
Trimiterea personalului TESA în concediu de așteptare nu a adus economii semnificative la Complexul Energetic Hunedoara. O arată, negru pe alb, administratorul judiciar al companiei în raportul în care prezintă cauzele care au condus la starea de insolvență. Ce nu se arată în raport este faptul că, dacă în ianuarie și februarie diferența dintre venituri și cheltuilei era de 15 milioane de lei, aceasta a ajuns în martie la 19 milioane de lei.
Conducerea CEH, administratorul judiciar și cel special au decis să trimită în concediu de așteptare, inițial personalul TESA din cadrul sediului central al CEH, și mai apoi personalul TESA din cadrul sucursalelor și anumite categorii de personal din termocentrale. Perioada de așteptare a fost de 5, respectiv 10 zile. Banii economisiți însă prin forțarea angajaților să stea acasă nu au acoperit găurile din companie. Economia de pe luna februarie este de doar 70 mii lei.
”În cursul lunii februarie 2016, măsura (concediul de așteptare-n.r.) s-a aplicat personalului TESA din cadrul executivului CEH, pentru o durata de 5 zile lucrătoare, obținându-se o reducere a cheltuielilor cu salariile de aprox. 70.000 lei”, arată reprezentanții GMC Craiova în raportul privind cauzele care au condus societatea în insolvență.
Luna aceasta măsura concediului de așteptare s-a extins de la personalul TESA din cadrul sucursalelor, dar și asupra anumitor categorii de personal muncitor de la sucursalele energetice, personal care a fost trimis acasă timp de 10 zile.
În perioada concediului de așteptare, personalul CEH a fost plătit cu 75 la sută din salariu. Reprezentanții GMC Craiova spun că prin concediul de așteptare de pe luna martie s-ar realiza o reducere a cheltuielilor cu salariile de ”601.557 lei, valoare care include și reducerea provenită din diminuarea salariilor personalului de conducere din cadrul executivului și a sucursalelor”.
Cei de la GMC spun că în condițiile în care s-ar aplica ”o măsura de eliminare a drepturilor reprezentând bonusuri și bonificații, cu menținerea în plată a salariilor de bază și a sporurilor la salariu”, s-ar înregistra, în următoarele 9 luni, o reducere a cheltuielilor de natură salarială cu suma de 39.673.253 lei ”la care se adaugă contribuțiile angajatorului”.
Fostul director general al CEH, Viorel Stancu, spunea că diferența dintre venituri și cheltuieli era, lunar de 15 milioane de lei. Acum, sunt voci care spun că la CEH, în ciuda trimiterii personalului în concediu de așteptare, diferența dintre venituri și cheltuieli a crescut la suma de 19 milioane de lei. Adică oamenii au stat acasă, 5 sau 10 zile, au salariile reduse, dar pierderile CEH s-au adâncit.
La finele săptămânii trecute, administratorul judiciar al CEH a denunțat contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul societății, angajații rămânând astfel doar cu drepturile prevăzute în contractele individuale de muncă.
Potrivit casei de insolvență GMC Craiova, contractul colectiv de muncă reprezintă unul dintre actele care au concurat direct la intrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara.
Reprezentantul Casei de Insolvență, GMC CRAIOVA, Florin Săftoiu, spunea pentru GDD că CCM-ul angajaților CEH, denunțat vineri, reprezenta un contract ”caduc” ce nu mai producea efecte. Potrivit lui Săftoiu, CCM ar fi creat niște obligații pentru CEH pe care societatea nu și le putea permite. Obligațiile financiare la care făcea referire reprezentantul GMC sunt reprezentate de compensațiile prevăzute în CCM legate de pensionare, disponibilizare, restructurare.
La această oră, cei care se pensionează de la CEH sau cei care vor fi disponibilizați, vor pleca fără niciun leu drept salatriu compensatoriu.
Mihaela MIHAI