Sondaj IRES: 41 dintre români ar vota pentru alianțe nou formate. Alianța pentru Hunedoara se află în trendul național

276

Un sondaj efectuat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES arată că alianțele nou-formate surclasează partidele politice în intenția de vot, acest lucru fiind valabil și la nivelul județului Hunedoara.

 

Conform sondajului, 73% dintre români au o părere foarte proastă despre actualele partide politice. Absenteismul de la vot exprimă și el lipsa de opțiuni pe care o are electoratul român. Din această perspectivă, o formațiune nouă, care polarizează diverse forțe independente ale societății civile, nu poate decât să ofere această alternativă.

Același sondaj arată că 60% dintre români simt nevoia ca actualii politicieni să ducă o politică națională.

Rezultatele sondajului confirmă  astfel necesitatea unei platforme civice, a unei alianțe în rândurile căreia se regăsesc și independenți care să răspundă nevoilor alegătorilor. Alianța pentru Hunedoara, înființată pentru alegerile locale, se înscrie astfel pe trendul național.

”Programul politic al Alianței pentru Hunedoara are ca fundament acest fapt. Jaful făcut în județul Hunedoara, după 1990, arată că este nevoie de oameni cărora să le pese, de oamenii care au trăit aici și doresc ca naționalismul și patriotismul să nu rămână un simplu slogan electoral. O formațiune cetățenească ce reunește multe personalități și individualități, simboluri ale hunedorenilor, nu poate să nu-și țină promisiunile electorale, tocmai datorită acestor oameni, care trăiesc și muncesc zi de zi în județul Hunedoara. Nu este vorba de promisiunea unui singur om! Este vorba de o echipă care s-a angajat să schimbe actuala stare de fapt și monopolul păgubos al celor două partide, PSD si PNL”, spune Haralambie Vochițoiu, președintele Alianței pentru Hunedoara.

Potrivit sondajului IRES,  41% dintre români vor astfel de formațiuni, iar 60%simt nevoia să fie conduși de un politician independent.

”Ca o concluzie, sondajul IRES pune de fapt pe hârtie, ceea ce simțim cu toții.Vechile partide politice, post decembriste au eșuat lamentabil în corupție și incompetența. Oamenii sunt plictisiți și obosiți de promisiuni fără conținut, de eșecuri repetate, de felul în care este condusă administrația. O nouă generație de politicieni care să implice într-o proporție mult mai mare, societatea civilă, este absolut necesară. Formațiuni civice precum Alianța pentru Hunedoara îndeplinesc această condiție și merită o șansă pentru a dovedi că în România se poate face și o altfel de politică”,  mai spune Vochițoiu.

Potrivit sursei citate, sondajul realizat de IRES, care include și județul Hunedoara, ”mai demonstrează o dată în plus, că cei 41% dintre hunedorenii care vor vota cu Alianța pentru Hunedoara se încadrează în trendul național al votului pentru aceste alegeri”.

”Independența unei astfel de formațiuni (Alianța pentru Hunedoara-n.r.) vine să anuleze blatul politic pe care îl fac de ani de zile cele două partide, PSD și PNL”, mai arată președintele Alianței pentru Hunedoara.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion total de 1.199 de subiecţi cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populaţia adultă din România, cu o marjă de eroare de ±2,9%, efectuat prin metoda CATI.

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza