Petre Nica: ”CEH se va închide în cel mult un an”

252

Discuțiile purtate de delegația minerilor și energeticienilor, care au mers în marș până la București, cu vicepremierul Costin Borc nu au adus nimic pentru mineritul și energia din Hunedoara și Gorj.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, afirmă că se încearcă doar ducerea problemelor ”într-un alt timp”, condiții în care Complexul Energetic Hunedoara se închide în cel mult un an.

Zeci de mineri și energeticieni din Gorj au plecat, în urmă cu o săptămână, pe jos, spre capitală în ”Marșul disperării„. Sâmbătă, lor li s-au alăturat, într-o localitate din județul Argeș și câțiva reprezentanți ai mineritului și energiei din județul Hunedoara, în frunte cu președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica.

Luni dimineață, protestatarii au intrat în București, ajungând în fața Guvernului unde li s-au alăturat alți zeci de colegi din CEH și CEO. O delegație a protestatarilor, din care a făcut parte și președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a fost primită de vicepremierul Costin Borc, însă discuțiile nu au lămurit deloc problemele mineritului și energiei. Protestatarii s-au ales doar cu un alt protocol.

”Protocolul de azi este încă o dezamăgire și o nouă încercare de a duce problema producătorilor de energie pe bază de cărbune într-un alt timp. Noi ne-am solidarizat cu colegii noștri din FNME și am reușit astfel să ducem problema CEH mai sus de Ministerul Energiei, fără însă să avem vreo certitudine în privința unor soluții.  Astăzi (luni-n.r.) pot spune că pentru CEH există soluții doar pentru câteva luni, fără CCM și cu acumularea de noi datorii. Parlamentarii județului HUNEDOARA se ocupă de campania electorală, sprijiniți din păcate chiar de lideri de sindicat. Cea mai grea lovitură viitorului CEH o dau însă salariații care se lasă împărțiți în sindicate cu interese personale sau electorale și care nu mai reacționează la pierderi de drepturi, nu mai sunt solidari. CEH SE VA ÎNCHIDE ÎN CEL MULT UN AN!”, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Potrivit protocolului încheiat de vicepremierul Costin Borc cu reprezentanții minerilor și energeticienilor, ”Guvernul României se angajează să susțină companiile din sistemul energetic și să găsească soluții în rezolvarea problemelor care afectează mediul de afaceri de la CEO și CEH„.

Același document mai arată că vor fi „întâlniri bilunare” cu reprezentanții companiilor și sindicatelor ”pentru a analiza punctele prezentate și pentru a asigura condiții normale a realităților economice”.

Problemele care vor fi analizate în urma discuțiilor de luni fac referire la regimul recuperării datoriilor de la societățile de termificare, regimul PZU, eliminarea influențelor politice locale asupra companiilor și a suprataxelor nejustificate din sistem, precum și prelungirea perioadei de aplicare a OUG 36 pe o perioadă de 3 ani cu un venit constant similar cu modul de acordare stabilit de OUG 116/2006.

În protocolul încheiat luni a mai fost trecută și finalizarea strategiei energetice până în septembrie.

Marșul călcaților în picioare

Marșul disperării a ajuns, luni dimineață, la București, după o săptămână de mers în care mineri și energeticieni din Gorj, cărora sâmbătă li s-au alăturat mineri și energeticieni din județul Hunedoara, au parcurs sute de kilometri.

Protestatarii au acuzat subvenționarea excesivă a energiei verzi, în timp ce producătorii de energie pe bază de cărbune, cei care asigură siguranța sistemului energetic național sunt lipsiți de sprijin din partea statului.

”Peste 500 milioane euro plătesc anual românii pentru mafia din energie! O schemă de furt național pusă la cale de guvernarea Boc si îmbrățișată de cei care au urmat la guvernare”, susține liderul Sindicatului Muntele.

Zeci de mineri și energeticieni din Gorj și Hunedoara au  protestat în fața Guvernului. Aceștia s-au culcat pe spate în fașa clădirii Executivului  culcați pentru ”a le fi mai ușor guvernanților să-i calce în picioare”. Protestatarii nu au scandat nimic pe raza municipiului București, pentru ca protestul lor să nu fie considerat unul politic.

Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvență din cauza problemelor economice, același lucru riscând să se întâmple și cu Complexul Energetic Oltenia, ceea ce ar putea genera circa 20 de mii de șomeri în Hunedoara și Gorj.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza