
5 Iunie 2016, alegerile locale desfăşurate într-un singur tur de scrutin, reprezintă o formalitate pentru realegerea, în mare parte, a aceloraşi primari care există şi în prezent.
Alegerile într-un singur tur au fost hotărâte de şeful celui mai mare partid din ţară, de ce să mai vină şi alţi primari în al doilea tur de scrutin, suntem suficienţi noi, avem putere, avere şi mână liberă să facem ce putem. Oare cât va mai dura această politică dâmboviţeană orientală şi originală. Acest mare şef nu admite sub nicio formă să fie criticat, are lozinca „cine nu este cu noi, este împotriva noastră”. Aşa s-a întâmplat ca domnul Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, să fie mazilit pentru că a criticat. Aşa au învăţat şeful şi alţii de la Partidul Comunist Stalinist.
Hotărârea ca primarii să aibă dreptul să candideze numai de două ori şi să fie limitată altă candidatură este o soluţie ce a fost anulată de conducătorii politici din parlament.
În Valea Jiului, atmosfera politică este în plină vervă, fierbinte, înainte de alegeri. Ziarele locale prezintă zilnic icoanele candidaţilor PNL, PSD, dar în ultimul timp apare şi Alianţa pentru Hunedoara şi formaţiunea politică PMP, apar şi candidaţi independenţi a căror autobiografie arată autoritatea şi maturitatea acestora în administraţie. Presa scoate în evidenţă faptul că generaţia tânără nu mai acceptă politica veche cu promisiuni electorale nerealizabile. Tineretul vrea schimbare radicală în viaţa politică, fapte nu vorbe şi modernizare.
Activitatea zilnică este plină de vervă de la Răscoala până la Câmpul lui Neag, totul se înnoieşte, reparaţii la poduri, astuparea găurilor în asfaltul şoselelor, garduri şi balustrade vopsite peste tot. La Petroşani, la podul de peste apa Maleii sunt montate de fiecare parte a podului câte 16 ghirlande de flori mari, de diverse culori, care încântă privirea, s-au montat bănci pentru odihnă peste tot, în staţiile de autobuz, aşa trebuie să arate un oraş civilizat şi modern.
Presa demască zilnic activitatea distructivă condusă de Laurenţiu Nistor , şeful PSD pe judeţul Hunedoara care împreună cu Bobar şi alţii au devalizat unităţile miniere şi energetice. Aceştia au devenit milionari, iar CEH este falimentat. Se va termina, oare, această degringoladă economică cu ocazia acestor alegeri. Presa menţionează cu lux de amănunte realizările prezentate şi viitorul măreţ al oraşelor din Valea Jiului.
Regretabil este faptul că atât presa cât şi programele primarilor şi ale partidelor nu suflă niciun cuvânt despre MOMÂRLANII din Valea Jiului care, din punct de vedere administrativ, sunt anexe ale oraşelor, plătesc impozite duble faţă de cei de la sate, nu beneficiază de niciun fel de fonduri pentru dezvoltare rurală, de la Uniunea Europeană, fiindcă sunt oraş. Momârlanii ocupă peste 70% din teritoriul Văii Jiului şi reprezintă circa o treime din populaţia localităţilor. Aceştia apar pentru domnii primari şi politicienii de la oraşe, ca PIEILE ROŞII din America, o paria neglijabilă. Întrebarea: de ce atâta dispreţ, atâta desconsiderare faţă de momârlani? De menţionat că numai primarul Ilie Păducel şi primarul Ile de la Vulcan au asfaltat uliţele şi drumurile de la sate, restul primarilor- Petroşani, Lupeni, slabe preocupări sau aproape deloc pentru satele subordonate. Este desconsiderată activitatea agricolă şi animalieră pe care o practică momârlanii. Aceştia au produse alimentare curate, ecologice, ce ar putea satisface în bună măsură necesitatea populaţiei- carne, lapte, brânzeturi- , dar nu este asigurată desfacerea acestor produse pe piaţă. Orăşenii cumpără produse de la mall-uri surogate, de unde cumperi şi nu ştii ce iei.
În ultimii ani, cu sprijinul financiar APIA, s-a dezvoltat mult şeptelul de vite ( oi, vaci, cai, asini, capre, etc.), precum şi fânaţuri şi fructe. Cu toate astea, nu există niciun abator în Valea Jiului, animalele se taie la colţ de stradă, în trecut erau abatoare în toate localităţile, acum nimic. Funcţionarii de la Bruxelles au pus condiţii neacceptabile pentru funcţionarea unui abator şi aşa suntem serviţi cu produse din Europa de Vest. Ne întrebăm până când această supuşenie?
Ar fi necesar ca în toate localităţile din Vale să existe un sistem organizat de colectare a laptelui şi fabrici de produse lactate- iată o temă pentru primarii viitorului. Lâna de oi şi pieile de animale, în loc să fie valorificate, se aruncă la gunoi. S-ar putea folosi lâna, în colaborare cu fabrica de la Cisnădie, pentru covoare. În ultimul timp, a apărut în Valea Jiului, tehnologia de folosire a lânei de oi, ca izolant termic la blocuri. Ar fi util să se extindă această iniţiativă.
Agricultura montană în Valea Jiului, deşi cu o experienţă şi practică bogată de sute de ani, este desconsiderată de Direcţia Generală Agricolă a judeţului Hunedoara. La primării ar fi necesar să existe câte un specialist pentru problema agriculturii montante, un fitopatolog pentru bolile plantelor şi câte un doctor veterninar pentru bolile animalelor.
Câteva oportunităţi pentru locuitorii de la oraşe în colaborare cu locuitorii satelor:
– Colectarea şi valorificarea fructelor de pădure, în trecut a existat un centru de colectare şi o fabrică specializată în aceste produse, la Iscroni, acum de ce nu se poate?
– Valorificarea, pe plan local, a lemnului exploatat din tăierile pădurilor de brad şi fag ale Văii Jiului, fabrici de mobilă, fasonări şi alte obiecte din lemn care să fie vândute;
– Dezvoltarea apiculturii în diverse localităţi ale Văii Jiului;
– Reînfinţarea unor pescării locale de păstrăvi şi crapi aşa cum au existat şi în trecut;
– Dezvoltarea unor sere pentru legume timpurii, de flori, precum şi ferme de păsări aşa cum a existat după 1989, la Iscroni.
Fondurile europene pentru aceste activităţi nu pot fi primite pentru că Valea Jiului este oraş, dar sumele colectate din impozitele de pe terenurile momârlanilor ar fi suficiente pentru aceste investiţii, precum şi pentru alte activităţi.
Ar fi oportun ca la primăriile oraşelor să fie separate gospodăriile ţărăneşti care să fie coordonate de un viceprimar care să se ocupe numai de acest sector, cu consilierii locali.
Lipseşte iniţiativa din partea politicienilor locali şi centrali pentru iniţierea legii de modificare a administraţiei locale pentru separarea satelor de oraşe. În anul 1965 s-a aprobat Legea pentru noua administraţie locală, iar cu această ocazie, toate satele din Valea Jiului dela Voivodul până la Câmpul lui Neag au devenit oraşe peste noapte, fără nicun referendum. De ce acum trebuie referendum ca locuitorii de la oraşe să spună dacă sunt de acord sau nu cu separarea satelor, o birocraţie inutilă. Un singur politician- senatorul Haralambie Vochiţoiu se implică în această problemă, dar se izbeşte de indiferenţa primarilor locali şi a altor politicieni.
Referitor la exploatarea şi valorificarea cărbunelui din Valea Jiului, deşi premizele sunt sumbre, recent, preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ, a venit cu soluţia pentru prelungirea activităţii producţiei din Valea Jiului, dar asta depinde de implicarea politicienilor, a parlamentarilor. Din păcate, parlamentarii acestei legislaturi se ocupă mai mult de interese personale, să se îmbogăţească, salarii mari şi pensii speciale nemeritate luate din averea celor mulţi şi sărăciţi.
Mai sunt şi alte viziuni pentru situaţia imediată şi de perspectivă. După închiderea minelor Lonea şi Lupeni, din 2018, o parte a populaţiei fără serviciu, va pleca, vor rămâne blocurile goale, aşa cum s-a întâmplat la Anina, bate vântul printre blocuri.
Fenomenul depopulării al oraşelor din Valea Jiului se pare că va fi ireversibil aşa cum s-a întâmplat şi în alte localităţi miniere din Germania, Franţa, Spania, America, etc.
Aceste fenomene de perspectivă ar trebui luate în calcul de pe acum de factorii administraţiei locale, pentru că se pot găsi soluţii viabile pentru Valea Jiului, nu trebuie aşteptat ca să ne vină soluţii din afară.
Doresc succes şi baftă tuturor candidaţilor la alegerile locale din Valea Jiului.
Un simplu spectator bătrân
Ioan RANŢA