Pe Valea Jiului s-au pornit nedeile

310
Momârlanii din Valea Jiului au pornit nedeile, sărbători populare care adună la un loc, în jurul bisericii, toată comunitatea, aşa cum este lăsat din moşi – strămoşi.
Petrecerile câmpeneşti din jurul bisericilor se ţin lanţ şi sunt prilej de bucurie şi de reîntâlnire pentru toată comunitatea. Nedeile sunt programate în aşa fel încât, pe cât posibil, să nu coincidă cu o alta, a altei aşezări de momârlani.
Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, oamenii petrec aşa cum ştiu de la străbuni, cu bucate specifice.
Prima nedeie a fost organizată în Dâlja Mică, iar apoi pe Sălătruc, Jieţ şi Taia. Marţi a venit rândul momârlanilor din zona Maleia şi a celor care locuiesc în zona Aeroport să petreacă după ritualul strămoşilor. În 8 mai, la ora 12.30 vor petrece din nou cei de pe Sălătruc, iar la ora 13.00 este programată nedeia din Dâlja Mare. Serbările câmpeneşti din zona Petroşaniului se vor încheia în 29 mai, când, începând cu ora 12.30 vor petrece momârlanii din Slătinioara.
 Dis – de – dimineaţa bărbaţii se apucă de pregătit mâncarea, la foc de lemn şi, îmbrăcaţi în straie populare sau de sărbătoare, momârlanii îi invită pe toţi la masa plină cu bucate tradiţionale de pe care nu lipsesc ciorba sau tocăniţa de oaie, varza călită şi păsat cu brânză. Bucatele sunt stropite din belşug cu ţuică şi vin, neapărat de casă, că doar e mândria locului. După tradiţie, mâncarea este pregătită  doar de bărbaţi, în timp ce femeile taie zarzavaturile sau spală vasele. În plus, în timp ce  bucăţele sfârâie la foc mic, oamenii merg la biserică şi abia  după slujba religioasă şi după rugăciune urmează nedeia, un obicei care se păstrează din moşi – strămoşi. Oamenii spun că nu neapărat mâncarea contează, ci vin aici mai ales pentru bucuria de a fi împreună.
Carmen COSMAN – PREDA
 Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza