Ungurii și polonezii au ajuns la un preț de cost pe centralele de cărbune de 25 de euro. CEH în moarte clinică, administratorii pasează responsabilitatea de la unii la alții

279

Complexul Energetic Hunedoara se apropie de faliment, însă administratorii acestuia, atât cel judiciar cât și cel special, se feresc să ia deciziile necesare pentru salvarea societății. Aceasta este concluzia celor care cunosc sectorul energetic și care spun că orice zi de întârziere înseamnă un pas mai aproape de faliment.

Situația de la Complexul Eenergetic Hunedoara este una dramatică iar fuga de responsabilitate nu înseamnă altceva decât condamnarea societății la faliment.

”Câtă vreme nimeni nu își asumă niște măsuri imediate și nu neapărat radicale, dar necesare, de restructurare a activității complexului și de optimizare a costurilor, finalul nu poate fi decât unul tragic pentru toată lumea”, spun specialiștii contactați de GDD.

Potrivit acestora măsurile ar trebui să fie asumate de cei doi administratori. Asta pentru că la CEH există un administrator judiciar impus de instanță, dar și unul special numit de minister, statul român fiind unicul acționar al structurii energetice.

În ciuda situației de criză iminentă de la CEH, specialiștii spun că structura mai poate fi salvată, chiar dacă nu în întregime. Și ar fi chiar viabilă, reușind să se susțină singură.

”Astăzi mai poate fi salvat ceva din complex. Nu tot, e drept. E vorba de Termocentrala Paroșeni și grupul 3 de la Mintia și eventual două mine. Acest plan e viabil iar societatea se va putea susține singură”, mai spun sursele GDD.

Argumentul este unul simplu. Ungurii și polonezii au ajuns la un preț de cost pe centralele de cărbune de 25 de euro.

”Putem și noi, pe picioare proprii. Statul trebuie însă să își asume și niște costuri suplimentare. CEH nu e important pe partea de producție ci pe cea de siguranță a sistemului”, mai spun sursele.

Iar importanța CEH în asigurarea siguranței sistemului energetic național a fost recunoscută și de Remus Borza, președintele Euro Insol și totodată administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Pentru asta însă statul trebuie să recunoască importanța CEH pentru siguranța sistemului energetic național printr-o plotică tarifară adecvată în ceea ce privește serviciile de sistem.

”Putem accepta că CEH e vital pentru stabilitatea sistmeului și asta mai degrabă așa pentru un confort psihic, pentru că CEH face parte din zona Banat a Dispeceratului Energetic Național care este excedentară în putere. Pe zona asta de Banat consumul de energie e 1200 în vârf și vreo 800 în gol de sarcină, dar puterea instalată pe această zonă este de de 3500 de megawatti. E nevoie pentru că sistemul energetic național e ca un câine. Unui câine îi tai un picior, asta nu înseamnă că moare. Însă un câine cu trei picioare nu mai are viteză, nu mai are reacție și e bine să ții Hunedoara pentru acel drob de sare, pentru acel moment fatidic care nu se știe dacă se va întâmpla, dar dacă se întâmplă să colapseze Sistemul Energetic Național pentru un minut, pierderile sunt de peste un miliard de euro. Deci pentru un minut care s-ar putea să nu se întâmple niciodată, trebuie ținut CEH. Deci trebuie să ai pe zona asta de Ardeal, care e totuși mai industrializată, se muncește mai mult decât în sud, pentru acel eventual colaps al SEN, avem obligația ca națiune, ca stat, indiferent cine ar fi la Palatul Victoria, tehnocrați sau politruci, să găsim formule de finanțare în primul rând a retehnologizării pe minerit dar și pe grupuri, pe zona de mediu”, declara, Remus Borza, în emisiunea Pe Cuvânt de la Mondo TV.

Zilele trecute, administratorul special al CEH, Dan Agrișan, recunoștea că nu este mulțumit de progresele pe care le-au făcut cei de la Casa de Insolvență GMC Craiova în legătură cu raportul care ar trebui să prezinte cauzele și vinovații care au adus Complexul Energetic Hunedoara în insolvență.

Agrișan afirma că ministerul chiar a încercat să ajute administratorul judiciar, dar oficialilor li s-a ”sugerat” că ”nu e indicat”.

”O să încercăm noi să îi ajutăm și o să încercăm cu eforturi de la minister dar se pare că și în acest caz în momentul în care ne-am exprimat intenția de a aduce oameni de la minister, care să facă curățenie, să umble prin documentele companiei, deja au început să apară voci mai mult sau mai puțin interesate că nu ar fi cea mai bună idee să facem acest lucru”, spunea Dan Agrișan.

De partea cealaltă, administratorul judiciar al CEH, Casa de Insolvență GMC Craiova, recunoaște, de fiecare dată când are ocazia, că ea apără interesele creditorilor.

”Administratorul judiciar numit de instanţa nu are menirea de a salva CEH, ci el reprezintă interesele creditorilor, analizează situaţia debitorului şi o raportează judecătorului sindic şi creditorilor, notifică creditorii, analizează cererile de creanţă şi întocmeşte lista creditorilor, apreciază în funcţie de constatările făcute şansele de reorganizare sau de faliment ale debitorului etc, etc ”, spun, într-un comunicat de presă de miercuri, reprezentanții GMC Craiova.

În același document, cei de la GMC, propuși de UPSROM- o socitate în insolvență spacializată în echipamnet minier-  arată că au ajuns la concluzia potrivit căreia ”şansele de reorganizare ale CEH în actuala structură, şi contând numai pe resursele proprii, sunt nule” afirmând și că  falimentul CEH înseamnă practic pentru stat economii de un milion de lei pe zi“.

În atare condiții, minerilor și energeticienilor nu le rămâne decât să se roage că la un moment dat, de preferabil cât mai rapid, cineva va avea curajul necesar să ia ”taurul de coarne”, să scuture căpușele și să repună pe drum drept societatea energetică hunedoreană.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza