
Modul în care a funcționat Complexul Energetic Hunedoara în 2015 se vede acum în veniturile societății. Potrivit formulelor de calcul aplicate de ANRE, începând cu luna august complexul energetic hunedorean va încasa pe serviciile de sistem mai puțin cu 2 milioane de lei.
La omul sărac, nici boii nu trag – spune un proverb românesc care se aplică de minune și la Complexul Energetic Hunedoara, societate care din luna august va avea veniturile – cele sigure- diminuate cu două milioane de lei.
”De la 1 august o să pierdem în fiecare lună 2 milioane la serviciile de sistem. ANRE a stabilit un algoritm de calcul, iar cum CEH-ul nu a cheltuit bani și nici nu a prea funcționat anul trecut, va avea mai puțini bani de la Transelectrica”, spun sursele GDD.
O analiză la rece arată că economisirea realizată de la mijlocul lui martie prin denunțarea contractului colectiv de muncă se pierde odată cu diminuarea sumelor încasate pe serviciile de sistem. Adică dacă lunar prin neaplicarea CCM-ului CEH a economisit 2 milioane de lei, din august va pierde cele 2 milioane de lei pentru că va avea mai puțini bani pe serviciile de sistem.
La acest moment, CEH încasează pe serviciile de sistem realizate undeva la 13 milioane de lei. De la 1 august suma pe care o va încasa societatea hunedoreană va fi de doar 11 milioane de lei.
Diminuarea serviciilor de sistem nu reprezintă singura problemă la Complexul Energetic Hunedoara. Curând expiră și creditul deschis de CEH la CEC din care societatea își trăgea banii necesari funcționării în momentul în care rămânea fără lichidități, și pe care îl realimenta atunci când avea încasări.
Fiind în insolvență, cu venituri reduse și cu lipsă de fonduri, este greu de crezut că reprezentanții CEH vor accepta o prelungire a perioadei de creditare.
Mai mult, toamna ar putea aduce cu ea închiderea celor două termocentrale care nu îndeplinesc condițiile de mediu ceea ce ar însemna că societatea hunedoreană rămâne fără niciun fel de venit. Procesele prin care CEH încearcă să anuleze procesele verbale de sistare a activității în cazul celor două termocentrale, emise de Garda de Mediu în vara anului trecut, se află pe rolul instanțelor. În cazul Termocentralei Mintia, CEH a pierdut procesul la instanța de fond, mai fiind de judecat doar apelul. În ceea ce privește Termocentrala Paroșeni, procesul nu s-a judecat încă în prima instanță. Pentru ca Termocentrala Paroșeni să se conformeze cerințelor de mediu impuse de Uniunea Europeană ar mai fi nevoie de circa 20 milioane de lei pentru finalizarea instalației de desulfurare. Oficialii CEH caută, de jumătate de an, soluții pentru identificarea fondurilor.
Mihaela MIHAI
