Protestele continuă la CEH. Aproape 200 de mineri s-au strâns în curtea companiei, alți circa 100 de energeticieni au fost în greva foamei la Mintia

208

Angajații Complexului Energetic Hunedoara au continuat și marți protestele nemulțumiți fiind de denunțarea contractului colectiv de muncă, și de viitorul incert pe care-l au în față. Minerii au fost ”convocați” marți în curtea CEH, însă doar o parte din cei aflați în timpul liber, undeva la 150 de persoane, s-a prezentat în fața sediului administrativ al societății la întâlnirea cu liderii de sindicat.

Dezbinați, înrăiți, decimați, minerii nu mai reprezintă forța de pe vremuri. S-a văzut și marți când au răspuns ”prezent„ sub 200 de angajați din sectorul minier.

”După denunţarea contractului colectiv de muncă, au existat mai multe moduri în care salariaţii au declanşat proteste. Peste 90 de salariaţi din sucursala Electrocentrale Deva se află în greva foamei, vineri ştim că schimbul II şi schimbul III de la Mina Lupeni au refuzat intrarea în subteran, ieri schimbul I şi schimbul II de la Livezeni au refuzat ieşirea din mină. Am considerat că este important să dăm un ton de unitate şi pe formă de protest” a spus, marți, Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele care a remarcat și el lipsa unității.

“Nici de data aceasta nu am reușit să fim unii lângă ceilalți„, a subliniat Nica.

Liderul de sindicat le-a prezentat celor prezenți în curtea CEH situația complexului susținând că administratorul judiciar nu a făcut nimic, administratorul special ”dă directirve și pleacă la București”,  iar conducerea executivă a CEH ”este schimbată de la o lună la alta fără să aducă vreo îmbunătățire a situației, ci doar ia decizii împotriva salariaților CEH”.

„Onorata conducere tricefală a CEH pentru aceasta este plătită, pentru a tăia din drepturile pe care noi le-am negociat în contractele colective de muncă? Eu zic că nu, dar iată că fără sprijin din partea Guvernelor României și fără să se întrevadă alte măsuri nu au reușit decât să taie din drepturile și facilitățile salariaților. Guvernele României, oricare au fost acestea nu au făcut altceva decât să ne păcălească la fiecare întâlnire pe care am avut-o și nu au făcut altceva decât să încheie protocoale pe care nu le-au respectat.  Dacă o serie de drepturi și facilități, unele chiar istorice, au fost șterse printr-o simplă decizie unilaterală a administratorului judiciar, iar aceasta nu face Valea Jiului să se miște, eu mă îndoiesc că în Valea Jiului mai există acel sentiment de unitate pentru munca noastră”, a mai spus Nica.

Minerii au vrut să afle ce se întâmplă acum în condițiile în care societatea este în insolvență, contractul de muncă a fost denunțat,

Potrivit sindicaliștilor, contractul individual de muncă poate fi modificat numai cu acordul părților, aceștia îndemnându-i pe angajați să nu se lase atrași în capcane, iar la final să rămână cu salariile diminuate.

În timp ce în curte CEH erau undeva la 200 de mineri, la Mintia aproape 100 de energeticieni ajunseseră la peste 24 de ore de greva foamei. Într-un final, pe parcursul zilei de marți, și energeticienii de la Mintia au renunțat la protest.

Acțiunile de protest de la CEH nu au strâns, în ultimii ani, mai mult de 2000 de oameni. Asta pentru că statul, politicienii și sindicaliștii au promovat învrăjbirea maselor pentru a elimina puterea pe care o aveau, odată, minerii din Valea Jiului.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza