Președintele Sindicatului Huila: ”Există un risc maxim ca activitatea minieră din Valea Jiului să se blocheze în perioada următoare”

218

Domokos Laszlo, președintele Sindicatului Huila, organizație constituită la nivelul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, afirmă că există un risc maxim ca activitatea minieră din Valea Jiului să se oprească în perioada următoare, acesta fiind de părere că problema acestui sector a depășit granițele Ministerului Energiei, motiv pentru care e necesară implicarea, rapidă, a premierului sau președintelui României.

”La ora la care vorbim există o stare în rândul angajaților din minerit, atâția câți mai sunt, de incertitudine totală, de stres maxim pentru că nu știu ce se va întâmpla mâine. Îmi pare rău că niciunul dintre conducătorii din ziua de azi, care conduc mineritul, nu vine să spună public oamenilor ce se va întâmpla. Trăim în incertitudine maximă. Există un risc maxim ca activitatea minieră din Valea Jiului să se blocheze în perioada următoare, cât de repede”, a declarat, miercuri, Domokos Laszlo, președintele Sindicatului Huila.

Potrivit sursei citate, un semnal al blocajului care se poate abate asupra Văii Jiului a fost la mijlocul acestei luni.

”Am avut deja un prim semnal de alarmă vizavi de plata chenzinei a doua, în 17 mai, când noi, cei de la societatea de închideri am avut probleme pentru că nu se puteau plăti salariile. Sunt probleme de genul acesta de mult timp. Nu le știe lumea, pentru că nu am ieșit să le spunem, dar întotdeauna în zilele de plată banii s-au plătit tot timpul cu presiuni, cu telefoane, cu greutăți pentru că suntem la un pas de blocaj financiar. Am ajuns în situația în care deja să se întârzie salariile două zile, cea ce reprezintă un semnal de alarmă foarte mare”, a mai spus liderul de sindicat.

Președintele Sindicatului Huila afirmă că toate scenariile care se discută la acest moment și care au ca punct central Complexul Energetic Hunedoara sunt unele de durată.

”Știm foarte bine că Termocentrala Mintia a fost închisă printr-un proces verbal al Gărzii de Mediu. A fost contestat acel proces verbal în instanță, s-a pierdut în primă fază, s-a făcut apel, dar e clar că se va pierde acel proces. Ori, noi ne îmbătăm cu apă rece dacă facem scenarii pe baza Termocentralei Mintia. E clar că va fi închisă cel puțin în ceea ce privește funcționarea pe cărbune”, a mai spus Domokos Laszlo.

Ministerul Energiei și comitetul de huilă constituit la nivelul acestui minister pentru a analiza situația sectorului huilă a ajuns la concluzia că trebuie închise două unități miniere, Lonea și Lupeni, iar pe parte electrică să rămână doar grupul energetic de la Termocentrala Paroșeni și un grup energetic la Termocentrala Mintia.

Numai că banii pe care Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului îi mai are la dispoziție pentru închiderea minelor neviabile nu ajung și pentru acoperirea cheltuielilor legate de închiderea exploatărilor miniere Lonea și Lupeni, acum părți din Complexul Energetic Hunedoara.

”Unii interpretează acum regulamentul 787 într-un alt mod decât s-a interpretat în momentul în care am fost trecuți noi pe program de închidere, adică ceva de genul că pe cheltuieli excepționale nu are sumă limitată, deci statul român nu e limitat în a acorda ajutor de stat pe cheltuieli excepționale, e limitat doar pe producție. Se speră că cei de la Comisia Europeană vor accepta o suplimentare de sumă pe cheltuieli excepționale”, a mai spus Domokos Laszlo.

Complexul Energetic Hunedoara a ieșit, la începutul acestei luni, din insolvență deși e insolvent. Sunt probleme legate de aprovizionarea cu materialele necesare desfășurării activității în subteran, iar societatea nu are banii necesari pentru a achiziționa aceste materiale și nici pentru a-și plăti furnizorii. Tot mai multe societăți cer executarea silită a complexului, societatea obținând în instanță suspendarea executării conturilor până la rejudecarea cererii de intrare în insolvență, având astfel dreptul de a folosi din banii încasați pentru a achita salariile angajaților.

La acest capitol nu intră însă și banii necesari Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului pentru plata propriilor salariați, minele neviabile depinzând de banii primiți de la CEH pentru a-și remunera angajații. Luna aceasta, minerii de la neviabile și-au luat salariile cu două zile mai târziu și după multe discuții.

Închiderea CEH ar însemna automat închiderea SNÎMVJ cele două societăți depinzând una de cealaltă.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza