Scrisoare Deschisă

263

Către , Ministrul Energiei , Domnul Victor Vlad Grigorescu

Referitor: funcționarea incorectă a pieței de energie

Bucuresti , 08.03.2016

 

Stimate domnule Ministru,
Au trecut deja 3 luni de zile de când am primit, cu speranță și încredere, vestea numirii dumneavoastră în funcția de Ministru al Energiei.
Trebuie să recunoaștem că momentul investirii dumneavoastră găsea sistemul energetic românesc într-o grea suferință, generată de un management defectuos perpetuat pe parcursul mai multor guvernări, atât la nivelul Ministerului, al companiilor de stat ce operează în acest sistem cât și la nivelul Organismelor statului, care au atribuții în reglementarea și functionarea pieței de energie (ANRE și OPCOM).
Pe parcursul întâlnirilor pe care le-am avut, v-am solicitat să faceți o analiză a modului în care funcționează piața de energie și să inițiați acte normative și reglementări care să asigure funcționarea corectă a acestei piețe.
Dovada că această piață de energie funcționează defectuos o regăsim în raportul Consiliului Concurenței care a constatat că piața de energie a fost puternic perturbată de companiile “băieților deștepți” care prin înțelegeri anticoncurență dintre ele sau prin favorizarea acestora de către managerii companiilor de stat au perturbat puternic funcționarea acestei “piețe libere” de energie.
Numai la Hidroelectrica, se specifică în raportul Consiliului Concurenței, prejudiciul companiei de stat se ridică la aproape 1 miliard de euro, bani care ar fi evitat intrarea în insolvență a acesteia.
Suntem convinși că acest comportament anticoncurențial s-a manifestat la toate companiile producătoare de energie ale statului, acest lucru conducând la degradarea rapidă a indicatorilor financiari ai acestora și aducerea lor în insolvență sau în pragul insolvenței.
După acest raport al Consiliului Concurenței, care anunța unul dintre cele mai mari furturi din economia românească, ne așteptam, în calitatea pe care o aveți de Ministru al Energiei, prin care statul român este acționar majoritar în majoritatea companiilor producatoare de energie, să solicitați organelor statului demararea imediată a cercetarilor la toate aceste companii și recuperarea prejudiciilor de la cei vinovați.
Din păcate, nu s-a întâmplat așa!
Nu s-a mai auzit nimic despre acest raport și nici nu am auzit că ați fi întreprins ceva în acest sens.
Din păcate, tot noi cei care lucrăm în aceste companii va trebui să plătim aceste prejudicii prin insolvențe, concedieri, scăderi de salarii, lucrul în condiții de munca din ce în ce mai grele și mai periculoase datorate lipsei fondurilor pentru investiții și dezvoltare, imposibilitatea derulării programelor de retehnologizare pe politici de mediu impuse de Uniunea Europeană, falimente ale unor companii de stat.
Dacă veți face o analiză, veți descoperi că după introducerea managementului “privat” la companiile de stat acestea și-au diminuat an de an cifra de afaceri, acești bani regăsindu-se în creșterea profitului companiilor care tranzacționează energie pe “piața liberă”.
Aceste insolvențe “controlate” au menirea de a crea noi oportunități pentru “băieții deștepți” care, în curând, vor sări în “ajutorul” companiilor de stat falimentare (sau falimentate cu bună știință) prin cumpararea de acțiuni la prețuri derizorii, pentru a le ajuta să se “dezvolte”.
Aceste scenarii devin din ce în ce mai vizibile pentru toată lumea iar profitorii lor din ce în ce mai nesătui.
O analiză atentă a pieței de energie v-ar fi relevat faptul că o bună parte a companiilor de stat vând “baieților deștepți” energia la un preț apropiat de cel de producție sau mai scăzut, de aproape 4 ori mai mic decât cel pe care îl platește populația; diferența între prețul la producător și prețul la consumator se regăsește în profiturile mari ale “băieților deștepți” și ale transportatorului și distribuitorilor de energie electrică, rezultate din tarifele și taxele stabilite preferențial de A.N.R.E..
O altă anomalie, demnă de analizat, este aceea că cetățenii români plătesc în factură certificatele verzi pentru energia eoliană care se exportă.
Dacă în anul 2012 producţia din centralele electrice eoliene a fost de 2640,7 milioane KWh, iar exportul de energie electrică a fost de 710,5 milioane KWh, în anul 2015, producţia din centralele electrice eoliene a fost de 7044,8 milioane KWh iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă, a fost de 1987,4 milioane KWh, exportul de energie electrică a fost de 10503,7 milioane KWh.
Pentru energia electrică eoliană și solară, populația și firmele din România au plătit 26,014milioane certificate verzi ( aprox. 3,307 miliarde lei) ca aceasta să fie exportată.
Mai mult, observăm că o parte din energia electrică exportată la prețuri mici se importă la prețuri mai mari.
Guvernul României lucrează în folosul românilor sau al altora?
Ne-am dori, domnule Ministru, să constatăm că strategia energetică ce se află în curs de elaborare, să nu fie “croită” tot pe interesele celor care parazitează acest sistem prin acordarea de facilități precum garantarea vânzării energiei la prețuri garantate de stat.
Dacă lucrurile nu se întâmplă așa cum ne-am dori, adică organismele statului să protejeze interesele statului român și al cetățenilor săi, atunci ne vom simți obligați să ne apărăm locurile de muncă și interesele, prin acțiuni în instanță, declanșarea unor proteste, inclusiv a unei greve generale la nivelul tuturor producătorilor de energie ai statului.
Acțiunile noastre sunt susținute de cei 15000 membri de sindicat ai organizației noastre , salariați ai Societății Complexul Energetic Oltenia S.A, Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A, Societății Nuclearelectrica S.A., Societății Naționale a Uraniului S.A., Societății Cuprumin S.A., Companiei Naționale a Sării și de cei 720000 membri ai Grup România (administrator grup domnul Besleagă Liviu)

https://www.facebook.com/groups/impreuna/).

 

Cu stimă, 
Președinte Federația Națională Mine Energie
Dumitru Pîrvulescu

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza