mai ales, dar primarul a dorit să fie politicos până la final), urându-le consilierilor în stilul caracteristic: „Dumnezeu să vă ajute şi să vă aibă în grijă”.
Cam aşa s-a încheiat ultima şedinţă, o parte din consilieri servind şampania din paharele de plastic pregătite din timp (!), alţii, în frunte cu primarul preferând să plece. Poate respectivii nu ştiau, dar după şedinţă câţiva funcţionari din primărie se amuzau în şoaptă de paharele de plastic, unul dintre ei susţinând, mai în glumă, mai în serios, că, conform bătrânilor, „beutul vinului din pahărele de plastic (nota red: sticla e mai scumpă, iar cristalul o adevărată gaură-n buget pe la Petrila se pare) aduce mare ghinion celui care bea!”. Oare aşa să fie? Vom vedea duminică.

Comenteaza

Comenteaza