
Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileț, a declarat, marți, că pregătirea stocurilor pentru iarnă este finalizată aproape în totalitate, singura restanță înregistrându-se la aprovizionarea cu huilă.
România are apă, gaz și păcură, însă pentru sezonul de iarnă la acest moment îi lipsește huila. O spune chiar președintele ANRE, Niculae Havrileț.
“Pregătirile de iarnă sunt îndeplinite aproape în totalitate. Există încă o restanță la aprovizionarea cu huilă. În rest, toate societățile comerciale din zona energiei electrice care asigură rezerva de putere pentru perioada de iarnă au constituit stocurile de apă, în cazul Hidroelectrica, sau stocuri de cărbune sau de păcură în cazul celorlalte societăți comerciale care au această sarcină pe timpul iernii. În ceea ce privește gazele naturale, Autoritatea a solicitat furnizorilor să înmagazineze pentru motive de siguranță 1,7 miliarde de metri cubi, s-au înmagazinat 2,5 miliarde de metri cubi, exact ca la nivelul anului trecut”, a afirmat, potrivit Agerpres, Havrileț, prezent la conferința anuală a Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).
Complexul Energetic Hunedoara este singura entitate care nu are asigurate stocurile pentru iarna care bate la ușă. De două luni conducerea CEH și statul român se joacă ”asigurarea stocurilor„. S-a vorbit de import de huilă, însă s-a renunțat la idee pe motiv că huila va fi declarată rezervă de stat, dar și pentru că vechile importuri sunt în atenția DNA.
Declararea huilei ca rezervă de stat s-a împotmolit însă în hârtii, nefiind încă finalizată procedura la acest moment. Așa că a existat o idee, a directorului general Emil Floruț, de a achiziționa ”huilă” dintr-un depozit de la Anina. A căzut și această variantă însă, după ce GDD a demonstrat că e vorba de niște reziduuri pe care complexul urma să le plătească la preț de huilă energetică, în condițiile în care probele luate din depozitul respectiv au fost unele contradictorii.
Așa că singura variantă rămasă la îndemâna directorului general Emil Floruț este cea a huilei din Valea Jiului. Floruț spunea că aducerea oricărui alt cărbune înseamnă un compromis, iar el nu este „omul compromisurilor„.
Aproape la jumătatea lunii noiembrie, CEH are stocurile de huilă pe minim, iar lipsa investițiilor din minerit și lipsa banilor pentru cele necesare activității de exploatare nu conduc decât la ideea unei crize de huilă.
Din producția estimată pe acest an de un milion de tone de huilă, minele din cadrul CEH au dat, în primele 9 luni, sub 750 mii tone de huilă.
Tot din cauza materiei prime, în vara acestui an Termocentrala Paroșeni a fost mai mult oprită decât funcțională, neexistând astfel garanția că populația din Valea Jiului racordată la sistemul centralizat de încălzire va avea, în cele minim 4 luni de iarnă, căldură în calorifere.
Mihaela MIHAI