Planul de restructurare întocmit de ISPE, ascuns de mineri. Europenii vor afla ce soartă au hunedorenii de la CEH

210

Complexul Energetic Hunedoara trebuie să prezinte, în data de 24 octombrie, planul de restructurare a societății, în fața Comisiei Europene de la Bruxelles, plan de care depinde soarta structurii energetice. Cu doar circa două săptămâni înainte de acest moment CEH nu are un astfel de plan, cei de la ISPE – institut românesc ce a câștigat licitația organizată de complex-  lovindu-se de un refuz al Consiliului de Administrație în momentul în care a prezentat documentația. Acum, la planul de restructurare-reorganizare,  lucrează angajații CEH deși contractul celor de la ISPE este în valoare de peste 60 de mii de euro.

  ”La nici trei săptămâni distanță de momentul în care Comisia Europeană va trebui să avizeze sau nu programul de reorganizare-restructurare al CEH, nu am avut  nici o consultare pe acest program care se pare că este, dar nu prea este, întocmit de ISPE contra sumei de 60 mii euro”, spun reprezentanții Sindicatului Muntele.

Sindicaliștii de la Muntele, structură reprezentativă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, susțin că decizia Guvernului, prin ministerul de resort, de a numi un director care să ducă CEH către o zonă de supraviețuire, sunt doar încercări de a disipa răspunderea managerială a directorilor care, numiți, aproape de fiecare dată, pe criterii politice nu au făcut altceva decât să slujească interesul politic și de partid al celor ce i-au propulsat în funcții. În tot acest timp, 6000 de oameni riscă să rămână fără locuri de muncă, iar județul Hunedoara să devină unul de asistați sociali.

Cinci directori a avut până la acest moment CEH. Costel Alic și Daniel Andronache au primit un butoi cu miere, ce a fost spălat însă de Aurel Niculescu (toți trei directori înregimentați PSD). Au urmat Constantin Jujan și Viorel Stancu, din zona minieră, care nu au avut curajul să vorbească despre dezastrul economic pe care l-au găsit la complex și nici nu au reușit să implementeze soluții pentru societate. De puțin timp, în baza Legii Corporatiste, a fost numit cel de al șaselea director, Emil Floruț (ALDE), care nici el nu pare a avea un plan concret pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara.

”Ministerul Energiei începe să devină tot mai puțin dispus la dialog, iar lichidarea CEH începe să devină tot mai reală, salariații tot mai impancietați, iar noi, liderii, tot mai puțin înțelegători cu acest sistem potrivnic interesului local, județean și chiar național. Separarea activității miniere de cea energetică nu înseamnă neapărat divizarea CEH, cum bine pare să fii înțeles actualul director general. Nu am fost consultați cu privire la această decizie. În orice discuție la care s-a participat pe această temă am fost mereu împotriva divizării care nu va aduce decât înmormântarea pe rând a Mintiei, Paroșeniului și a minelor din Valea Jiului. Ordinea  nu  este întâmplătoare,  este corectă”, spune Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Garda de Mediu a dispus sistarea activității în cazul termocentralelor Mintia și Paroșeni, care însă are aproape finalizată instalația de desulfurare, dar nu deține banii necesari pentru închiderea lucrărilor. Și, tot Paroșeniul, are datorii din credite anterioare ce depășesc valoarea activelor.

”Minele nu se pot închide așa cum vor unii sau alții. Există norme cuprinse în Legea Minelor, există regulamente și există OAMENI care muncesc acolo, așa cum sunt și în termocentrale, oameni-români, cetățeni ai României care au dreptul la muncă și protecție socială, nu la umilință și nepăsare. Avem cu toții datoria de a salva mineritul  de huilă și producătorii de enrgie pe bază de huilă chiar cu prețul nesupunerii civice dacă va fi nevoie”, a mai spus Nica.

Soarta Complexului Energetic Hunedoara depinde de un plan de restructurare-reorganizare care trebuie să primească acceptul Comisiei Europene, altfel pe porțile structurii energetice va scrie ”FALIMENT”. Planul ISPE nu a fost avizat de CA al CEH, soluțiile fiind puse pe hârtie de angajații complexului.

Acest lucru este recunoscut chiar de actualul director general al complexului, Emil Floruț.

Întreaga echipă managerială a societăţii lucrează la elaborarea unui plan de restructurare organizaţională, funcţională şi de dezvoltare care va fi prezentat Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi al Mediului de Afaceri. Documentul urmează a fi susţinut în data de 24 octombrie la Bruxelles şi vizează măsuri de relansare a S. CEH-SA prin creşterea eficienţei, asigurarea securităţii locurilor de muncă, diversificarea activităţii şi introducerea elementelor de progres tehnologic”, se arată în comunicarea CEH determinată de preluarea funcției de director general al CEH de către Emil Floruț.

ISPE a prezentat Consiliului de Administrație al CEH un plan însă produsul finit este unul “neîncăpător” în bagajul pentru Comisia Europeană. Reprezentanții ministeriali susțin că prezentarea acelui plan celor de la CE ar fi o mare eroare a statului român. Motivul, lipsa de conținut și substanță. Abordarea și conținutul fiind unul nepliabil pe nevoia CEH. În condițiile date, ori ISPE dă banii înapoi, ori cel care a “introdus” ISPE în joc și nu a avut curaj să refuze lucrarea “face un credit la bancă”, pentru a returna banii celor de la CEH.

Pe de altă parte, informațiile GDD arată că planul ISPE nu a fost agreat de Consiliul de Administrație și că directorul general al CEH, Emil Floruț, a prezentat, sâmbătă, la București un alt plan. Probabil cel managerial, care reprezintă o compilație între planurile avute de foștii directori generali ai CEH și ceea ce s-a regăsit prin documentul ISPE.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza