Stațiunea montană de la Petrila, blocată de peste trei ani în documentații

320

Un investitor privat vrea să extindă stațiunea Șureanu și pe raza administrativă a orașului Petrila, însă administrația locală de aici e blocată de peste trei ani de hârtiile necesare pentru a construi pe teritoriul ei pârtiile de schi și stâlpii pentru telescaun.

La Petrila, atunci când lucrurile par că evoluează e doar un miraj. De fapt acestea trenează pentru că datele din acte nu bat cu cele din teren, demonstrarea fiind reprezentată de proiectul pentru extinderea domeniului schiabil. Administrația locală de la Petrila ar trebui să pună la dispoziție doar terenul necesar pentru construcția pârtiilor și a telescaunului, însă aceasta pare a fi cea mai greoaie fază a proiectului de extindere a domeniului schiabil Șureanu.

La peste trei ani de la momentul în care s-a vorbit prima dată de extinderea domeniului schiabil Șureanu pe partea petrileană a muntelui, lucrurile au rămas tot la faza hârtiilor. Administrația locală a e nevoită acum să refacă anumite documente pentru că acestea nu au fost conforme cu realitatea din teren, actele fiind necesare pentru scoaterea din fondul forestier național a unei suprafețe de pădure.

”Au fost niște neconcordanțe între amenajament și planurile de bază și a fost necesar să chemăm din nou amenajiștii să clarificăm situația în teren. Amenajiștii au trimis clarificările, urmează să ne deplasăm în teren cu reprezentanții Ocolului Silvic și proiectanții pentru delimitarea exactă a terenul”, a spus, pentru Gazeta de Dimineață, Vasilică Jurca, viceprimarul orașului Petrila.

Edilul speră ca anul viitor în primăvară să se poată începe defrișarea zonei împădurite pe unde vor trece pârtiile și se va construi telescaunul. Asta în cazul în care va exista o Hotărâre de Guvern pentru scoaterea din fondul forestier a suprafeței necesare.

”Anul acesta nu o să putem începe construcția la domeniul schiabil. Sper ca până vine anotimpul rece să finalizăm ridicările topo și de delimitare exactă a pârtiilor astfel încât silvicii să știe exact pe unde vor marca și vor defrișa suprafețele necesare pentru construcția pârtiilor. După ce se stabilește exact pe unde trec pârtiile, documentația pleacă de la Direcția Silvică la IRTSV, Romsilva și după ce Romsilva dă avizul intrăm pe hotărâre de Guvern. Sper ca până pe 15 octombrie maxim să ajungem cu documentația la Regia Națională a Pădurilor, și hotărârea de Guvern să o obținem în ianuarie-februarie astfel încât în primăvară să se poată face defrișarea și apoi noi să putem construi linia de telescaun și pârtiile”, a mai spus viceprimarul Vasilică Jurca.

Investitorul din Șureanu, partea ce aparține de județul Alba, trebuie să mai aștepte până să se extindă și pe teritoriul hunedorean al masivului.

Edilii de la Petrila declarau că investitorul este dezamăgit, dar speră ca într-un final investiția să fie realizabilă.

Administrația locală de la Petrila încearcă de peste trei ani să își îndeplinească partea din asocierea cu investitorul domeniului Șureanu. Care investitor a achiziționat deja telescaunul și face toată investiția estimată la circa 1,5 milioane de euro. Pentru extinderea domeniului schiabil pe partea din Petrila a masivului, administrația locală trebuie să rezolve problema cu terenul.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza