Petrileanul HARY VOCHIYOIU: Pentru judeţul Hunedoara există soluţii, trebuie doar aplicate

201

Senatorul hunedorean Haralambie Vochițoiu a prezentat, miercuri, reprezentanților Guvernului Cioloș, trei propuneri care ar putea salva Complexul Energetic Hunedoara de la faliment, parlamentarul afirmând că există soluții pentru entitatea energetică hunedoreană.

Vochițoiu a afirmat, miercuri, pentru Gazeta de Dimineață, că a prezentat trei soluții pe care este dispus să le susțină și în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă menită să verifice situația de la CEH și CEO.

„Am cerut elaborarea unei legi speciale, prin care să se prevadă ca energia electrică produsă pe bază de huilă să aibă o cotă reglementată de 4,8-5% din piața de energie românească. Această lege  ar putea salva CEH, din punct de vedere economic. Ar fi perfect, ca pe o piață liberă a energiei, să ne producem 4,8% — 5% (energie, n.r.), de atât avem nevoie, la un preț reglementat. Această concesie pe care ne-ar face-o Bruxelles-ul, împreună cu introducerea disciplinei organizatorice și a muncii, stoparea fraudelor — de la firul ierbii, ar salva CEH și l-ar duce preț de 40-50 de ani în față, cât există resurse de huilă”, a declarat Haralambie Vochiţoiu.

Senatorul hunedorean a mai discutat și despre Memorandumul depus la Guvern, de către Scharfstein Group, document ce prevede un viitor parteneriat cu statul român, în scopul de a susţine financiar activitatea derulată de Complexul Energetic Hunedoara, pe o perioada de 10 ani, cu aproximativ un miliard de Euro.

Vochițoiu vorbește despre extinderea portofoliului CEH, astfel încât societatea hunedoreană să nu folosească doar cărbunele pentru producerea energiei electrice ci și deșeurile, pentru care ar fi nevoie de o investiție de circa 500 milioane de euro.

Senatorul hunedorean a mai cerut și ca din subvențiile acordate producătorilor de energie verde să fie susținut și mineritul.

”S-a constituit un colectiv de analiză a acestor soluții care să ne ajute, astfel încât foarte rapid să generăm un proiect de lege special pentru CEH care să salveze complexul și să salveze locurile de muncă din complex și din jurul complexului”, a mai spus, pentru GDD, Haralambie Vochițoiu.

Cele trei soluții pentru CEH au fost prezentate de senatorul hunedorean vicepremierului  și Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri – Costin Grigore Borc şi secretarului de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu.

Mihaela MIHAI

 Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza