Petre Nica: ”Falimentul este la noi în curte. E nevoie de implicare a statului dacă mai dorește independența și siguranța energetică”

296

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, este de părere că falimentul Complexului Energetic Hunedoara nu este departe și că acum, o dată în plus, doar intervenția statului mai poate salva entitatea energetică hunedoreană.

”Am atras atenția tuturor factorilor de decizie asupra riscurilor activității CEH. Statul pare că nu funcţionează, iar nemulțumirea noastră permanent reprezintă un alt pericol. Pe acest fond, e posibil să nu mai fie nevoie de nicio lămurire sau de vreo soluție. Pentru că ştim cu toţii că există un minim tehnologic la care pot ajunge termocentralele să producă energia. Nu puteţi ignora însă nici nevoia de implicare a statului dacă mai doriţi independența și siguranța energetică”, a declarat, miercuri, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Președintele Sindicatului Muntele subliniază  că la acest moment problema de la CEH este reprezentată de asigurarea veniturilor. În următoarea perioadă este atins termenul scadent pentru plata obligaţiilor către prestatorii de servicii. Orice factură neachitată la termen înseamnă faliment, iar complexul produce scump și vinde ieftin.

”Una peste alta avem nevoie mai mult ca oricând de asigurarea veniturilor pentru a evita falimentul societății. Poate că unele măsuri nu se încadrează în limitele normalităţii, legalității sau ale convențiilor încheiate, însă cu 100 lei/MWh preț de vânzare când noi producem cu 360 lei/MWh, falimentul este la noi în curte”, a mai spus liderul de sindicat.

Nica avertizează că CEH nu a ajuns în actual situație dramatică de în două-trei luni  ci ”în doi-trei ani”, perioadă prea lungă pentru a putea fi justificată permisivitatea organelor  statului

”Sub indolența structurilor statului complexul a fost stors de ultima șansă pe care a mai avut-o mineritul și energia din județul Hunedoara. Statul, guvernele, au stat pasive și nu au luat decizii naționale care să ducă la supraviețuirea CEH. Politicienii noștri continuă cu nesimțire să vorbească despre minerit și energie după patru ani în care și-au impus doar interesul personal sau de partid. Ceea ce se întâmplă azi, ceea ce simt angajaţii direct, reprezintă măsuri necesare, dar care din păcate doar vor prelungi agonia. Măsurile nu sunt din păcate nici de natură să salveze, dar nici nu fac parte dintr-un program care să aibă ca finalitate salvarea Complexului Energetic Hunedoara”, a mai spus Nica.

Pe de altă parte, măsura de trimitere în șomaj de așteptare a personalului TESA din minerit, prin care se va economisi1,2 milioane de lei într-o luna, nu este una rezultată în urma unor consultări cu sindicatul reprezentativ.

Potrivit conducerii Sindicatului Muntele, în data de 12 februarie, între sindicatul reprezentativ şi angajator a fost încheiat un process-verbal, dar care nu prevede vreun acord sau colnsultare legată de întreruperea temporară a activității la sucursalele miniere.

”Conștienți fiind de situația economică gravă a societății și de faptul că se impun măsuri de reducere a cheltuielilor, vă solicităm să analizați mult mai obiectiv acest demers de reducere a activității pentru personalul TESA din sucursalele energetice și personalul TESA din sucursalele miniere”, arată Petre Nica în adresa trimisă de Sindicatul Muntele, marți, directorului Cosmin Chiuzan și administratorului special Dan Agrișan.

Aproape 700 de salariați ai CEH vor intra, din 4 martie, în șomaj tehnic, timp de 10 zile, urmând a primi doar 75 la sută din salariu.

Mai mulţi angajaţi de la unităţile miniere – din zona TESA – au discutat în ultimele două zile cu conducerea CEH despre această măsură de trimitere în concediu de aşteptare.

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza