Petrileanca ziarist RAMONA ROSULESCU / Brand de România: Activi disponibilizați și lanțuri pe țară

248

În urmă cu câțiva ani, când aveam 14 ani, privind mineriada la televizor, mă încerca un sentiment de mândrie locală. Aveam minte de copil. Vedeam în mineri niște eroi care salvează țara de “golanii” din Piața Universității. Habar nu aveam atunci ce înseamnă “cântărirea informației”. Mândria nu m-a ținut prea mult. După câteva zile, aflând povești cu subsolul de la Universitate, cu tiparnița din sediul PNȚCD, am realizat – în toată naivitatea mea adolescentină – că acea acțiune din Piață “e ceva mai mult decât o curățenie”.  Dacă televizorul mă putea manipula, tata sigur nu ar fi făcut-o. Deci un “colț din istoria postdecembristă” îl am în portofoliul personal. Încet-încet mândria a dispărut de tot.

Pentru că anii nu m-au ocolit, am ajuns astăzi, după mai multe file de istorie contemporană, să mă declar un român căruia statul vrea să îi confiște naționalitatea. Cum să trăiești într-o țară al cărui brand reprezintă un atentat la siguranța oricărui echilibru internațional? Să nu fi tu, țară, în stare să-ți gestionezi resursele umane și naturale doar pentru că ignori planurile pe termen mediu și lung nu e altceva decât genocid. Care e diferența intre  o grupare teroristă care omoară cu sânge rece, detonând 10 bombe într-o piață publică, și tu, conducător român, care îți ucizi industria, economia, prin programe de disponibilizare îmbrăcate în “soluții salvatoare”?! Dublu asasinat, domnilor numiți conducători! O dată, ucizi resursa umană pe care o plătești  cu 3 lei pentru a-i cumpăra liniștea și după trei zile îi cumperi lumânări pentru că a murit prin înfometare. Și ca să iei toți laurii, în paralel, omori și resursa minerală pe care, știi tu metoda,  o îngropi noaptea ca să nu afle nimeni cum i-ai săpat groapa!
Cam așa… Dacă masele rezistă, călăul execută….

Mi se pare flagrant că toată lumea ignoră un aspect vital pentru ceea ce înseamnă viitor. Închiderea CEH nu înseamnă eliminarea unei sociețăți comerciale ineficiente, găunoase și gata, aduci fanfara. Închiderea CEH înseamnă efectiv îngroparea resurselor minerale din zona Hunedoarei. Pentru aceste resurse, statul are obligația să lupte. Poporul are o scuză: e omogen, dar instituțiile statului nu pot mima siguranța națională. Județul Hunedoara are aur, cupru, huilă, cuarț…. Unde sunt? La cine au ajuns?

Mi se pare la fel de flagrant cum se numără capete de angajați – mineri și energeticieni. Chiar nimeni nu vede generația viitoare? Ce facem, ne vindem copiii sau îi închiriem cu ora?

Spuneți, domnilor guvernanți, după ce disponibilizați toți activii, puneți lanțuri pe țară? Hotărâți-vă, o închideți înainte sau după ce o scoateți din UE?

Acum am 40 de ani, și știu să cântăresc informația, dar voi – cei care îmi decideți destinul – nu aveți nici măcar mândria specifică vârstei de 14 ani!

Ramona ROȘULESCU

Fotografia de profil a Ramonei Rosulescu

 

 

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza