S-a lansat / „Ghidul de Securitate şi Sănătate în activităţile de voluntariat”

264
de Corneliu BRAN
Federaţia „Volum” („Federaţia organizaţiilor care sprijină dezvoltarea voluntariatului în România”) a organizat joi, 28 aprilie, la Petroşani, în Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroşani lansarea „Ghidului de Securitate şi Sănătate în activităţile de voluntariat”.
Cea care s-a ocupat îndeaproape de organizarea acestei acţiuni a fost doamna Felicia Vitan, directorul subfilialei de Cruce Roşie Petroşani. Ea a fost sprijinită de colegi, directorul subfilialei petroşenene de Cruce Roşie fiind totodată şi reprezentantul al Federaţiei „Volum” la Petroşani. În sală s-au aflat invitaţi din cadrul Universităţii Petroşani, reprezentanţi ai unor instituţii publice, inclusiv de la Petrila (cei de la SVSU Petrila de exemplu), sau ai unor ong-uri de pe raza municipiului, în frunte cu reprezentanţii Caritas şi Salvamont Petroşani, precum şi reprezentanţi ai unor societăţi private care folosesc uneori, în iniţiativele lor, voluntari.
După o prezentare a ghidului, şi prin proiecţie video, la final am aflat mai multe de la organizatori.
„Astăzi se lansează Ghidul de Securitate şi Sănătate în activităţile de voluntariat. Până anul acesta nu s-a făcut această procedură, începând cu anul viitor vom începe să facem fişele de securitatea muncii pentru voluntarii care vin la noi în organizaţie, şi nu numai, ci pentru toate organizaţiile caritabile din România. Voluntarii vor avea, pe lângă această instruire, şi o asigurare medicală. Noi, la Crucea Roşie Petroşani, avem deja de-acum patru voluntari care au asigurare medicală. Sperăm ca toată acţiunea noastră de azi şi acest demers iniţiat de noi să fie bine văzut şi de toate celelalte organizaţii şi asociaţii din Petroşani. Acest ghid face trecerea de la Legea Securităţii şi Sănătăţii în Muncă către organizaţie. În această lege de care v-am pomenit, la articolul 5, aliniatul c se specifică faptul că toate persoanele care desfăşoară activităţi sau au evenimente cu persoane voluntare, trebuie să aibă această fişă. Acest ghid cuprinde această fişă a voluntarului, în care se pot nota acele probleme sau situaţii de risc pentru asociaţia care va face acţiunea, privind securitatea şi sănătatea în muncă şi se poate găsi pe site-ul Federaţiei Volum şi la noi se va găsi de anul acesta şi pe site-ul Crucii Roşii Petroşani dar şi pe pagina noastră de Facebook, putând fi accesat gratuit. Eu am fost instruită pentru a face aceste instruiri privind ghidul şi va trebui să le fac gratuit pentru organizaţiile din Petroşani şi le voi face cu plăcere”.

Comenteaza

Comenteaza