Peste 250 de angajați ai minelor neviabile intră în preaviz

249

Săptămâna viitoare începe cu sute de preavize la minele neviabile, conducerea societății dând astfel startul celei de-a doua etape de disponibilizări din acest an.

Chiar dacă nu a primit încă notificarea de la Comisia Europeană, conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului dă startul disponibilizărilor. Decizia Comisiei Europene este, potrivit informațiilor Gazetei de Dimineață, redactată și pozitivă, aceasta mai trebuind însă să fie avizată de câteva comisii.

În acesta condiții, din 9 noiembrie, la minele neviabile începe perioada preavizului pentru 262 de angajați.

Anul acesta de la SNÎMVJ au mai plecat 225 de angajați, planul de închidere al minelor prevăzând însă pentru acest an 695 de dispoibilizări.

Întrucât dacă plecau 700 de persoane exista riscul apariției de probleme din cauza numărului mic de personal, conducerea minelor neviabile a cerut acceptul Bruxelles-ului de a disponibiliza mai puține persoane. Adunate, cele două tranșe de disponibilizări dau doar 487 de persoane.

Persoanele care vor părăsi sistemul vor primi un venit compensatoriu în sumă brută de 37.200 lei, adică 31.248 lei net, venituri în completare și ajutor de șomaj.

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului este formată din minele Petrila, Paroșeni și Uricani. Aceste trei unități sunt purtătoare de subvenție, însă pe un program de închidere ce se desfășoară până la finele anului 2018.

Prima unitate la care a încetat exploatarea minieră este mina Petrila, aici fiind extrasă ultima tonă de cărbune la finele lunii trecute.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza