Petrileanca GRATZIA BOLAT / Parc dendrologic la Petrila

434

Comunicat

1/08.07.2016

În atenţia Primăriei Petrila,

Cu privire la contractul de concesiune nr.18/16224/17.05.2016 încheiat între Primăria Petrila şi Junior Vet Media Group, cu obiectul contractului constituit de concesionarea fostei Popicării, a terenului aferent acesteia şi a terenului de sport, şi prin prisma discuţiilor avute cu reprezentanţii Primăriei Petrila, atât pe această temă cât şi pe administrarea terenului rămas, dorim să aducem public câteva clarificări generale şi deosebit de importante:

-Redevenţa anuală este în valoare de 15.229lei

-Durata concesionării este de 49 ani cu posibilitate de prelungire cu cel mult jumătate din durata sa iniţială

-La şedinţa de consiliu de la finele lunii Mai 2016, pentru cererea noastră de administrare a parcului (diferenţa de zonă verde) în asociere cu Primăria Petrila s-au prezentat şi argumentat proiectele pe care dorim să le realizăm, consiliul dând un acord de principiu.

-Obiectivele noastre personale au fost prezentate de-alungul timpului reprezentanţilor Primăriei Petrila dar fără succes, însă în ciuda mobilizării greoaie am reuşit într-o oarecare măsură să le oferim o perspectivă realistă şi de viitor, punctând importanţa proiectelor în comunitatea tânără petrileană şi desigur, valoarea pe care ar aduce-o oraşului Petrila devenind în timp un reper de interes naţional.

-Proiectele care stau la baza acestui contract de concesiune şi bineînţeles, care vor fi integrate şi în contractul de asociere cu Primăria Petrila pentru terenul rămas, cu micile adăugiri de actualitate sunt:

1.Înfiinţarea unui Muzeu de Ştiinţe ale naturii (care va avea inclusiv o aripă impresionantă destinată animalelor exotice)

2.Reabilitarea parcului existent (prin plantarea de specii autohtone de arbori şi arbuşti, crearea unui lac şi a unor zone verzi cu sistem de drenaj natural) respectiv implementarea unor paşi prin care vom putea construi în timp un parc dendrologic (există o faună deosebită în parc precum coţofene, codobaturi, pupeze, codroşi de munte, piţigoi, ş.a.).

3.Înfiinţarea unui observator de păsări şi animale sălbatice cu anexarea acestuia la un Centru de salvare şi reabilitare animale sălbatice şi exotice (aici vor fi la îndemâna publicului şi voliere cu păsări şi mici animale sălbatice care nu vor putea fi eliberate în natură dar care vor servi ca ambasadori ai speciei din care fac parte).

4.Derularea unor proiecte specifice (Noaptea muzeelor, ora Pamantului, workshopuri de ştiinţă şi tabere de vară pentru copii, etc.).

5.Construirea unor mici locuri naturale de joacă pentru copii (cu elemente precum sfoară, lemn, piatră, nisip, plante, apă)

6.Construirea unui wildlife shop unde turiştii vor putea cumpăra produsele centrului (ex. cărţi despre animale sălbatice, tricouri, etc.) şi a unui umbrar natural, unde adulţii şi vizitatorii vor putea petrece timp de calitate şi bea o limonadă.

7.Crearea unor locuri de muncă (estimativ 5-10 posturi în primă fază de implementare).

-După cum prevede contractul, suntem obligaţi să respectăm termenele de realizare şi anume, 6-24 luni.

-Accesul în parc va fi specific activităţilor unui muzeu/centru natural, mai exact va fi un program de lucru normal şi program special în funcţie de activităţi, iar locuitorii oraşului Petrila vor fi scutiţi de plata unei taxe de vizitare. Desigur, pe perioada construcţiilor, a reamenajărilor sau a altor situaţii de organizare, accesul public va fi oprit.

-Estimăm ca centrul (în special aripa de reptile) şi muzeul să aducă un minim de 10-20.000 de turişti în primele valuri de la deschidere, aceste realizări contribuind semnificativ atât la bugetul local cât şi la crearea unui punct turistic de mare valoare pentru oraşul Petrila.

-Investiţiile pentru aceste proiecte vor fi realizate din fonduri proprii, fonduri europene nerambursabile cât şi din donaţii şi sponsorizări (compania va avea anexat un ong pentru centrul de animale sălbatice şi exotice)

Vă aducem respectuos la cunoştinţă că prelungirea discuţiilor pentru o dezbatere publică, va prelungi cu cel puţin 30 de zile situaţia incertă în care suntem puşi, ceea ce ne obligă să plătim taxa de redevenţă pentru trimestrul în curs, fapt oarecum neplăcut în situaţia în care suntem puşi sub semnul întrebării. Totodată nu avem nici deadline-ul final şi nici ok-ul pentru a merge mai departe, lucru care ne îngrijorează. Dorim să rămânem la planul iniţial, acela de a pune în valoare tot parcul şi de a-l gestiona în baza contractelor. În cazul în care nu putem ajunge la un acord, dorim să întrerupem colaborarea conform termenilor legali.

Considerăm că până la momentul actual am dat dovadă de seriozitate, implicându-ne cu multă dedicaţie şi am adus suficiente argumente, cel mai solid fiind participarea şi câştigarea licitaţiei publice privind concesionarea fostei Popicării şi a terenului de sport, acţiune în care ne-am implicat ştiind că vom primi tot sprijinul Primăriei Petrila pentru gestionarea parcului.

În urma observaţiilor de astăzi 8.07.2016 în care aţi cerut un insight pe pagina de Facebook Dorin Curtean privind administrarea parcului, vă rugăm să cereţi un sondaj de opinie pe paginile principale de social media a Primăriei Petrila şi chiar în ziarele sau jurnalele online locale. Este important să precizaţi toate obiectivele contractelor, nu doar unul -“parc dendrologic” aşa cum aţi transmis pe pagina personală.

Vă rugăm să soluţionaţi această situaţie şi să ne transmiteţi un răspuns oficial până la data de 15.07.2016 pe adresa de email office@veterinaryjournalist.ro sau la adresa de corespondenţă menţionată în contractul de concesiune. De asemenea, un răspuns oficial online pe pagina de Facebook a Primăriei Petrila este în regulă.

Vă mulţumim.

Cu stimă,

Graţia Bolat

Junior Vet Media Group

Comenteaza

Comenteaza