Secretele celei mai spectaculoase căi ferate din România, care leagă Oltenia de Ardeal cu 39 de tuneluri, 35 de poduri şi viaducte, pe o lungime de 31 de kilometri

734

Calea ferată Bumbeşti-Livezeni, impresionant monument de arhitectură feroviară, a fost inaugurată oficial la 31 octombrie 1948; nu mai puţin de 35 de poduri şi viaducte se înlănţuie pe cei 31 de kilometri ai traseului, alături de 39 de tuneluri şi numeroase ziduri de sprijin. La 65 de ani de la deschiderea ei, linia rămâne cea mai complexă construcţie de acest tip realizată pe teritoriul României; însă, şi astăzi, prezentarea ei rămâne tributară falselor clişee, potrivit cărora s-ar număra printre „marile realizări ale glorioşilor ani de început ai Republicii Populare România”. În realitate, despre o magistrală care să traveseze Carpaţii se discuta încă din 1874; construcţia primului ei tronson a demarat în 1886, iar în 1916, linia ajunsese deja la Bumbeşti…

defileu jiului constructie

Plan lansat în anul 1874  

Ideea construirii unei legături între Oltenia şi Ardeal apare pentru prima dată în anul 1874 în textul „Convenţiei pentru joncţiunea feroviară între România şi Austro-Ungaria”, prin care statele semnatare se obligau să deschidă două conexiuni transfrontaliere, prin punctele de vamă de la Predeal şi Vârciorova. Între traseele propuse a fost şi cel care străbate Defileul Jiului, fiind unul dintre cele mai scurte.

Construcţia primului tronson al viitoarei magistrale – calea ferată Filiaşi – Târgu Cărbuneşti a demarat în primăvara anului 1886 şi a fost inaugurat după aproximativ doi ani. S-a lucrat într-un ritm susţinut pentru că era declarată lucrare de utilitate publică. Autorităţile au decis continuarea investiţiei, astfel că linia ferată a ajuns până la Târgu Jiu.

defileul jiului istrie

În iulie 1888 soseşte primul tren în gara din Târgu Jiu

Data de 1 iulie 1888 reprezintă ziua în care primul tren a ajuns în gara localităţii. Timp de 27 de ani, localitatea Târgu Jiu a fost capăt de linie. Lucrările la un nou tronson care lega reşedinţa judeţului Gorj de Bumbeşti Jiu au început la 1 octombrie 1915 într-un ritm impresionant, ca urmare a izbucnirii Primului Război Mondial.

Noua linie ferată avea rolul de a întări apărarea zonei de nord a Olteniei şi a graniţie României în faţa unui posibil atac prin care trupele austro-ungare prin pasurile Vâlcan şi Lainici. Calea ferată a fost realizată în regim de urgenţă de Serviciul Lucrărilor Noi şi a fost construită în numai şase luni.    Cele două războaie mondiale au stopat finalizarea căii ferate   Construcţia căii ferate dintre Bumbeşti – Jiu şi Livezeni a fost oprită de intrarea României în Primul Război Mondial. Lucrările au fost reluate la 1 martie 1924 şi au continuat până la începutul anului 1931.

defileul jiului2

În această perioadă au fost montaţi patru kilometri de cale ferată, care a inclus construcţia de tuneluri, viaducte şi a unui pod. Construcţia a fost stopată alţi şase ani. Lucrările au fost reluate la 1 august 1937 şi s-au desfăşurat într-un ritm susţinut pentru că erau cuprinse în programul de reconstrucţii noi „Mareşal Ion Antonescu”. După patru ani s-au deschis circuţiei opt kilometri, între staţiile Bumbeşti şi Meri.

Termenul de finalizare a magistralei care urma să traverseză Defileul Jiului şi să facă legătura cu Ardealul a fost stabilit pentru anul 1945. Lucrările s-au desfăşurat cu mare greutate ca urmare a participării României la cel de-Al Doilea Război Mondial. În toamna anului 1941, aproximativ 50% din lucrările necesare deschideri circulaţiei prin Defileul Jiului fuseseră finalizate. La 1 octombrie 1946 se putea circula doar pe 14 din cei 31 de kilometri ai tronsonului.

defileul jiului (2)

Lucrările la calea ferată, finalizate în şase luni 

Autorităţile comuniste decid reluarea lucrărilor la tronsonul care străbate Defileul Jiu, ca urmare a planului de dezvoltare a sectorului minier şi a livrării de cărbune în toată ţara. „

La 1 aprilie 1948, odată cu deschiderea „Şantierului Naţional de Muncă Gheorghe Gheorghiu Dej”, sălbaticul defileu al Jiului i-a primit pe primii dintre cei 27.988 de lucrători sosiţi, mai mult sau mai puţin voluntar, din toate colţurile României, iar după numai şase luni, în ziua de 22 octombrie 1948, primul şuierat al unei locomotive cu abur făcut să „răsune valea”. Nouă zile mai târziu, pe 31 octombrie, calea ferată Bumbeşti-Livezeni a fost, în sfârşit, inaugurată.

sursa:adevarul.ro

http://stirivaleajiului.com

 

Comenteaza

Comenteaza