Se reia demolarea minei Petrila. SNÎMVJ poate pune la pământ doar clădirile care nu pun în pericol monumentele istorice

279

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului reia, la aproape un an, demolarea clădirilor ce au aparținut minei Petrila, procedura fiind sistată la finele anului trecut, după ce o serie de clădiri au fost declarate monumente istorice, iar în lipsa unui aviz de la Ministerul Culturii cei de la minele neviabile neputând continua activitatea de ecologizare.

Marți reîncepe demolarea clădirilor ce au făcut parte din patrimoniul minei Petrila. Este vorba doar de cele care nu pun în pericol siguranța clădirilor declarate monumente istorice.

”Am primit avizul de la Ministerul Culturii în ceea ce privește proiectul de demolare a amplasamentului Petrilei. Sunt acolo cele 4-5 monumente istorice, plus clădirile din zona de protecție, iar Ministerul Culturii s-a pronunțat pentru clădirile ce urmează să fie demolate. De mâine (marți-n.r.) ne apucăm să demolăm ce e de demolat, iar după aceea să rambleiăm Puțul Centru. Putem demola doar clădirile care nu pun în pericol clădirile declarate monument istoric”, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, Petru Drăgoescu, directorul tehnic al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

Molozul rezultat în urma demolării clădirilor, va fi folosit pentru rambleierea puțurilor. Însă nu se știe dacă va fi suficient.

Activitatea de ecologizare a minei Petrila, prima din cele trei unități miniere incluse pe programul de închidere care și-a încetat activitatea încă din toamna anului trecut, este sistată și la acest moment, iar reprezentanții Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului susțin că nu au avut materialul necesar pentru închiderea puțului nou cu skip și nici a Puțului Centru.

Cum proiectul de închidere al minei Petrila este întârziat aproape cu un an, cei de la SNÎMVJ cer Comsiei Europene prelungirea termenului pentru această unitate minieră la care activitatea de exploatare a încetat la finele lunii octombrie a anului trecut.

”Am solicitat defalcarea sumelor necheltuite pentru următorii doi ani și pentru amplasamentul Petrilei, pentru că nu aveam niciun răspuns de la Minsiterul Culturii. În momentul de față se pune problema demolării clădirilor care nu sunt în zona de protecție și a pornirii demersurilor în vederea elaborării unui act normativ, la nivel de Guvern, pentru a lua aceste active din proprietatea Ministerului Energiei și administrarea SNÎMVJ  ca să fie date administrației publice locale”, a mai spus Drăgoescu.

Activitatea de exploatare la mina Petrila s-a încheiat în noiembrie anul trecut, iar subteranul a fost închis la finele lunii ianuarie anul curent.

Până la finele acestui an ar fi trebuit, conform programului de închidere în baza căruia își desfășoară activitatea Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, ca și suprafața minei Petrila să fie ecologizată iar terenul predat administrației locale.

Din cauza întârzierii cauzate de declararea mai multor clădiri drept monumente istorice, lucrările de ecologizare sunt decalate, conducerea SNÎMVJ neputându-se încadra în termenul limită, 31 decembrie 2016.

O parte din istoria mineritului din Valea Jiului, aferentă minei Petrila, va rămâne în picioare. Eforturile lui Vasilică Jurca și a profesorilor clujeni și bucureșteni de la arhitectură cu care a lucrat, au dat roade, ministrul Culturii emițând un ordin, la finele anului trecut, prin care clasează mai multe clădiri ale minei Petrila în ”categoria ansamblu, grupa valorică A”. Adică clădirile de la mina Petrila sunt considerate monumente de interes național. Asta înseamnă că aceste clădiri istorice nu pot fi dărâmate în cadrul lucrărilor de ecologizare a suprafeței de la mina Petrila.

”Vă comunicăm că Exploatarea Minieră Petrila a fost clasată în Lista monumentelor istorice în categoria ansamblu, grupa valorică A din cadrul Ordinului Ministrului Culturii nr. 2823/21.12.2015 urmând parcurgerea procedurilor specifice conform Legii 422/2001 republicată și Normelor metodologice de clasare și inventariere a monumentelor istorice aprobate prin Ordinul Ministrului Culturii și Cultelor nr. 2.260/2008, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-o adresă a Ministerului Culturii ce a fost transmisă atât Primăriei Petrila cât și Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

Preparația veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi sunt clădirile monumente istorice de la mina Petrila. Pe listă se mai află și vechea centrală termică, demolată însă de administrația locală până la momentul în care lista a intrat spre avizare.

SNÎMVJ nu poate efectua lucrări fără a avea un aviz de la Cultură, potrivit legii monumentelor istorice, acest lucru fiind adus la cunoștința polițiștilor hunedoreni, astfel că orice încălcare a normativelor se poate lăsa cu un dosar penal.

 

Între timp, administrația locală de la Petrila a mai cerut o serie de clădiri. Mai mult de 7 milioane de lei este valoarea clădirilor ce au aparţinut fostei unităţi miniere din Petrila, pe care administraţia publică ar vrea să le preia de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. În total, este vorba despre 15 imobile, o parte dintre ele fiind incluse deja în patrimoniul naţional.

Valoarea clădirilor a fost stabilită în urma unei evaluări comandate şi plătite de SNIMVJ, care a costat 8.300 de lei. Valoarea stabilită de evaluator este foarte apropiată de cea de inventar, iar clădirile ar urma să ajungă în patrimoniul Primăriei Petrila. Este nevoie, însă, de acceptul Ministeruluu Finanţelor şi de cel al Ministerului Energiei.

Chiar dacă mai sunt unele etape legale de parcurs, Primăria Petrila se gândeşte deja ca imobilele cu valoare istorică să fie restaurate pe fonduri europene. Viceprimarul oraşului, Dorin Curtean, spune că deja se lucrează la un proiect ce urmează să fie depus pentru finanţare.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza