Petrileanul DUMITRU RASCOLEAN: Actualul primar și candidat a avut grijă să își mai bage doi sau trei contracandidați, dar care să împrăștie voturile anti-Păducel

386

Dumitru Răscolean, fost viceprimar al oraşului Petrila, a fost singurul candidat care s-a luptat 1 la 1 cu Ilie Păducel, primarul care a ştiut întotdeauna să-şi înlăture concurenţa sau să-şi ţină “duşmanii” aproape.

Răscolean a fost la câteva voturi distanţă de a-l înlătura pe Ilie Păducel de la Primăria Petrila, administraţie din care nu l-a mişcat nimeni în ultimii 20 de ani.

 

Cu ochii spre Campania electoral din anul 2008….

Lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Și atunci, și acum, pentru Primăria Petrila sunt o mulțime de candidați.

”Ca și atunci (2008) mulți candidați de primar, unii cu șanse reale, unii fără șanse. Un specific la Petrila. Actualul primar și candidat a avut grijă să își mai bage doi sau trei contracandidați, dar care să împrăștie voturile anti-Păducel. Candidați reali sunt Păducel și Jurca, care reprezintă cele două partide importante la nivel național. Jurca a reușit ca împreună cu Curtean să formeze o listă cu oameni cunoscuți din partea PSD-ului, și cu oameni cunoscuți din echipa lui Dorin Curtean. Păducel văzând că fac o echipă puternică împotriva lui, el neputând forma o echipă la fel de puternică, și-a găsit niște iepuri pe care i-a băgat în față ca și candidați de primar care iau o parte din voturile anti-Păducel”, a declarat, pentru GDD, Dumitru Răscolean.

Alegerile locale nu reprezintă doar lupta dintre candidați, ci și cea dintre membrii aceluiași partid. S-a întâmplat în 2008 și nu e imposibil să se întâmple și în 2016. Răscolean spune că în 2008 s-a luptat doar cu Ilie Păducel, însă tot el recunoaște că a fost trădat.

”Eu m-am luptat doar cu Păducel atunci. După turul I se credea în Petrila că voi fi câștigător, inclusiv Păducel era disperat după primul tur. Aceasta este realitatea de atunci, chiar dacă el probabil nu o recunoaște, dar oamenii care au fost implicați își amintesc și acum. (…) La o analiză la rece mi-am dat seama că oameni care  în turul I m-au susținut și au intrat pe lista de consilieri, atunci PSD Petrila a obținut 11 din cei 19 consilieri, nu au mai luptat  alături de mine în turul al II-lea. Ba,  au trecut de partea lui Păducel. Jurca și Curtean se luptă și ei acum tot cu Păducel. În structura aceasta, cu alegeri într-un singur tur, nu au cum să fie lupte în interior (interiorul PSD). Și dacă ar fi, e un singur om, echipa e mult mai mare și pe ceilalți îi văd pe toți angrenați pentru a câștiga, pentru a schimba ceva”, recunoaște Răscolean.

Fostul viceprimar spune că în 2008 și-a dorit o altă campanie, însă nevoia de schimbare a fost înfrânată prin dezinformări și minciuni. Care sunt și acum la modă

”Aveam o altă gândire pentru Petrila față de ce avea Păducel. Noi doi eram practic implicați, au mai fost și alți candidați, dar care nu aveau importanță. Mi-am dat seama că în anumite cercuri nu prea se dorea schimbare, era și o stare de mulțumire. Eu am folosit atunci sintagma “credibilizarea primăriei”, iar ei au răstălmăcit termenul în sensul că îi voi da afară pe toți din primărie și asta a ținut la anumite categorii de localnici. Credibilizarea primăriei nu se face prin a-i da afară pe toți. Poate unii meritau să plece, nu se adaptau noilor cerințe. Eu doream o altă atitudine, o altă abordare a funcționarilor din primărie și a întregului aparat, față de realități, față de oamenii din Petrila, o administrație profesionistă. Păducel când discută, nu spune decât am fost și am depus un memoriu și așteptăm banii și vom face. Eu mergeam pe îmbunătățirea calității în general, a calității de la servicii și până la lucrările executate. Avem lucrări executate cu bani foarte mulți și de proastă calitate. Acum poate veni schimbarea. Jurca și Curtean au o echipă care corespunde necesităților orașului Petrila în măsură mult mai mare decât celelalte oferte politice existente. Celelalte oferte sunt minciuni și laude ca de fiecare dată. Un primar care a stat 20 de ani la primărie vine să se laude că o să facă trotuare, canalizare… Păi, alea trebuiau făcute de la sine în atâtea mandate. Era normal să nu vorbim de așa ceva acum. Era normal să ne gândim cu toții ce locuri de muncă avem ca să nu mai plece în străinătate locuitorii. Acum pleacă toți că nu există nimic în Petirla, nicio făbricuță”, a completat Răscolean.

Fostul viceprimar a militat pentru atragerea investitorilor. Același lucru îl propune, la opt ani diferență, echipa Jurca-Curtean.

”Mi-am dorit mult să vină investitori. Am și creat zona ecologizată de la Petrila, am parcelat zona respectivă și am avut chiar și o hotărâre de consiliu să facem parc industrial al Petrilei. A fost spre sfârșitul mandatului meu de viceprimar și doream să materializez acest proiect pe mandatul d eprimar. Anii au trecut, nu s-a realizat nimic, iar acum am auzit că Păducel a reluat ideea ca una originală… Ideea lui Vasilică Jurca de a crea o hală pentru a atrage investitori este bună și dacă ajunge primar, împreună cu echipa lui de consileiri, va și reuși să atragă investitori. Nu există cuvântul nu există investitori. Nu trebuie să așteptăm să vină un investitor cu 1000 de locruri din start, poate să vină unul cu 20, unul cu 50 și se dezvoltă, iar investitorii capătă și ei încredere”, completează Răscolean.

Potrivit acestuia, în Valea Jiului nu au venit investitori din cauză că nu s-a dorit  ”de anumite cercuri de interese”, iar pentru lipsa investitorilor vinovate sunt administrațiile locale.

Dumitru Răscolean susține că Ilie Păducel a vrut să candideze din partea PSD, dar a fost refuzat.

”Păducel a candidat cred din partea a cinci formațiuni politice. Trebuie să recunoaștem că are un segment, electoratul lui. Petrila nu o împărțim în două, dar există două realități care se confundă între ele, dar au și diferențe: oamenii care trăiesc în mediul orășenesc și oamenii care locuiesc în localitățile aparținătoare Petrilei. Electoratul lui, deși el face parte dintr-o localitate aparținătoare, nu  se regăsește neapărat în localitățile acestea. Totdeauna în localitățile acestea a existat un segment puternic anti Păducel și există în continuare. Anul acesta a încercat să fie candidatul PSD, nu a reușit pentru că își dorea cel mai mult să fie candidatul PSD care e partidul cel mai puternic și atunci a găsit soluția să se ducă la liberali. Electoratul lui este sub electoratul care este de partea PSD-ului. Părerea mea e că nu e de ajuns să învingă echipa Jurca-Curtean”, a mai precizat Dumitru Răscolean.

S-a vorbit în ultimele luni că  Răscolean îl suține pe Ilie Păducel. Fostul viceprimar infirmă însă zvonurile.

”Zvonul acesta (că îl susține pe Păducel) este lansat chiar de la sărbătorile de iarnă de anul trecut, cum că a fost invitat la mine acasă, împreună am băut țuică fiartă, deci cu detalii… El folosește termenul că ne-am împăcat. Înseamnă că el spune că e într-o postură de dușmănie față de mine. Eu n-am fost dușman față de el niciodată, nici nu am o relație de prietenie și nici nu o să o am niciodată. Nu pot să am o relație de apreciere față de un om care conduce de maniera aceasta orașul. Nu a băut țuica, cum zicea Păducel. Nu am de gând vreodată să îl susțin pe Păducel. Îl susțin pe Jurca cu întreaga echipă, printre care este și Curtean și toți ceilalți. Echipa aceasta și poate, și vrea, și știe ce să facă pentru Petrila”, a concluzionat Răscolean.

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza