Vremea nedeilor, cea mai frumoasă perioadă a primăverii în Valea Jiului

316
de Alina PIPAN

Nedeile, petrecerile câmpeneşti ale familiilor de oieri din Valea Jiului, sunt cele mai frumoase evenimente specifice comunităţilor de peste an. Perioada aceasta este potrivită pentru aceste petreceri ale comunităţii, pentru că ele sunt legate de sărbătoarea pascală. Primeniţi sufleteşte după postul Paştelui, împărtăşania de la biserică şi slujbele caracteristice, oamenii pun mână de la mână, aduc cele necesare, încing ceaunele şi fac o masă mare la care să ia loc toată lumea. Se veselesc, vorbesc, îşi urează de bine, ascultă muzică populară,  joacă o horă, o învârtită. Preoţii vin şi slujesc bucatele, binecuvântează mulţimea. Tartorul comunităţii se ocupă de oaspeţi, de obicei edilii oraşelor, preoţii, profesorii. Femeile îmbrăcate tradiţional se uită de copii şi pregătesc masa, iar bărbaţii iau rolul bucătarului şi pregătesc ceaunele.

La Petroşani oamenii de pe Sălătruc ştiu să facă nedei de pomină. Nici anul acesta nu s-au lăsat mai prejos. Au avut şi invitaţi de seamă, pe Adrian David- şeful Consiliului Judeţean Hunedoara şi primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, care au rămas plăcut impresionaţi de interesul oamenilor pentru această tradiţie. Nu sunt singurii care au programate nedei anul acesta, fiecare comunitate are programată o nedeie, şi se uită la cer cu îndurare, cerând un pic de soare, ca să cadă bucatele mai bine.

„Sute de credincioși au venit la nedeia tradițională din a doua zi de Paști, organizată de parohia ortodoxă la Sălătruc. O nedeie frumoasă, cu obiceiurile despre care îmi place să vorbesc în fiecare an. Anul acesta l-am lăsat pe prietenul și colegul meu Adrian Nicolae David să guste înaintea mea din pâinea cu vin, obicei al locului. Ouăle de Paști au fost pentru toată lumea, o adevărată distracție.

Am simțit căldura sufletească a oamenilor cu care m-am întâlnit aici și cărora le mulțumesc și le doresc tot binele din lume”, a povestit primarul Petroşaniului.

Apoi, mai petrecăreţi ca oamenii de pe Sălătruc, numai petrilenii mai sunt. Aici tradiţia momârlănească, spunem cu mâna pe inimă, este sfântă ca icoana din altar. Sunt multe nedei la Jieţ, de nici nu le mai ştim numărul. Pe Maleia, la Jieţ, în Taia, pe munte, pe la fiecare stână mare. Zilele acestea râsul cald al primarului Ilie Păducel, şi pofta dumnealui de bunătăţi tradiţionale, cărora le ştie gustul de acasă, au fost potolite la Jieţ.

„În calitate de primar al orașului Petrila, felicit comunitatea de momârlani de la Jieț pentru că reușesc să ducă mai departe tradițiile din această zonă. Încă din prima zi de Paști încep binecunoscutele Nedei momârlănești la care participă toată suflarea din zonă, bucate alese sunt pregătite cu smerenie de maeștrii în bucătăria momârlanească, după rețete păstrate cu sfințenie din străbuni. Hristos a înviat!”, a transmis primarul, mândru ca un copil că a primit permisiunea marilor bucătari jieţeni  să potrivească la foc tocana de miel.

Comenteaza

Comenteaza