Raport final pentru huilă. Corina Popescu: ”Avem acum o imagine obiectivă și reală, mai rămâne doar ca măsurile propuse să reușească să revitalizeze mineritul”

240
Comitetul de coordonare pentru activitatea minieră, constituit la nivelul Ministerului Energiei, a prezentat miercuri, raportul final al celor două grupuri de lucru, huilă și lignit. Reprezentanții ministerului susțin că raportul reprezintă un document de sinteză privind starea actuală a mineritului din România.
Am reușit într-o lună, de când au început lucrările Comitetului de coordonare pentru activitatea minieră, să realizăm o radiografie clară a mineritului din România, astfel încât să știm exact unde ne aflăm și, pe baza acestui document, să putem lua deciziile corecte, care să sprijine sectoarele miniere. Avem acum o imagine obiectivă și reală, mai rămâne doar ca măsurile propuse de cele două companii, Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia, să reușească să revitalizeze mineritul din Valea Jiului și din bazinul Oltenia”, a declarat Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Potrivit Ministerului Energiei, membrii celor două grupuri de lucru, huilă și lignit, au prezentat miercuri analiza finală a sectoarelor miniere pe care le reprezintă. În ceea ce privește sectorul huile, grupul de lucru a analizat activitatea minieră atât a Complexului Energetic Hunedoara, cât și pe cea a Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.
„Acest document sintetizează discuțiile și materialele prezentate și analizate în grupurile de lucru pentru activitatea minieră, care s-au desfășurat începând din 12 aprilie. Membrii grupurilor de lucru din Comitetul de coordonare urmează să prezinte conducerii ministerului deciziile care se impun în urma acestei analize pentru revitalizarea acestor sectoare”, mai spun reprezentanții ministerului.
La sfârșitul săptămânii viitoare, membrii Comitetului se vor întâlni din nou pentru a pune la punct detalii cu privire la documentul final, consolidat cu o serie de observații rezultate în urma discuțiilor ce avut loc miercuri.
În județul Hunedoara vor rămâne două unități miniere viabile, grupul energetic de la Termocentrala Paroșeni și un grup energetic de la Mintia, acestea fiind prevăzute în raportul final al Comitetului.
“Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a țării sunt foarte puțini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroșeni și unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună și pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcționează în prezent. Din cele patru mine din prezent din cadrul complexului, Livezeni și Vulcan par a fi cele viabile, iar celelalte două, Lonea și Lupeni, vor intra în programul de închidere până în 2018, pe care deja l-am agreat cu Comisia Europeană”, spunea, la finele lunii trecute, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Pentru a include minele Lonea și Lupeni pe programul de închidere, România va trebui să renegocieze cu Comisia Europeană planul de închidere.
Reprezentanții Ministerului Energiei afirmă că a fost stabilit un calendar de acțiuni, cu pașii care trebuie urmați în varianta accesării unui ajutor de stat pentru cele două unități miniere care se vor închide. Este vorba de minele Lonea și Lupeni.
Mihaela MIHAI
Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza