Promisiuni peste promisiuni în urma discuțiilor dintre sindicaliști și ministrul Energiei. Petre Nica: ” Rezolvarea problemelor CEH depinde în continuare de strategia energetică, de mixul energetic și de un Guvern care își dorește independență energetică”

245

Sindicaliștii din Valea Jiului s-au întâlnit, joi, cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, discuțiile fiind generate de intrarea în greva foamei a lui Vasile Păduraru și mai apoi a lui Ioan Ciubotaru, însă reprezentantul Guvernului nu a oferit decât promisiuni. Nimic concret, nimic palpabil doar scenarii și speculații. Ministrul Andrei Gerea a promis că minele nu se vor închide până în 2018, însă la acest moment nu este nimic scris negru pe alb. Chiar și cu documente semnate, ministrul a demonstrat că asumarea răspunderii rămâne la mare căutare în România, dovadă stând protocolul pe care l-a semnat la finele lunii mai la Petroșani.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat, joi, pentru Gazeta de Dimineață, că viitorul mineritului și energiei din județul Hunedoara rămâne în continuare incert.

”Viitorul mineritului și al termocentralelor a rămas incert inclusiv după întâlnirea de la Ministerul Energiei. Soluții concrete pentru rămânerea CEH ca jucător pe piața de energie nu s-au găsit și nici nu era de așteptat să se găsească în cadrul acestei discuții. Rezolvarea problemelor CEH se pare că depinde în continuare de strategia energetică, de mixul energetic și de un Guvern care își dorește independență energetică. Declarația domnului ministru Gerea referitoare la neînchiderea minelor până în anul 2018 nu este din păcate susținută și de lucrul cel mai important, și anume, dacă nu se închid, cum vor mai funcționa cunoscând situația gravă în ceea ce privește materialele și piesele de schimb”, a declarat Petre Nica.

Liderul de sindicat a adăugat că din păcate încă sunt oameni care se mulțumesc cu faptul că sunt asigurate plățile salariale, fără să conștientizeze că mineritul este îngropat tot mai mult și că locurile de muncă sunt în pericol.

Cristian Iștoc, liderul Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului Muntele, susține și el că ministrul a promis că minele nu vor intra pe program de închidere.

”Am obținut promisiunea din partea ministrului că minele nu intră pe un program de închidere. În 2-3 săptămâni ne va fi prezentat planul de administrare a CEH, avizat de AGA, în care va scrie că minele nu vor intra pe program de închidere. Vrem să scrie negru pe alb, pentru că așa sunt doar promisiuni”, a declarat, pentru GDD, Cristian Iștoc.

Darius Cîmpean, președintele Departamentului Lupeni al Sindicatului Muntele, afirmă că discuțiile au fost unele ”constructive care ne dau speranțe„.

”În primul rând s-au făcut câteva precizări. Se renunță deocamdată la intrarea minelor pe închidere. Ele vor continua să funcționeze în cadrul CEH până la divizare care nu știm când va avea loc. Am primit asigurări verbale că ele nu se vor închide în 2018. Se încearcă găsirea de resurse financiare prin care să se facă investiții în utilajele și instalațiile de care avem noi nevoie, sunt demarate discuțiile cu o serie de firme în acest sens”, a completat Darius Cîmpean.

Optimismul lui Câmpean este unul desprins de realitate și cel puțin infantil.
Ioan Ciubotariu, președintele Departamentului Vulcan al Sindicatului Muntele, susține însă că în urma discuțiilor de la București s-au primit doar ”speculații și promisiuni”.

”Nu am obținut mare lucru, doar câteva promisiuni, promisiuni pe care oricum le știam de la Petroșani. În mare parte, luna viitoare când vor reface programul cu care vor merge la Bruxelles, probabil vom ști mai multe detalii. Până atunci, doar speculații și promisiuni. Pe parte de materiale și finanțe nu am obținut mare lucru. De anul viitor trebuie reduse cheltuielile și merg pe varianta ca banii pe care i-am luat anul acesta să nu-i mai dăm înapoi, să trecem pe un program de restructurare. Au spus că se încearcă prelungirea termenului de închidere a minelor până în 2027 cu ajutorul Germaniei și Spaniei„, a afirmat Ciubotariu.

Liderul de la Lonea, cel care marți a intrat în greva foamei și a renunțat miercuri seară la protest, Vasile Păduraru, este de părere că mai bine rămânea pe scările complexului.

”Au fost aceleași vorbe deșarte, aceleași promisiuni, auzite din gura ministrului nu din a directorului general. S-au înțeles, facem pe dracu în patru că îi calmez eu aici la București. Cred că mai bine ieșeam dacă rămâneam pe scările companiei. E posibil să mă întorc, că sunt aceleași minciuni, i-am și spus ministrului că sunt aceleași minciuni de când a venit în minister. Cum să ne salvăm noi singuri? Cu ce? Vorbeau de perspectiva pe trei ani a mineritului când eu nu am cu ce lucra mâine. Că să ne descurcăm singuri, să găsim soluții? Păi atunci pentru ce i-am votat?”, a declarat Vasile Păduraru.

Liderul Sindicatului Muntele, Petre Nica, spune că sindicaliștii i-au prezentat ministrului o variantă de lucru care ar permite funcționarea minelor și termocentralelor în aceeași componență, dar care însă pentru a fi pusă în aplicare necesită sprijin guvernamental.

”Am prezentat domnului ministru și celorlalți prezenți la discuție o variantă care din punctul nostru de vedere ar putea asigura funcționarea în următorii trei ani atât a termocentralelor cât și a minelor fără ca acestea să intre pe un program de închidere, iar pentru aceasta este nevoie de implicarea Guvernului României. Tot Guvernul României, și am transmis acest lucru domnului ministru, este cel care trebuie să își asume ce va face cu rezerva de huilă din Valea Jiului care este un bun național, și nu Sindicatul Muntele sau o mână de tehnicieni din cadrul CEH. În programul pentru CEH nu trebuie să se implice numai ministerul Energiei, pentru că problema complexului este una  de interes național”, a completat Nica.

Viitorul Complexului Energetic Hunedoara este în continuare, așa cum preciza și Petre Nica, incert. Datoriile au ajuns la peste un miliard de lei, iar numărul societăților care cer insolvența CEH este de 17.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza