Petrileanca RAMONA ROSULESCU / Nu da, Doamne, cât pot duce!

353

Aleargă unul după altul pe banda politică din Valea Jiului de un deceniu. Întâlnirea de 10 ani se pare că îi prinde în aceeaşi sală de clasă politică.

Aţi ghicit, sunt ei, cei doi duşmani politici declaraţi, care conjunctural au purtat sacoul prieteniei pe dos. Doar cusăturile i-au dat de gol.

13530840_1082281138510893_2032823101_nÎn anul 2007, cele două figuri publice de pe scena dintre Jii – Haralambie Vochiţoiu şi Tiberiu Iacob Ridzi – s-au aşezat pentru prima dată pe maluri opuse de unde aruncau cu pietricele unul spre celălalt. Era un scrutin inopinat venit peste ei printr-un fenomen imediat – decesul primarului din capitala Văii Jiului. Tânărul Ridzi venea din poziţia de favorit în administraţie, fiind mâna dreaptă a primarului Carol Schreter.  Haralambie Vochiţoiu era însă favorit la nivel politic, fiind lider PSD Petroşani, dar într-o localitate în care în faţa PD-ului lui Schreter nu cânta nici cucul. Ridzi a găsit piatra mai mare şi şi-a doborât adversarul.

Istoria se repetă după numai un an, când cei doi se reîntâlnesc în lupta electorală mare de pe puntea aceloraşi partide. Cu alte cuvinte, acesta a fost momentul final. Momentul consacrării titlului de duşmani politici primit de cei doi la nivel public.

Tiberiu Iacob Ridzi nu şi-a mai lăsat piatra din mână şi nici eşarfa de primar, aşa că Vochiţoiu a fost obligat să schimbe malul.

În aprilie 2011, Vochiţoiu admite că bolovanii PD nu vor putea fi învinşi niciodată de pietricelele PSD şi după ce a încercat să joace şotronul pe un câmp politic minat este exclus de un organism PSD care din acel moment îşi şi agaţă armele în vestiarul PDL.

Cum orice pasăre îşi găseşte cuib, Haralambie Vochiţoiu se adăposteşte sub umbrela politică a PP-DD-ului lui Dan Diaconescu. Cumva apele celor doi protagonişti de legendă politică se despărţeau.

Nimic mai fals. După un an, un singur an, în anul 2012, Vochiţoiu devine coleg de partid cu Monica Iacob Ridzi, soţia lui Tiberiu Iacob Ridzi, cea care a părăsit PDL pentru PP-DD. Partid pe care îl reprezenta, la nivel de organizaţie judeţeană, tocmai Haralambie Vochiţoiu. La braţ cumva în campanile electorală, apărând acelaşi steag de luptă, Monica şi Haralambie ajung în acelaşi an parlamentari de Hunedoara din colegiile din Valea Jiului.

La început de 2014, drumurile lor se despart, fiindcă Vochiţoiu pleacă la UNPR.  Un alt respiro, aţi zice.  A respirat aer politic de unul singur numai până în octombrie 2014 când în acelaşi partid îi iau urma şi Monica şi Tiberiu Iacob Ridzi. Matematic vorbind, unde-s trei puterea creşte. Valea Jiului avea în acelaşi cuib, al lui Gabriel Oprea, trei monştri sacri ai politicii hunedorene.

Diferenţă de abordare faţă de 2008, fiindcă acum bolovanul era la Vochiţoiu care se afla în poziţia de şef al lui Tiberiu Iacob Ridzi şi al Monicăi Iacob Ridzi.

Rezistenţa la “cerinţele ideologice de partid” a cedat în cazul lui Tiberiu Iacob Ridzi, politicianul care în februarie 2016 îl abandonează pe Vochiţoiu şi pleacă la liberali.

Calendarul indică acum doar luna iulie 2016 şi în câteva zile cei doi au şanse să mănânce iar aceeaşi pâine politică.

Şi fiindcă roata se învârte că de aceea este rotundă, a început să se rupă câte-o spiţă, câte-o spiţă.  Cei doi au şanse maxime să poarte, iarăşi, acelaşi sacou şi să rupă acelaşi colţ politic. De data aceasta pe cel al PNL. UNPR este la un singur pas de PNL… Şi dacă roata este-un cerc, coarda e coardă şi mai ţine o dată…

Şi şeful? Cine va fi șeful?! Nu da, Doamne, cât pot duce!

 

Ramona ROŞULESCU

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza