SRI şi DGIPI studiază achiziţiile nejustificate de cărbune energetic de la CEH

241

Serviciul Român de Informaţii, precum şi , Departamentul de Informații și Protecție Internă au fost informate oficial despre achiziţiile nejustificate de cărbunele energetic de al Complexul Energetic Hunedoara. Raportul întocmit de Corpul de Control al Primului Ministru a fost transmis atât celor de la DNA şi Curtea de Conturi, dar şi la SRI şi DIPI.

 

Informaţia a fost făcută publică de reprezentanţii Guvernului, odată cu publicarea Raportului privind activitatea desfășurată de Corpul de control al primului-ministru în anul 2015.

Executivul a precizat că, “urmare a controlului efectuat la Societatea Complexul Energetic HunedoaraS.A., inclusiv cu privire la operaţiunile desfăşurate de entăţile prin a căror fuziune a fost înfiinţată societatea, respectiv Societatea Electrocentrale Deva – S.A. şi Societatea Electrocentrale Paroşeni – S.A., a fost întocmit Raportul de control privind verificările efectuate la Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. în legătură cu achizițiile nejustificate de cărbune energetic din străinătate și gestionarea ineficientă a stocurilor, înregistrat cu nr. 1076/I.L./04.12.2015, constatându-se 2 (două) posibile fapte de natură penală, raportul fiind înaintat Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia”. Nu doar la DNA a ajuns acest raport, ci și la Ministerul Energiei, Serviciul Român de Informații, Departamentul de Informații și Protecție Internă și Curtea de Conturi a României.

Corpul de Control al Primului Ministru a spus, cu subiect şi predicat, că Termocentrala Mintia a importat sute de mii de tone de cărbune, la preţuri mai mari decât cele ale huilei româneşti, extrasă din Valea Jiului. În tot acest timp, în huila autohtonă zăcea nefolosită în depozitele Termocentralei.

Astfel, în timp ce unităţile miniere din Valea Jiului se închid una câte una, cărbunele din Valea Jiului a zăcut în silozuri şi asta pentru că oficialii de la Mintia au considerat oprotun să cumpere cărbune din import, mai scump decât cel autohton. În august 2012, Electrocentrale Deva, care administrează termocentrala pe huilă de la Mintia, a încheiat un contract cu o firmă din Elveția prin care a importat 220.000 de tone de cărbune energetic. Pentru acest cărbune, Mintia a plătit în total, cu toate serviciile şi cu transportul, 111,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă un preţ final de 75,78 lei/Gigacalorie (GCal). Costul final al cărbunelui românesc era, potrivit raportului de control, de 74,10 lei, ceea ce înseamnă că Electrocentrale Deva a plătit în plus 1,68 lei în plus pe fiecare Gcal de cărbune, deci cu 2,46 milioane de lei în plus, în total. Mai mult, Corpul de control al primului – ministru a mai arătat că, după achiziţia de cărbune din Elveţia, în martie 2013, stocurile Termocentralei Deva erau cu peste 345.000 de tone mai mari decât cele necesare pentru trecerea iernii. În noiembrie 2011, Electrocentrale Deva a cumpărat, în total, 220.000 tone de cărbune, de la aceeaşi firmă din Elveţia, prin acelaşi mecanism. Potrivit raportului Corpului de Control, preţul total a fost de 119 milioane de lei, adică 88 de lei/Gcal, cu 17,9 lei mai mult pe fiecare GCal comparativ cu costul final al cărbunelui livrat de CNH. Un calcul sumar arată că valoarea prejudiciului se cifrează 24,2 milioane de lei. Termocentrala avea deja cărbune românesc, aşacă la finalul lui martie 2012, stocurile deveniseră cu aproape 40.000 de tone mai mari decât cele necesare pentru trecerea iernii, relevă datele controlului efectuat la CEH. Şi nu au fost singurele achiziţii a căror necesitate este pusă acum sub semnul întrebării. Astfel, în perioada octombrie 2011-decembrie 2012, au fost cumpărate, de la mai multe firme din Ungaria şi Germania, toate reprezentate de aceeaşi persoană, un cetăţean român cu domiciliul în străinătate, 132.000 de tone de cărbune, cu o valoare de 9,5 milioane de euro, mai arată acelaşi raport. Echipele de control au mai arătat că, pentru ca acest cărbune să poată fi cumpărat fără aprobarea Consiliului de Administraţie, s-a folosit un “artificiu”.

“În vederea încheierii acestor contracte, reprezentanţii societăţilor Electrocentrale Deva SA şi Complexul Energetic Hunedoara SA au stabilit inițial o valoare individuală a achiziţiei mai mică de două milioane de euro pentru a permite aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare fără aprobarea Consiliuliui de Administraţie”, se arată în raportul Corpului de Control.

De asemenea, cei care au efectuat verificarea spun că nici măcar nu era nevoie de importuri.

Carmen Cosman – Preda

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza