Petrileanul HARY VOCHIYOIU / Pentru judetul Hunedoara exista solutii, trebuie doar aplicate!

246

Liderul Grupului parlamentar al U.N.P.R din Senatul României, Haralambie Vochitoiu, a avut astazi o intrevedere cu Viceprim-ministrul si Ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, domnul Costin Grigore Borc si Secretarul de Stat in Ministerul Energiei, doamna Corina Popescu.
Discutiile au cuprins un amplu schimb de opinii asupra situatiei complexurilor energetice Hunedoara (CEH) si Oltenia ( CEO) si identificarea celor mai bune modalitati de salvare a acestora.
„Elaborarea unei legi speciale, prin care sa se prevada ca energia electrica produsa pe baza de huila sa aiba o cota reglementata de 4,8-5% din piata de energie româneasca, ar putea salva CEH, din punct de vedere economic. Ar fi perfect, ca pe o piata libera a energiei, sa ne producem 4,8% — 5% (energie, n.r.), de atât avem nevoie, la un pret reglementat. Aceasta concesie pe care ne-ar face-o Bruxelles-ul, impreuna cu introducerea disciplinei organizatorice si a muncii, stoparea fraudelor — de la firul ierbii, ar salva CEH si l-ar duce pret de 40-50 de ani in fata, cât exista resurse de huila”, a declarat Haralambie Vochitoiu.
Un alt subiect important, abordat in cadrul intrevederii a fost si Memorandumul depus la Guvern, de catre Scharfstein Group, document ce prevede un viitor parteneriat cu statul român, in scopul de a sustine financiar activitatea derulata de Complexul Energetic Hunedoara, pe o perioada de 10 ani, cu aproximativ un miliard de Euro.
in acest sens, cei trei interlocutori au analizat posibilitatea ca situatia precara a celor doua complexuri energetice sa se schimbe datorita investitiilor straine.
De asemenea, liderul Grupului parlamentar al U.N.P.R a mai adus in discutie mina Petrila si – Regenerarea unui peisaj industrial – proiect ce are drept scop reconversia functionala a zonei industriale Petrila, amenintata de demolare si de “ecologizare”, luând drept exemplu proiectele reusite din Germania, Franta, Olanda sau Belgia.
Nu in ultimul rând, in cadrul intrevederii a fost abordat si subiectul referitor la Proiectul de Lege nr.721/2015 privind modificarea si completarea Legii recunostintei pentru Victoria Revolutiei Române din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista- Lupeni- august 1977, initiat de liderul de Grup al U.N.P.R, Haralambie Vochitoiu, proiect care a primit aviz favorabil.
in acelasi timp, Viceprim-ministrul Costin Borc, Ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Comisia parlamentara infiintata la initiativa domnului senator, Haralambie Vochitoiu, cu privire la situatia complexurilor energetice CEH si CEO.
La finalul consultarilor, s-a hotarât analizarea tuturor aspectelor discutate in cadrul sedintei, cu specialisti in domeniu si stabilirea, ulterior, a unei noi intâlniri de lucru.

Cronica Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza