Protest mut, cu ziaristi, pentru minerit

319

Pentru cã minerii nu mai reusesc sã se adune si sã îsi spunã pãsurile, ziaristii din Valea Jiului am fãcut front comun si, mãcat o datã, ne-am adunat pe scãrile celui mai mare angajator al judetului Hunedoara, ca sã arãtãm cã nouã ne pasã. A fost modul nostru de a tãcea, dupã ani de zile în care am scris si am tot spus cã mineritul ne tine în viatã pe toti.

Am reusit sã ne adunãm, cei mai multi dintre angajatii în mass-media din Valea Jiului. Am lãsat deoparte politica redactionalã si, mãcar pentru câteva minute, ne-am dat mâna ca sã arãtãm cã mineritul nu trebuie îngropat astfel. Asta am fãcut noi, jurnalistii din Valea Jiului, marti de la ora 10, dar nici asa nu am  sensibilizat pe cineva din administratie. Era gol înãuntru, ca si în sufletele tuturor celor care cautã mereu sã vadã dincolo de orgoliile fiecãruia. „Sunt alãturi, ca si cum as fi la înmormântarea unui om. Sunt alãturi si e dureros ce spun,  pentru cã eu,  personal, nu mai cred demult cã se vrea salvarea mineritului si a Vãii Jiului, în general. Dar sunt aici, de aici, e o datorie moralã sã fiu azi aici”, a spus  Ileana Firtulescu, ziarista cu cele mai vechis state de platã din Valea Jiului.  Si Ionut Drãgotesc a dat exemplul unui colibri care sã cãznea cu o picãturã de apã sã stingã un incendiu, fãcând  astfel o paralelã a ceea ce am încercat noi, jurnalistii, sã facem pentru minerit. Asta a fost pãrticica noastrã la care ne pricepem. „Sã ne facem partea noastrã. Noi am tot scris de 26 de ani, am vorbit, am arãtat unde se va ajunge.  Am avut o intuitie pãguboasã, din  nefericire, pentru Valea Jiului, însã, realã pentru noi. A venit vremea sã ne facem treaba de cetãteni, de oameni ai Vãii Jiului, pentru cã, înainte de a fi jurnalisti, suntem oameni din Valea Jiului”, a spus Ionut Drãgotesc, director Mondo TV/FM.

Liderii minerilor au cãutat sã se solidarizeze cu cei din Oltenia, care au plecat pe jos, dar, luni la prânz, doar 5 au putut fi prezenti pe scãrile Complexului Energetic Hunedoara. Marti, însã, au multumit gazetarilor. „Din pãcate, noi, ieri, într-un sfert de orã, nu am putut veni decât 5 persoane. Am fost solidari cu cei care sunt la Bucuresti, o parte de la Gorj, o parte de la Hunedoara. Astãzi, întradevãr, voi, presa ati demonstrat cã sunteti mai uniti ca si noi, minerii din Valea Jiului  si ca noi, liderii de  sindicat si pentru asta, eu, personal, vã multumesc cã ati fost uniti si ati tras un semnal de alarmã”, a afirmat Ion Ciubotaru, lider la sindicatul Muntele.  Semnalul a fost tras, însã, mineritul pare sã se scufunde, fãrã unitatea de altãdatã. Pe principiul, desparte si cucereste-i, oamenii din minerit nu se mai gândesc decât la ziua de mâine si ce le aduce luna la salariu, în timp ce Valea Jiului, fãrã Complexul Energetic Hunedoara se va  scufunda în scurt timp.

Diana Mitrache

Cronica Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza