Părintele Octavian Pătraşcu a prins gustul nedeilor de când era copil, la Jieţ

360
de Alina PIPAN

Părintele Octavian Pătraşcu are un suflet mare cât toată comunitatea pe care o păstoreşte. Despre credinţă, despre bunătatea oamenilor, educaţie şi importanţa perpetuării tradiţiei a învăţat la Jieţ. Tatăl dumnealui a predat la şcoala de la Jieţ şi, deşi regimul nu prea tolera ca el să participe la slujbe, avea mereu o explicaţie bună, spunând că doar acolo poate să stea de vorbă cu toţi părinţii copiilor din şcoală. Dar dumnealui iubea învăţătura bisericească tocmai de aceea şi-a dat copilul la teologie. Acolo, la Jieţ, copilul Octavian Pătraşcu a învăţat şi iubirea faţă de tradiţii, iar nedeia a observat dumnealui că este sărbătoarea cea mai vivace a unei comunităţi, şi cea mai consolidantă.

A luat cu el tradiţia nedeilor şi la Petroşani, iar la Biserica Sfânta Varvara din Petroşani, biserica frumoasă de lemn, din Aeroport, a organizat mereu nedei, în cinstea oamenilor pentru care slujeşte. Astăzi o astfel de nedeie a strâns oamenii la masă, în ciuda ploii şi în virtutea tradiţiei. Alături de  dumnealui au stat enoriaşii, bucuroşi de oaspetele Tiberiu Iacob-Ridzi,  primarul Petroşaniului.

„Nedeile sunt la fel de frumoase indiferent de vreme, iar cea de la Biserica Sfânta Varvara are, categoric, un parfum aparte. Chiar dacă astăzi vremea este ploioasă și rece, totul a fost așa cum se petrece de fiecare dată. Poate și pentru faptul că prezența ocrotitoare a părintelui Pătrașcu, secondat de părintele Nicolae Tănase, este simțită ca o mare binecuvântare de toți cei ce participă la această nedeie. Sunt clipe de frumusețe sufletească absolut necesare în orice zi a anului. Iar acum, în această perioadă specială a Paștilor, cu atât mai mult. Tinerii îmbrăcați în straie de momârlani care au venit să cânte și să danseze, au sporit frumusețea acestei tradiții, la care sunt întotdeauna bucuros să fiu prezent”, a mulţumit prin cuvinte primarul Petroşaniului.

 

Comenteaza

Comenteaza