Pentru că statul stă…. Minerii din Valea Jiului au renunțat la protest după circa 50 de ore de proteste

223

Minerii din Valea Jiului au încheiat protestul, unii chiar după 40 de ore petrecute în subteran. Sacrificiul lor nu s-a soldat, nici de această dată cu ceva concret, ba mai mult, a arătat cât de dezbinați sunt și că „unitatea minerească„ a rămas doar la stadiul de slogan, din miile de mineri ai Văii Jiului încercând doar vreo 600 să salveze locurile de muncă existente în cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

 

Minerii protestatari au cerut să discute cu administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara și au reușit, după ore întregi de blocaj în subteran. Discuțiile mult așteptate nu le-au adus însă nimic concret.

Dan Agrișan, administratorul special al CEH, însoțit de Constantin Jujan, Petre Nica și Viorel Stancu, a intrat, marți seară, în jurul orei 22:00 în subteranul minei Lonea. După vreo două ore de discuții, comisia de negociere a ieșit la suprafață, iar majoritatea minerilor au ieșit și ei din subteran.

Oamenii, deznădăjduiți, spuneau că li s-a spus că  viitorul locurilor lor de muncă este incert, câ până la iarnă CEH nu va rezista și că Termocentrala Mintia se va închide.

Au rămas undeva la 40 de mineri, care au continuat acțiunea de protest, până în cursul dimineții de miercuri. Schimbul I a intrat normal în subteran, dar nu a desfășurat activitatea extractivă, continuând astfel protestul.

“Peste 100 de mineri din schimbul I au intrat în mină, dar nu vor începe lucrul. Stau în același loc (galeria principală) până la finalul programului, dar nu vor lucra”, a precizat Vasile Păduraru.

Potrivit lui Păduraru, cei din schimbul I vor ieși la suprafață la finalul programului și protestul va continua – sub aceeași formă – de cei din schimbul al doilea.

Spre după-amiază, la mina Lonea mai protesta doar liderul de sindicat, Vasile Păduraru, restul minerilor stopând acțiunea de protest.

Tot marți seară, undeva în jurul orei 24:00, comisia de negociere a intrat și în subteranul minei Vulcan. Aici nu au reușit să convingă minerii să revină la suprafață, circa 80 dintre aceștia petrecând noaptea de marți spre miercuri în subteran. Activitatea la mina Vulcan a fost reluată, miercuri dimineață, motivele invocate fiind sănătatea oamenilor și pericolul apariției problemelor în subteran.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a afirmat, miercuri, că administratorul special al CEH a fost convins cu greu să coboare în subteran.

”Administratorul special a fost destul de greu de convins să coboare în mină neînțelegând că prezența dumnealui în locul în care salariții protestează este un pas mare și important pentru detensionarea situației. Minerii nu s-au răsculat pentru o minciună pe care au primit-o ieri, ci pentru toate minciunile și păcălelile pe care aceștia le-au primit în ultimii ani și în special de la înființarea CEH. Minerii nu mai au încredere aproape în nimeni”, a declarat Petre Nica.

Protestul spontan al minerilor de la Lonea, cărora ulterior li s-au alăturat cei de la Vulcan, a fost determinat de incertitudinea în care ”se scaldă” angajații de mai bine de un an. De la intrare în insolvență a CEH lucrurile nu s-au îmbunătățit, măsurile de redresare lipsesc cu desăvârșire, condiții în care angajații se tem, pe bună dreptate, pentru locurile lor de muncă.

Liderul Sindicatului Muntele, Petre Nica, afirmă că administratorul special al CEH a vorbit ”destul de tranșant despre posibilitatea falimentului, posibilitatea denunțării CCM sau a necesității renegocierii unor articole din CCM”.

”Dacă efortul va fi unul comun și vom vedea din partea factorilor de decizie implicare, rațiune și decizii constructive, cu siguranță că vom fi un partener de dialog pentru salvarea locurilor de muncă”, a mai spus Nica.

Petre Nica mai spune că va încerca, în luna martie, să pună în mișcare soluții menite să salveze Complexul Energetic Hunedoara.

”Sper că voi reuși ca în maxim o lună, până la finele lunii martie, prin prezența mea la București, să demarez, dacă nu să și rezolv parte din  revendicările pe care minerii le cer. Timpul este prea scurt pentru noi, deciziile trebuie să fie luate obiectiv, urgent, aplicat. Asta trebuie să înțeleagă cei care ne conduc, de la ministru în jos, inclusiv ministrul, că nu mai este timpul analizelor, al studiilor, ci este timpul deciziilor și implicării guvernamentale. Să nu ne acuze nimeni pe noi de nemuncă, pentru că în mină se muncește”, a afirmat președintele Sindicatului Muntele.

Producția care nu a fost realizată în zilele de luni, marți și miercuri când minerii au protestat în subteran va fi recuperată ulterior, prin posturi ce vor fi lucrate la final de săptămână.

Minerii de la Lonea și Vulcan au fost singurii care au protestat.

”Am stat în subteranul minei Lonea aproape 40 de ore alături de alți 200 de colegi, din care eu şi alți 15 ortaci am fost în greva foamei pentru a ne cere drepturile noastre legale. După 36 de ore de stat în subteran a sosit la noi o comisie formată din conducerea Complexului şi domnul Dan Agrişan administratorul special. Ei nu au dat niciun răspuns clar revendicărilor şi, mai mult, au spus că vor denunța CCM. Atunci să vedeți voi, fraților, pierderi salariale pentru mineri şi nu vom mai putea face nimic. Țin să le mulțumesc în numele meu şi al colegilor mei minerilor de la Vulcan pentru solidaritatea de care au dat dovadă. Suntem în acelaşi timp supărați pe colegii noştri de la Lupeni şi Livezeni care au ales să meargă la muncă în loc să ni se alăture. Probabil ei sunt mulțumiți de situația actuală a Complexului”, spune Claudiu Vesa, unul dintre minerii protestatari de la Lonea.

Ultima acțiune de protest a minerilor a fost presărată și de incidente. La Lupeni, marți dimineață, se spunea, prin vocea liderului de sindicat Darius Câmpean, că minerii de la schimbul doi se vor solidariza cu colegii lor de la minele Lonea și Vulcan. După câteva ore însă, cei de la Lupeni s-au sucit și, deși au intrat cu o oarecare întârziere în subteran, au muncit normal.

Sunt voci care spun că minerii au fost amenințați și intimidați astfel încât să nu protesteze.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza