Vrei să fii șef? Sună la SNÎMVJ. Pentru că pe ei îi plăteşte statul, director pentru şapte oameni la Mina Petrila

287

Vasile Simion, cel care a condus mina Petrila, şi care a ajuns șef de departament odată cu încheierea activității la unitatea minieră, a fost, de la 1 martie, numit din nou director. Asta după ce – printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului – departamentul a fost transformat în sucursală. 

Conducerea minelor neviabile spune că Simion  nu e director, ci șef obiectiv închidere, și că transformarea în sucursală a departamentului a fost determinată de obținerea avizului de rambleiere a puțurilor de la mina Petrila, motiv pentru care pot reîncepe lucrările la suprafață, iar toate operațiile financiar-contabile trebuie să se facă pe unitatea minieră și nu pe SNÎMVJ.

Director pentru 7 persoane spun sursele Gazetei de Dimineaţă, 10 persoane spune directorul general al SNÎMVJ. Este vorba despre social-democratul Vasile Simion care după închiderea activității de la mina Petrila a fost făcut şef de departament, dar brusc, la începutul acestei săptămâni a revenit pe poziția de director.

”E șef obiectiv închideri sau cum se numește, are 10 oameni, nu are spor de conducere. Departamentul l-am făcut în cadrul SNÎMVJ pentru Petrila pentru că nu mai puteam să continuăm nicio activitate la Petrila având în vedere chestia cu Cultura, cu blocatul activității, și nu aveam bani să plătim pe nimeni acolo, să se ocupe de partea de pază, de finanțe și a trebuit să-i duc la departament. În momentul în care Comisia de Cultură ne-a dat avizul de rambleiere a puțurilor am revenit în sensul să facem structură acolo ca să putem pe banii de închidere să fie închis tot, nu pe bani de producție. Era o procedură legală (aceea de formare a sucursalei)”, a declarat luni pentru Gazeta de Dimineață, Aurel Anghel, directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

Numai că, informațiile arată că Vasile Simion ocupă din nou funcția de director și salariul aferent, existând o oarecare diferență între venitul încasat de un șef departament și cel aferent poziției de director. Aceleași informații arată că Vasile Simion a fost în concediu medical de la momentul formării departamentului și până luni când s-a înființat sucursala, adică pe perioada cât a fost șef de departament. Aurel Anghel susține însă că directorul șef de departament a fost doar patru zile în concediu de odihnă.

”Noi până a ne da verdictul să ne ocupăm de lucrările de închidere nu puteam să mai menținem absolut pe nimeni”, a mai spus Anghel.

Transformarea departamentului în sucursală nu a fost singura mutare de la minele neviabile. Delia Străuț a fost mutată contabil șef la mina Paroșeni, iar contabilul șef de la Paroșeni, Angela Popa, a fost ”dusă înapoi la Petrila”. Daniel Boteanu este, de luna trecută, consilierul lui Anghel pe probleme de închidere.

”M-am gândit să am un om pe închidere. Trebuie să gestioneze cineva toată activitatea asta. Dincolo (la CEH-n.r.) sunt 5 și nu fac nimic”, a mai spus directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

Ermoiu a rămas șef serviciu în cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, iar Ioan Temneanu- fost lider de sindicat la Petrila- este potrivit lui Anghel, șef serviciu electromecanic. Postul este unul nou-înfiinţat.

”Cu încetarea activității la mina Petrila a fost nevoie să facem niște relocări pe pozițiile tehnice. Prima, și zic eu cea mai impotantă, este în locul domnului inginer șef securitate minieră Mihai Ermoiu de la mina Uricani care a fost, zic eu, nu promovat, ci dus la societate la un nivel mai înalt. Șef serviciu securitate minieră în cadrul SNÎMVJ, a fost numit  inginerul șef din cadrul SNÎMVJ, Ion Ibănescu”, declara, la începutul acestei luni, pentru Gazeta de Dimineață, Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ.

Potrivit acestuia, schimbarea aduce continuitate pe linia securității și sănătății în muncă, Ibănescu urmând a îndeplini condițiile de pensie la finele lui 2018, atunci când ar trebui să fie închisă și mina Uricani.

Tot Anghel spunea că aducerea lui Ermoiu în SNÎMVJ vine ca urmare a faptului că acesta și-a exprimat dorința ca anul acesta să fie trecut pe lista de disponibilizări. Adică, un salariu ceva mai mare care să conteze la pensie.

Tot atunci, la SNÎMVJ, Inginerul șef SSM  de la mina Petrila, Voicu Jurcan, a fost numit inginer șef SSM în cadrul SNÎMVJ, postul acestuia de la mina Petrila fiind desființat.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza