Şcoala Primară Nr. 4 de la Un veac de carte care a scos în lume oameni cu minte şi bun-simţ

365
de Alina PIPAN
Două săli de clasă, o cancelarie, o sală de grădiniţă. Şcoala de la Jieţ este una modestă, întreţinută decent, dotată la fel. Când intri în sala de clasă „miroase” a studiu. Miroase a plastilină, a lemn vechi şi a cretă. Are pereţii plin de materiale didactice, sunt bănci de lemn. Ca adult, te impresionează mărimea mobilierului, aspectul matifiat căpătat de la uzul prelung. Joi la Jieţ au intrat în şcoală foşti elevi, profesori care au petrecut o viaţă bună pe pământul acesta, au schimbat câte puţin lumea. Au venit la şcoala din Jieţ plini de emoţie şi respect, pentru a celebra 100 de ani de carte.
Despre oameni şi faptele lor
Cu toţii au fost primiţi bine de actualii elevi, puţini la număr, dar mândri foc, repetând în minte paşii de dans pregătit cu zile bune înainte cu doamna educatoare. Au fost bucuroşi de oaspeţi, şi au bătut grav piciorul în timpul dansului, ca să se ştie că ăla-i picioruş de jieţean, determinat şi harnic.
Primarul Ilie Păducel a luat loc în rândul întâi, iar mai în spate l-au urmat viceprimarul Vasilică Jurca şi câţiva consilieri. Dumnealui nu a făcut şcoala aici, dar a ţinut ca şcoala să fie reparată în permanenţă, să fie văruită şi dotată, atât cât s-a putut. Şi l-am văzut cercetând atent un loc din podea, unde câteva scânduri se clătinau. Vara asta sigur vor fi reparate.  A promis că aici se va face carte mult timp de acum înainte.
Lângă primar a luat loc, tot în primul rând, preotul Octavian Pătraşcu, care a venit la Jieţ să facă o slujbă, să sfinţească locul. Nu este prima dată când sfinţeşte acest loc. Se zice bine, omul sfinţeşte locul, iar preotul Pătraşcu a sfinţit acest loc încă de pe vremea când a studiat aici. A cărat chiar pietre pentru fundaţia şcolii noi, la care a predat şi tatăl dumnealui, Moise Pătraşcu, căci înainte învăţa la şcoala mică.
Sediul de astăzi a fost ridicat în anul 1956 la stăruinţa profesorului Moise Pătraşcu, care şi-a dat seama că elevii, mulţi la număr pe atunci, au nevoie de condiţii mai bune pentru a învăţa.
Coleg la şcoală cu Octavian Pătraşcu, dar cu un an mai tânăr, a fost şi doctorul Dumitru Gălăţan. Dumnealui a venit la întâlnire cu o tabletă pe stil vechi, de fapt o tăbliţă. Pe tăbliţa mică a scris primele litere şi cifre, iar când a păşit prima dată în şcoală, în 1947, a luat cu el tăbliţa moştenită de la bunicii dumnealui. Îşi aminteşte că pe manu­ale, pe primele două pagini, erau poza regelui şi poza reginei, iar la o lună-două de la începerea şcolii profesorul i-a pus să rupă pozele, conform ordi­ne­lor. Copiii au rupt pozele din manuale, dar le-au păstrat la ei, nu le-au distrus. A amintit că la această şcoală a învăţat şi domnul Ioan Ranţa şi Nicolae Stoica – ministru secretar de stat la un moment dat, preotul Dimitrie Jura, toţi oameni de valoare. Preoţii Jura şi Pătraşcu au avut părinţi care au predat la această şcoală, iar acum urmaşii lor învaţă oamenii despre puterea credinţei. A povestit despre suplimentul alimentar, care nu-i vreo invenţie a democraţiei postbelice. Dumnealui, când era copil, primea la şcoală lapte praf făcut la şcoală pe plită, pâine, margarină, zahăr şi ulei de peşte.
Cu glasul tremurând ca inima elevului la extemporal, foştii profesori ai şcolii şi-au spus poves­tea de la catedră. O profe­soa­ră a stat aici la catedră 40 de ani şi i-au plăcut toţi, până la ultimul. O alta a fost ele­vă aici, a intrat prima la liceu după ce a terminat la Jieţ 8 clase, a devenit profesoară, a pre­dat aici, are doi copii – un lector universitar şi o profesoară de liceu la Petroşani. Dumneaei este convinsă că la şcoala din Jieţ s-a învăţat, în primul rând, bunul simţ. O altă doamnă povesteşte cum venea iernile cu cizmele, prin noroi, peste linie, până la şcoală, apoi schimba cizmele cu pantofii, dar nu i-a părut rău. Iar o învăţătoare din Petroşani a predat primii doi ani, după ce a absolvit liceul pedagogic, la Şcoala 4 Petrila. A venit de la Deva, abia a găsit şcoala la Jieţ, şi doi ani a învăţat ce înseamnă satul, că-i bună brânza de oaie şi oamenii darnici aici. Să nu mai spunem că la prima inspecţie, Miruţ a ridicat mâna să răspundă la întrebarea doamnei: „Ce scrie pe planşă? ”, şi în loc de cifra 0, cum ar fi trebuit să spună, a constatat că pe planşă e desenată o „găurice”.
100 de ani de carte, dar sigur or fi mai mulţi 
Când i-a venit gândul acesta, să caute să vadă cam cât de veche este şcoala la care predă deja de 8 ani, învăţătoarea Oana Fişter, nu a ştiut că-i aşa o mare caznă să caute documente în arhive, să le poată obţine, să traducă documente din maghiară în română, să descifreze însemnări vechi, să ateste documentar unele povestiri pe care le aflase de la colegi, de la foşti profesori sau autorităţi locale. A fost un chin, dar a meritat.
„Nu mă gândeam vreodată că poţi să afli atât de multe despre o comunitate, o şcoală, căutând în arhive. Este impresionant să vezi că în anul 1921 la şcoala din Jieţ erau înscrişi 97 de copii în clasele I-V, iar acum sunt 7 elevi în clasele I-IV şi 6 la grădiniţă. Iar atunci nu aveau nici drum până la şcoală şi acum au nu doar asfalt, au şi calculatoare. Primele documente şi statistici despre şcoala de la Jieţ, oficiale, sigilate cu ştampilă aplicată pe ceară, sunt din 1916. Şcoala era atunci un demers al preoţilor catolici, care ţineau cursuri, deşi nu aveau formarea profesională în acest sens. Se numeau şcoli confesionale şi una dintre ele a funcţionat la Jieţ. Orele se ţineau în limba maghiară şi română, documentele erau toate în maghiară. Se făceau ore până la 16, cu pauză între ora 12 şi 14: cetire, aritmetică, cânt, scriere, religie, gimnastică şi lucru manual. Nu am aflat exact care era sediul vechi al şcolii, din 1916, pentru că nu există dovezi, oricum infrastructura s-a modificat mult la Jieţ.  Ştiu că în anul 1941 şcoala se ţinea în două clădiri pentru studiu, pentru care se plătea chirie Direcţiunii Minelor din Lonea.  Inclusiv învăţătorul plătea chirie pentru locuinţa sa acestei instituţii. Am găsit documente, scrisori, sesizări de la Direcţiunea Minelor Lonea care pretindea banii de chirie, în cazurile de restanţă.  În 1956 se ridică sediul actual, care a funcţionat până astăzi. Nu ştiu cât va mai funcţiona şi de acum înainte, pentru că oamenii preferă să-şi dea copii la şcoală în altă parte, la Petrila, în Cimpa. Eu am încercat să le schimb opţiunea, dar este greu. Acum, şcoala se schimbă, schimbarea este iminentă, şi dacă o fi să se închidă, asta este… Însă ar fi păcat”, spune Oana Fişter, organizatorul evenimentului. Ea a pus la dispoziţia auditoriului fotografii vechi, orare din 1935 şi mai noi, planşe. Toate au putut fi privite ieri, apoi urmează a fi închise pe mai departe în arhivă. Ar fi păcat ca la Jieţ şcoala să-şi spună ultimul cuvânt. Educaţia este pentru o comunitate mai performantă, nu doar pentru a fi depozitată pe rafturile arhivelor.

Comenteaza

Comenteaza