Sindicatul Muntele cere Guvernului să întreprindă demersurile pentru ca minele viabile să beneficieze de subvenția acordată unităților pe închidere

251

Conducerea Sindicatului Muntele a  solicitat, marți, Guvernului, printr-o adresă, să înceapă procedurile necesare acordării subvenției pentru cele patru exploatări de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, conform regulamentului Comisiei Europene, afirmând că este posibil ca în 2018 să fie prelungită perioada până la care pot fi închise minele de huilă.

”I-am cerut premierului României implicarea urgentă în accesarea ajutorului de stat pentru cele patru exploatări miniere în condițiile funcționării activității de extracție a huilei până în 31 decembrie 2018, așa cum regulamentul european prevede și de la care nu poate nimeni să facă rabat”, a spus, marți, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

 

Potrivit sursei citate, sindicaliștii din Bulgaria, Polonia, Spania, dar și Macedonia, alături de cei români, sunt de părere că în 2018, Regulamentul 787/2010 al Comisiei Europene – în baza căruia se acordă subvenție minelor de huilă intrate pe un program de închidere- poate fi modificat.

„Există astfel șansa continuării activității miniere în sectorul de huilă și după anul 2018”, a mai spus Nica.

Casa de Insolvență GMC Craiova propune și ea ca măsură de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara intrarea minelor pe un program de închidere.

Soluția celor de la GMC este aceea de “compensare a datoriilor către statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, prin preluarea în contul creanţei a exploatărilor miniere, în cuantumul rezultat în urma unui raport de evaluare, exploatări ce se pot constitui apoi ca o societate de închidere a minelor beneficiind de ajutor de stat, cel puţin până în 2018”.

Soluția este dată de faptul că statul român reprezintă cel mai mare creditor al CEH, ponderea cea mai mare la masa credală fiind deținută de Ministerul Finanțelor Publice.

Cei de la GMC arată însă că acest lucru este posibil numai dacă CEH va rezista şi nu va intra în faliment direct în perioada de observaţie, fără a mai ajunge la implementarea unui plan de reorganizare.

Potrivit informațiilor GDD, discuțiile pe care reprezentanții CEH le vor purta cu cei ai Comisiei Europene ar putea viza chiar acest aspect, includerea minelor pe un program de închidere ce se derulează până în 2018, conform deciziei Uniunii Europene aflată în vigoare la ora actuală.

 

Prin memorandumul trimis premierului Dacian Cioloș, cei de la Sindicatul Muntele au mai cerut modificarea legii pensiilor, în sensul revenirii la vechiul sistem de calcul al punctului de pensie pentru mineri, dar și extinderea perioadei pentru care se acordă veniturile de completare de la 24 de luni la  48 de luni.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza