Petrileanul senator HARY VOCHITOIU / Interesul nemților pentru CEH stă în sertarele Ministerului Energiei

251

Memorandumul trimis Guvernului României de un grup de investitori nemți și coreeni stă în sertarele Ministerului Energiei, senatorul hunedorean Haralambie Vochițoiu declarând că este inadmisibil ca statul să nu deschidă documentele trimise și să nu le analizeze.

Încă de pe 8 aprilie, reprezentanții Scharfstein Group, au trimis statului român o scrisoare de intenție a cărui obiectiv principal este reprezentat de Complexul Energetic Hunedoara. Deși aflat în insolvență și cu datorii de sute de milioane de lei, reprezentanții Grupului sunt de părere că la CEH se poate investi, propunând Guvernului un parteneriat. Statul nu a răspuns, şi mai mult, prin vocea ministrului Victor Grigorescu a aruncat bomba: închide două mine din cadrul CEH.

Declaraţiile au fost făcute de senatorul hunedorean Haralambie Vochițiou, care împreună cu un reprezentant al grupului de investitori, a fost la o întâlnire cu vicepremierul Costin Borc, secretarul de stat Corina Popescu (care i-a luat locul ministrului Energiei, Victor Grigorescu) și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Ciprian Bucur.

”Am fost la întâlnire cu reprezentantul unui grup de investitori care a depus deja, din 8.04.2016, un memorandum, adică o scrisoare de intenție, prin care propun la modul cel mai concret Guvernului României un parteneriat în participațiune în care ei să vină cu 500 de milioane de euro în prima fază, cu utilaje, pentru CEH. Oamenii ăștia nu au învârtit Globul Pământesc așa și au pus degetul pe Valea Jiului. Am vorbit cu oamenii aceștia luni de zile. S-a luat aviz de la Ministerul Energiei, au venit aici, au văzut termocentralele, minele, au fost de acord. Nu e Valea Jiului cel mai prietenos loc în care să aduci 500 de milioane de euro și cu toate acestea am făcut un efort și au venit aici. Din 8 aprilie au depus un document oficial. Domnul vicepremier Borc a întrebat-o direct pe Corina Popescu dacă știe de treaba aceasta. ”Da, știm”, așa într-o doară, de parcă era o cerere de audiență joi după-masa. Revolta mea a fost maximă când am auzit acest răspuns, această indolență incredibilă. Când știi că arde ceva în țara asta și vine cineva și rezolvă treaba să ții două săptămâni o hârtie, să nici nu te intereseze, să nu deschizi dosarul… ”, a spus, duminică într-o conferință de presă, senatorul de Hunedoara, Haralambie Vochițoiu.

Potrivit acestuia, investitorii interesați de CEH duc o tehnologie care mai funcționează în Germania. O tehnologie prin care huila este descompusă chimic împreună cu deșeuri menajere, și se face biodiesel și energie.

 

Alături de soluția cu nemții, Vochițoiu a mai prezentat alte două soluții pentru CEH, astfel încât activitatea minieră și industria energetică să continue în județul Hunedoara. Este vorba despre necesitatea de a face lobby la Bruxelles astfel încâ România să poată produce maxim 5 la sută din energie la un preț reglementat, iar acest preț reglementat să fie acordat energiei produsă din huila din Valea Jiului. O altă soluție ar fi susținerea, de către toți românii, la fel cum se face cu energia verde, a CEH, prin includerea unui leu pe factura de energie pentru ”susținerea interesului național„ reprezentat de ”huila de România care timp de 100 de ani a contribuit la dezvoltarea țării”.

În urma întâlnirii de miercuri, vicepremierul Costin Bucur, a promis că va fi constituit un comitet care să analizeze cele trei propuneri. Numai că, vineri, ministrul Energiei a anunțat închidere a două unități miniere din cadrul CEH, Lonea și Lupeni.

”Nu se poate așa ceva. Este inadmisibil.  O să ajung până la președintele Klaus Iohannis. Sper că domnul premier Cioloș va fi informat despre ceea ce s-a întâmplat. Cred în puterea de decizie și puterea de muncă a domnului premier, dar dacă este depășit și oamenii lui fac aceste lucruri, pentru că până la urmă și cuvântul lui este pus la îndoială, el a trimis această comisie la întâlnirea cu mine, i-a trimis să găsim o soluție împreună. Pe la spatele meu și spatele premierului au aruncat  în spațiul public că mai închid două mine. Voi încerca o nouă întrevedere cu domnul premier, dacă nu reușesc stau la Poarta Cotroceniului până mă primește domnul președinte Klaus Iohannis pentru că nu se poate așa ceva”, a completat Haralambie Vochițoiu.

Potrivit senatorului hunedorean, cele trei soluții prezentate de el au ca scop salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Senatorul hunedorean  este de părere că entitatea energetică poate fi salvată, dacă se dorește implementarea unor soluții în acest sens.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza