Transferul minerilor de la Petrila la Lonea, la mâna directorului general al CEH

237

Pentru transferarea a 60 de mineri de la Petrila la Lonea e nevoie de semnătura directorului general al Complexului Energetic Hunedoara. Consiliul de Administrație al CEH a pasat, săptămâna trecută, responsabilitatea angajărilor către directorul general, în condițiile în care luna aceasta CEH trebuie să prezinte la Bruxelles planul de restructurare care cu siguranță prevede și disponibilizări de personal. Liderul de sindicat de la Petrila, Cătălin Cenușe, afirmă că directorul general al SNÎMVJ susține că prin mutarea celor 60 de mineri „societatea cade în cap„.

Cererile de angajare a celor 60 de mineri de la mina Petrila  la mina Lonea vor ajunge la directorul general al Complexului Energetic Hunedoara în cursul zilei de luni. Preluarea celor 60 de mineri de la Petrila la Lonea ar putea fi pusă în pericol atât de planul de restructurare a complexului cât și de afirmațiile directorului de la SNÎMVJ care a spus, potrivit liderului de sindicat de la mina Petrila, că  prin plecarea celor 60 de angajați ”societatea cade în cap„.

”Consiliul de Administrație de joi a aprobat preluarea celor 60 de mineri de către mina Lonea. Mă duc luni (astăzi-n.r.) la CEH să duc cererile. Săptămâna trecută am dus doar un tabel cu cei 60 de oameni. Transferul mai are de îndeplinit o singură formalitate, aceea ca directorul general al CEH, domnul Floruț, să sprobe cererile. Cei de la CEH sunt de acord cu transferul celor 60 de mineri de la Petrila la Lonea numai să nu punem în pericol Societatea Națională de Închideri, așa cum a precizat domnul director Anghel”, a declarat, duminică, pentru Gazeta de Dimineață, Cătălin Cenușe, liderul de sindicat de la mina Petrila.

Informațiile liderului de la Petrila nu sunt reale. În fapt, CA-ul de la CEH nu a aprobat săptămâna trecută preluarea celor 60 de mineri. S-a discutat despre nevoia de angajări la minele viabile, însă CA-ul a spus că este atributul directorului general să se încadreze în numărul mediu de personal și în bugetul alocat cheltuielilor de natură salarială.

Potrivit lui Cenușe, afirmațiile directorului general al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului care a făcut precizarea, înainte de Consiliul de Administrație de la CEH, că prin preluarea celor  60 de oameni societatea cade în cap, nu sunt deloc reale și reprezintă doar piedici.

”Ei nu știu care sunt oamenii care vor pleca și încearcă tot felul de piedici pentru ca oamenii să nu mai plece la mina Lonea, ci să se îndrepte spre mina Paroșeni și mina Uricani. Pe dumnealor nu-i interesează viitorul acestor oameni care mai au toți 6-7 ani până la pensie și nu pot ieși la pensie din cadrul SNÎMVJ. Au numai interesul lor, acela de a duce societatea până în 2018. Dacă ei cred că societatea poate să continue numai cu cei 60 de mineri, se înșeală. Nu spun realitatea, și anume că cei 60 de mineri care au plecat în 2013 de la mina Petrila la mina Paroșeni acum sunt holoangări. Ei nu mai lucrează la front în marea lor majoritate ci lucrează ca holoangări și la aprovizionare  și transport de bolțari prentru lucrări de închidere”, a mai spus liderul de sindicat.

Cenușe afirmă că demersurile lui nu sunt unele ilegale, acestea fiind făcute în baza unei înțelegeri semnate încă din 2012 între minele viabile și cele neviabile care spune că la momentul în care Complexul Energetic Hunedoara face angajări, prioritate va avea personalul calificat de la minele neviabile.

Liderul de sindicat mai afirmă că nu a putut discuta cu Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ, acesta nerăspunzându-i la apeluri. În schimb, Cenușe acuză că a devenit ”vânatul societății din toate punctele de vedere”.

În cazul în care vor pleca, minerii de la Petrila vor avea aceeași încadrare și la mina Lonea.

Mina Petrila își va înceta activiatea extractivă la finele acestei luni. 31 octombrie este ziua în care din subteranul minei Petrila va ieși ultima tonă de cărbune. În aceste condiții, cei circa 300 de angajați ai unității miniere urmează să fie mutați la celelate două unități miniere incluse pe programul de închidere ce se derulează până în anul 2018, Paroșeni și Uricani.

Mina Petrila se va închide în ciuda faptului că minerii și vechea conducere au cerut prelungirea activității extractive cu un an, asta pentru că în subteran mai este încă rezervă de huilă ce poate fi exploatată. Demersurile, spun minerii, au fost obstrucționate chiar de conducerea SNÎMVJ.

Directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel, nu a putut fi contactat pentru a spune dacă se opune sau nu transferului celor 60 de mineri de la Petrila la mina Lonea.

De menționat faptul că la finele lui 2018, când trebuie închise și minele Paroșeni și Uricani, la SNÎMVJ vor rămâne circa 400 de persoane care nu îndeplinesc condițiile de pensionare.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza