Raj Tunaru: Iliescu i-a chemat pe mineri la Bucureşti!

325

Fostul deputat din Valea Jiului, Alexandru Raj Tunaru, vine cu dezvăluiri senzaţionale despre zilele tulburi ale mineriadei din 13 – 15 iunie 1990. Tunaru arată cu degetul către Ion Iliescu, cel care i-a chemat pe mineri la Bucureşti.

Raj Tunaru se oferă să dea informaţii chiar şi sub jurământ organelor de anchetă care au în cercetare dosarul Mineriadei din 1990 pentru aflarea adevărului, mai ales că a fost martor la acele evenimente sângeroase.

“Aceşti oameni au fost minţiţi şi manipulaţi grosolan de către Iliescu şi ai lui prin serviciile secrete şi prin securişti acoperiţi ,care lucrau cot la cot cu ei. Gandiţi-vă că era la doar câteva luni de la Revoluţie şi în Valea Jiului nu era informaţie şi aceşti drepţi şi cinstiţi OAMENI, au plecat la Bucureşti să apere ţara de huligani, golani, trădători, aşa cum le spunea Iliescu prin telefon, la Primăria Petroşani. Iliescu vorbea cu Cozma la telefon, Cozma a ieşit în balconul Primăriei şi, la insistenţele celor din stradă, 95 % mineri, a pus telefonul la o portavoce astfel încât Iliescu s-a adresat direct mulţimii. În mai puţin de 20 de minute, minerii au hotărât să plece la Bucureşti. Cozma are dreptate când spune că nu el a ordonat plecarea la Bucureşti. Am fost martor la acest eveniment şi pot declara toate acestea şi sub jurământ pentru aflarea adevărului şi pentru ca cei vinovaţi să plătească, să nu mai fie aruncat cu noroi pe mineri şi pe Valea Jiului”, a scris Raj Tunaru pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost din nou audiat, marţi, la Parchetul General însă a refuzat să semneze.

Miron Cozma a fost, din nou, audiat, marţi, la Parchetul General în Dosarul Mineriada din 1990 şi l-a acuzat tot pe Ion Iliescu.

 “Cine erau ăia îmbrăcați în mineri lângă Ion Iliescu în balconul Guvernului? Cine erau ăia îmbrăcați la Complexul Expozițional? Încă o dată, minerii din Valea Jiului au stat la Polivalentă. Noi am fost cantonați la Polivalentă în prima etapă. Am să vă spun și alte lucruri. Au îmbrăcat minerii în soldați. Adică ăia care veniseră și chipurile rămăseseră i-au îmbrăcat în soldați să vă prostească “, a declarat Miron Cozma.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a afirmat la ieşirea de la audieri că a refuzat să semneze ordonanța de punere sub învinuire, pe motiv că în aceasta se regăsesc două persoane pe care nu le agreează, dar și pentru că el nu este comunist, ci rocker. Pe de altă parte, Cozma spune că nu ar accepta o confruntare cu Ion Iliescu susținând ”sincer mi-e frică, dacă îi dau una moare”.

În ordonanța întocmită de procurori se arată că Miron Cozma a organizat, în calitate de fost președinte al Ligii Sindicatelor Miniere Libere “Valea Jiului”, deplasarea în Capitală a 10.000 de mineri în iunie 1990. În acest dosar au fost puși sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Măgurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Băneasa — Școala Militară Superioară de Ofițeri a MAI), viceamiral (rez.) Emil “Cico” Dumitrescu (fost șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost șef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepreședinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepreședinte al CPUN). De asemenea, mai mulți lideri de sindicat și directori de mine, precum și alți oficiali au fost puși sub acuzare pentru că au organizat deplasarea în Capitală a minerilor din Valea Jiului.

Carmen Cosman – PREDA

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza