Sindicatele merg pe mâna solidarității Conducerea CEH nu vrea să negocieze la nivel federativ noul contract colectiv de muncă

276

Sindicatul Muntele a lansat colegilor din cadrul CEH invitația de a participa la negocierea noului contract colectiv de muncă, în condițiile în care vechiul document expiră la 1 august, iar din martie nu mai este respectat de administrația societății. Conducerea CEH a refuzat însă negocierea la nivel federativ, fiind programată o nouă întâlnire între administrație și sindicate pentru miercuri, 13 iulie.

La finele săptămânii trecute conducerea CEH și cea a Sindicatului Muntele s-au întâlnit pentru a da startul negocierii noului contract colectiv de muncă. Sindicatul a propus negocierea la nivel federativ, adică la negocieri să participe și reprezentanți ai celorlalte sindicate din cadrul CEH lucru refuzat de administrația CEH care susține că la nivelul societății există un sindicat reprezentativ.

”Pentru că disponibilizările vor avea oricum loc după data de 1 august, dată la care expiră actualul contract colectiv de muncă, contract nerespectat de către administrație, sindicatele constituite la nivelul CEH vor face front comun, la inițiativa noastră, și vom face o comisie de negociere din care vor face parte reprezentanți ai tuturor sindicatelor – mai puțin cel cu care ne aflăm în litigii de natură penală- care va negocia noul contract colectiv de muncă. În acest contract dorim să păstrăm cât mai multe din drepturile pierdute de salariați prin denunțarea ilegală a CCM-ului, și aici vorbim chiar de salarii compensatorii”, declara, pentru GDD, săptămâna trecută, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Sindicaliștii spun că la negocieriile pentru viitorul Contract Colectiv de Muncă vor încerca să cuprindă și bani pentru concedierile colective la acest moment cei 840 de angajați ai complexului care vor fi disponibilizați urmând a pleca fără salarii compensatorii.

Planul de disponibilizare aprobat de CA și de AGA a fost însă contestat la ITM, miercuri, de Sindicatul Muntele, structură reprezentativă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara reprezintă cel mai mare agent economic din județul Hunedoara, aici lucrând aproximativ 6200 de angajați.

Societatea a reintrat în insolvență pe data de 23 mai, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis, în mai, că dosarul prin care Complexul Energetic Hunedoara a intrat pe 7 ianuarie în insolvență trebuie rejudecat din cauza unui viciu de procedură al judecătorului sindic de la Tribunalul Hunedoara.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza