Senatorul Haralambie Vochițoiu pregătește o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei

308

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, este vizat de o moțiune simplă, inițiatorul acesteia fiind senatorul hunedorean Haralambie Vochițoiu. Parlamentarii vor schimbarea ministrului Energiei din cauza faptului că acesta nu a gestionat așa cum trebuie sectorul energetic, în special Complexul Energetic Hunedoara.

Moțiunea simplă va fi depusă la Senat, potrivit lui Vochițoiu, în cursul săptămânii viitoare

”Scriu textul unei moțiuni simple să îl demitem pe domnu ministru Grigorescu pentru incapacitatea de a gestiona Complexul Energetic Hunedoara. Nu se poate așa ceva. Am tot insistat, ieri (luni-n.r.) am ajuns până la Cotroceni. Dacă până săptămâna viitoare nu se găsește soluția normală de aducere pe linia de plutire a Complexului Energetic Hunedoara, vom depune această moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Victor Grigorescu. L-am votat ministru ca să gestioneze averea acestei țări, nu să o distrugă, să o falimenteze”, a declarat, marți, pentru GDD, senatorul Haralambie Vochițoiu.

Senatorul de Valea Jiului a avut, marți, discuții  de principiu cu președintele PSD, Liviu Dragnea, cu liderul grupului senatorilor de la Senat, Mihai Fifor, și s-a consultat și cu deputații hunedoreni ai PSD, Laurențiu Nistor și Cristian Resmeriță pe marginea motiunii simple ce îl vizează pe ministrul Energiei.

Potrivit acestuia moțiunea simplă este decisă politic, aceasta beneficiind de majoritatea PSD-UNPR, condiții în care ministrul Energiei, Victor Grigorescu, își poate pierde mandatul.

Senatorul Vochițoiu a fost tot mai vehement în ultima perioadă după ce un memorandum trimis Ministerului Energiei de un grup de investitori nemți și coreeni a fost ținut prin sertarele de la minister. Invetitorii doresc să aducă la CEH, în primă fază, 500 milioane de euro.

Încă de pe 8 aprilie, reprezentanții Scharfstein Group, au trimis statului român o scrisoare de intenție a cărui obiectiv principal este reprezentat de Complexul Energetic Hunedoara. Deși, la acel moment, aflat în insolvență și cu datorii de sute de milioane de lei, reprezentanții Grupului erau de părere că la CEH se poate investi, propunând Guvernului un parteneriat. Statul nu a răspuns, şi mai mult, prin vocea ministrului Victor Grigorescu a aruncat bomba: închide două mine din cadrul CEH.

”Am fost la întâlnire cu reprezentantul unui grup de investitori care a depus deja, din 8.04.2016, un memorandum, adică o scrisoare de intenție, prin care propun la modul cel mai concret Guvernului României un parteneriat în participațiune în care ei să vină cu 500 de milioane de euro în prima fază, cu utilaje, pentru CEH. Oamenii ăștia nu au învârtit Globul Pământesc așa și au pus degetul pe Valea Jiului. Am vorbit cu oamenii aceștia luni de zile. S-a luat aviz de la Ministerul Energiei, au venit aici, au văzut termocentralele, minele, au fost de acord. Nu e Valea Jiului cel mai prietenos loc în care să aduci 500 de milioane de euro și cu toate acestea am făcut un efort și au venit aici. Din 8 aprilie au depus un document oficial. Domnul vicepremier Borc a întrebat-o direct pe Corina Popescu dacă știe de treaba aceasta. ”Da, știm”, așa într-o doară, de parcă era o cerere de audiență joi după-masa. Revolta mea a fost maximă când am auzit acest răspuns, această indolență incredibilă. Când știi că arde ceva în țara asta și vine cineva și rezolvă treaba să ții două săptămâni o hârtie, să nici nu te intereseze, să nu deschizi dosarul… ”, spunea, la finele lunii trecute, senatorul de Hunedoara, Haralambie Vochițoiu.

Potrivit acestuia, investitorii interesați de CEH duc o tehnologie care mai funcționează în Germania. O tehnologie prin care huila este descompusă chimic împreună cu deșeuri menajere, și se face biodiesel și energie.

Alături de soluția cu nemții, Vochițoiu a mai prezentat factorilor din Guvern alte două soluții pentru CEH, astfel încât activitatea minieră și industria energetică să continue în județul Hunedoara. Este vorba despre necesitatea de a face lobby la Bruxelles astfel încât România să poată produce maxim 5 la sută din energie la un preț reglementat, iar acest preț reglementat să fie acordat energiei produsă din huila din Valea Jiului. O altă soluție ar fi susținerea, de către toți românii, la fel cum se face cu energia verde, a CEH, prin includerea unui leu pe factura de energie pentru ”susținerea interesului național„ reprezentat de ”huila de România care timp de 100 de ani a contribuit la dezvoltarea țării”.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza