Venit în completare pentru angajații disponibilizați de la CEH

247

Minerii și energeticienii care vor fi disponibilizați de la Complexul Energetic Hunedoara vor primi venit în completare, după ce Guvernul a modificat, miercuri, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate pe baza planurilor de disponibilizare. De venit în completare vor beneficia și disponibilizații de la Compania Națională a Uraniului.

”Persoanele disponibilizate ca urmare a reducerii activității Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. și Companiei Națională a Uraniului S.A. vor putea beneficia de măsuri de protecție socială, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate astăzi de Guvern. În acest sens, Guvernul a modificat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate pe baza planurilor de disponibilizare. Prin aceste modificări, Executivul a stabilit ca pe lângă măsurile de protecție socială acordate de companii, pentru atenuarea impactului social, angajații disponibilizați ca urmare a reducerii activității celor două societăți energetice să primească și venit lunar de completare”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Ministrul Energiei spune că s-a ajuns într-o situație dramatică, punându-se în pericol viitorul angajaților.

”Mă bucur să anunțăm astăzi că putem oferi o protecție socială reală angajaților de la Complexul Energetic Hunedoara și de la Compania Națională a Uraniului. Ne aflăm, precum se cunoaște într-o situație dramatică în aceste companii, pentru că nu s-au luat măsurile necesare la timpul lor și prin această neglijență s-a pus în pericol viitorul lor, dar și situația socială a angajaților. Conform ordonanței aprobate astăzi, care este o modificare a anexei Ordonanței 36/2013, creem cadrul legal prin care eventuale persoane disponibilizate în baza unui potențial plan de disponibilizare vor putea beneficia, pe lângă indemnizația de șomaj, și de venituri de completare”, a spus ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.

”După publicarea în Monitorul Oficial a acestui act normativ, vor fi elaborate proiecte de Hotărâre pentru punerea în aplicare a măsurilor de protecție sociale stabilite prin Ordonanța de urgență adoptată, în baza Planurilor de disponibilizare aprobate în condițiile legii”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat, miercuri, pentru GDD, că încă de anul trecut s-au făcut demersuri pentru ca și angajații disponibilizați de la CEH să beneficieze de venit în completare.

”Modificările legislative de care a fost nevoie pentru ca în situația unor concedieri colective salariații CEH să poată beneficia de venituri de completare au fost cerute de către noi atât premierului cât și ministrului Energiei încă din anul 2015, de când s-a pus problema reorganizării complexului, iar astăzi această nevoie de reorganizare este din păcate mai acută ca niciodată. Întârzierea adoptării acestui demers se datorează în primul rând schimbărilor de miniștri care au avut loc la nivelul Guvernului. Nu este târziu că s-a adoptat astăzi această (miercuri-n.r.) modificare. Suntem în măsura de a oferi astfel o protecție socială celor care probabil vor fi disponibilizați. Nu pot însă spune același lucru și în privința salariilor compensatorii pentru că situația economică a complexului este atât de gravă încât cu greu cred că acestea vor putea să fie acordate”, a declarat Petre Nica.

Venitul în completare este achitat din fondurile Ministerului Muncii, în timp ce salariile compensatorii sunt susținute din fondurile societăților care disponibilizează personal, dacă aceste salarii sunt cuprinse în contractul colectiv de muncă.

Președintele Sindicatului Muntele susține însă că structura sindicală nu renunță la ideea ca angajații care vor fi disponibilizați de la CEH să beneficieze și de salarii compensatorii.

”Nu renunțăm însă la această idee și căutăm soluții de supliemntare a veniturilor Complexului Energetic Hunedoara pentru ca protecția socială a salariaților să fie una completă”, a completat Petre Nica.

În ultimii ani, disponibilizările de la CEH au fost amânate din cauza faptului că societatea nu a avut fondurile necesare pentru plata salariilor compensatorii.

Pe perioada în care Complexul Energetic Hunedoara a fost în insolvență (de la începutul lunii ianuarie până la începutul lunii mai când Curtea de Apel Alba Iulia a decis anularea hotărârii de intrare în insolvență și rejudecarea cererii) angajații de la CEH au rămas doar cu drepturile din contractele individuale de muncă după ce administratorul judiciar al societății a denunțat contractul colectiv de muncă, act în care erau stipulate plățile compensatorii în caz de concediere colectivă.

 Conform CCM-ului, fiecare disponibilizat trebuie să primească între 3 și 12 salarii brute lunare pe companie, în funcție de vechime. Rămâne de văzut dacă actuala conducere a Complexului Energetic Hunedoara va menține sau nu  decizia denunțării CCM-ului. Cer este că, la fel ca acum doi ani și anul trecut, compania nu are bani pentru plata salariilor compensatorii.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza