Strategia energetică nu e finalizată, însă Ministrul Energiei vrea mix energetic complex

253

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, susține că îmbătrânirea infrastructurii energetice și volatilitatea prețurilor la combustibilii fosili, constituie o parte dintre provocările cu care se confruntă România.

Ministrul de resort vorbește despre un mix energetic complex pe care îl vrea pentru România, însă strategia energetică nu e finalizată nici la acest moment. Potrivit declarațiilor făcute luni, la o conferință pe teme energetice, ministrul Energiei vorbește despre emisii reduse de carbon.

“Ministerul Energiei este implicat în procesul de elaborare a unei strategii în domeniul energetic. Dorim ca pe viitor să ne bazăm pe un mix energetic complex: hidro, nuclear, cărbune, petrol gaze, energie regenerabilă. Politica noastră energetică să fie bazată pe conceptele de securitate și de independență energetică. România are parte de noi provocări: creșterea dependenței energetice față de țări din afara UE, volatilitatea prețurilor combustibililor fosili, îmbătrânirea infrastructurii energetice — atât centrale electrice, cât și rețele—, precum și îngrijorarea față de consecințele încălzirii globale. Înseamnă necesitatea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon”, a spus Gerea, citat de Agerpres.

Demnitarul a precizat că autoritățile doresc asigurarea unor prețuri accesibile la energie și protejarea consumatorilor vorbind totodată despre modernizarea minelor, în condițiile în care la acest moment galeriile din Valea Jiului se surpă din cauza lipsei materialelor și echipamentelor necesare în subteran.

“Privim întreaga dezvoltare a sectorului energetic la nivel macroeconomic și ținem cont de faptul că prețul energiei influențează competitivitatea industriei, locurile de muncă, investițiile locale și veniturile la bugetul de stat. Dorim să asigurăm prețuri accesibile la energie și să protejăm consumatorii. Urmărim investiții strategice în proiecte energetice ce pot revitaliza industria românească, cum ar fi Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, construirea unei termocentrale cu o capacitate de 600 de MW în Oltenia, redresarea sectorului producției energiei pe bază de cărbune și modernizarea minelor și dezvoltarea interconectărilor cu statele vecine, crearea premiselor pentru expansiunea companiilor energetice românești pe piețele externe”, a mai afirmat ministrul Gerea.

Potrivit acestuia, România are nevoie de energie regenerabilă, în special de biomasă și bioenergie.

“În tot acest context susținem că avem nevoie de energie regenerabilă, în special de biomasă și bioenenergie, însă ne propunem să atingem și să menținem acel echilibru benefic între investitorii din cadrul sectorului energiei regenerabile, consumatorii casnici și sectoarele industriale consumatoare de energie”, a subliniat Gerea.

La finele lunii august, ministrul Andrei Gerea, spunea pentru Gazeta de Dimineață, că în strategia energetică națională, cărbunele rămâne element strategic. Adică, deși ministerul scoate la licitației strategia energetică națională, documentul întocmit pe mandatul lui Răzvan Nicolescu, fără niciun leu, rămâne la baza acesteia.

”Nu am aruncat la gunoi (strategia întocmită pe mandatul lui Răzvan Nicolescu-n.r.). Ce a făcut (Răzvan Nicolescu-n.r.) nu era gata. El a pus în dezbatere publică o prezentare a situației la momentul respectiv în domeniul energiei, nimic de viitor ci doar o fotografie a momentului. Aia va fi parte din strategia energetică, ca și introducere. Aia rămâne ca bază, e un punct de plecare, e începutul strategiei. Practic strategia și planul de viitor abia acum se fac. Acum facem caietul de sarcini la care s-a muncit foarte mult, pentru că el depinde cum va arăta”, spunea, pentru Gazeta de Dimineață, ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Strategia întocmită pe mandatul lui Nicolescu, care nu a costat statul român nimic, este acum scoasă la licitație, statul plătind zeci de mii de euro pentru firmele de casă.

La începutul lunii septembrie, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, se arăta indignat că strategia energetică a României este scoasă la licitație, în condițiile în care aceasta putea fi elaborată gratis, de o echipă de specialiști care nu poate fi întrecută de vreo propunere făcută de vreo firmă din România.

”Când aud de licitația pentru strategia energetică mă întristez. Nicio firmă din România nu poate propune o echipă de proiect superioară celei care lucra gratis și care a fost publicată odată cu documentul privind starea sectorului. Erau acolo șefi de firme de consultanță (3/4 din Big 4), șefi de bănci, oameni cu mare experiență în energie și nevirusați de diverse interese, reprezentanți ai mediului academic, etc. Trebuia continuat cu acea echipă la care se mai adăuga profesorul Kapros, șeful echipei care deține modelul Primes utilizat de Comisia Europeană în studiile sale de impact. Acesta își dăduse, de altfel, acordul. Daca se mergea pe această abordare, strategia ar fi fost gata pentru dezbatere publică la începutul lunii aprilie anul curent„, spune pe contul personal de Facebook, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu.

Surse ministeriale spun că după ce a fost schimbat, Răzvan Nicolescu i-a oferit sprijin actualului ministru al Energiei pentru elaborarea strategiei energetice, document care pe mandatul său a fost întocmit în cea mai mare proporţie, proporţie care acoperea partea tehnică de fond. După cum se vede, Nicolescu și echipa sa nu au fost cooptați, iar strategia energetică a României face acum milioane de euro. Nu profit, ci pierdere, pentru că va fi scoasă la licitație.

Pe de altă parte, Sindicatul Muntele cere mixul energetic de câțiva ani, însă deși la nivel de declarații toată lumea spune că acesta e necesar și că în asigurarea sistemului energetic național cărbunele joacă un rol extrem de important, statul a întârziat să ia măsuri care să conducă la asigurarea funcționării termocentralelor. Atât CEH cât și CEO se confruntă cu probleme economice grave, riscând să se închidă.

Cărbunele este un combusibil primar strategic pentru mixul energetic al României și va rămâne așa în anii care urmează. În aceste condiții, ceea ce se întâmplă cu complexele energetice ne preocupă foarte mult, pentru că, repet, cărbunele este și va rămâne un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României”, declara, la finele lunii octombrie, în județul Hunedoara, Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza