Petrileanul IONUT PUIAN / Polițiștii care au nenorocit în bătaie un tânăr din Petrila în timpul unei anchete au fost trecuți în rezervă

399
Cei doi polițiști hunedoreni care au bătut un tânăr din Petrila, în timpul unei anchete, atât de rău încât acesta a rămas fără un rinichi au fost trecuți în rezervă de conducerea IPJ Hunedoara, ca urmare a condamnării definitive pronunțate de Curtea de Apel Alba Iulia.
 Cei doi polițiști au fost judecați pentru purtare abuzivă, iar instanța de apel a înăsprit pedeapsa aplicată pentru faptele lor. În plus, Moldovan Ioan Horaţiu şi Ciocodeică Sebastian Adrian nu mai au calitatea de angajați ai IPJ Hunedoara
Conform procedurilor, în urma deciziei definitive a instanței de judecată, cei doi au fost trecuți în rezervă”, ne-au confirmat surse bine informate.
La jumătatea lunii octombrie, magistrații de la Curtea de Apel au admis apelurile declarate în acest dosar de Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva şi Ionuț Puian, victima celor doi polițiști (la acea vreme), împotriva sentinţei pronunțate de instanța de fond, respectiv Judecătoria Deva. Instanța a desființat în parte sentința penală în ceea ce privește modalitatea de executare a pedepselor aplicate inculpaţilor Moldovan Ioan Horaţiu şi Ciocodeică Sebastian Adrian, cuantumul daunelor morale stabilite în favoarea părţii civile Puian Ionuţ, precum și cuantumul cheltuielilor judiciare acordate acestuia.
Astfel, magistrații au dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepselor de câte 3 ani închisoare aplicate inculpaţilor Moldovan Ioan Horaţiu şi Ciocodeică Sebastian Adrian pe durata unor termene de încercare de 6 ani, termen de încercare care inițial fusese stabilit la 5 ani. Pe durata termenului de încercare, au hotărât magistrații instanței de apel, cei doi ”trebuie să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Hunedoara, la datele fixate de către acesta, să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lor de existenţă”.
Pe de altă parte, judecătorii au decis majorarea daunelor morale stabilite în favoarea lui Ionuț Puian de la 200.000 lei la 225.000 lei, în timp ce cheltuielile judiciare acordate părţii civile Puian Ionuţ au fost de asemenea majorate de la 2000 lei la 4000 lei.
”Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii: Moldovan Ioan Horaţiu şi Ciocodeică Sebastian Adrian şi partea responsabilă civilmente Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara împotriva aceleiaşi sentinţe penale. În baza art. 275 al.2 C.pr.pen. obligă pe inculpaţi şi pe partea responsabilă civilmente să plătească statului suma de câte 900 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în apel. În baza art. 276 C.pr.pen. obligă pe inculpaţi şi pe partea responsabilă civilmente să plătească părţii civile Puian Ionuţ suma de 1500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în apel”, se mai arată în dispozitivul sentinței pronunțate joi de Curtea de Apel Alba Iulia, care este definitivă.
De precizat că fapta pentru care au fost condamnați cei doi polițiști – Ioan Horațiu Moldovan și Sebastian Adrian Ciocodeică – s-a petrecut în data de 15 noiembrie 2009, iar lucrurile au degenerat după ce tânărul a cerut să fie asistat de un avocat. Atunci unul dintre poliţişti l-ar fi lovit cu pumnii în cap, iar cel de-al doilea i-ar fi aplicat mai multe lovituri cu picioarele în spate, încât victima şi-a pierdut cunoştiinţa. În urma agravării stării sale de sănătate, Ionuţ Puian a ajuns în spital și, din cauza complicaţiilor, medicii au trebuit să îi extirpe un rinichi.
Carmen COSMAN – PREDA
Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza