Vor să taie din sporurile minerilor şi energeticienilor prevăzute în CIM

224

După denunţarea Contractului Colectiv de Muncă al minerilor şi energeticienilor hunedoreni, administratorul judiciar, Casa de Insolvenţă GMC Craiova, vrea să umble şi la contractele individuale de muncă.

Vicepreşedintele Sindicatului “Muntele”, Cristian Iştoc, dezvăluie că administratorul judiciar al CEH, Casa de Insolvenţă GMC Craiova, vrea să “umble” şi la prevederile contractului individual de muncă al angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara.  Sunt vizate unele sporuri prevăzute expres în CIM.

“Etapa următoare denunţării CCM este renegocierea CIM. Se încearcă forţarea acceptării de către salariaţi în cadrul negocierilor individuale a unor salarii diminuate. Se va încerca eliminarea sporurilor trecute în CIM. Lipsa manifestărilor prin care să cerem păstrarea drepturilor ne va aduce altă scădere a veniturilor”, atrage atenţia Iştoc, care îndeamnă la unitate.

Reamintim că, vineri dimineaţa, reprezentanţii CEH au anunţat că administratorul judiciar a denunţat unilateral Contractul Colectiv de Muncă al minerilor şi energeticienilor şi că urmează să fie negociat unul nou.  Prin denunţarea CCM, angajaţii au pierdut o serie de drepturi, sporuri şi prime.

Pe de altă parte, în CIM sunt prevăzute salariul de bază lunar brut, spor pentru vechimea în muncă, spor pentru fidelitate, spor de periculozitate, spor de front, spor de şef echipă, brigadă, schimb, spor pentru radiaţii, spor pentru condiţii nocive şi periculoase, spor pentru mobilitate, spor pentru confidenţialitate, spor pentru condiţii deosebite, spor pentru lucru în timpul nopţii, spor pentru lucru efectuat în zilele de sâmbătă, duminică şi în zilele de sărbători legale, spor pentru orele lucrate suplimentar faţă de norma lunii, zilele de concediu negociate în CIM, alte drepturi prevăzute de lege (indemnizaţia de concediu, indemnizaţia pentru concedii medicale, zile libere pentru donarea de sânge conform legii, diurna conform legii). La acestea din urmă ar vrea să umble administratorul judiciar pentru diminuarea costurilor.

Carmen Cosman – Preda

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza