REALITATEAPETRILEANA / Casa de Insolvenţă GMC: “Nu minerii au fost beneficiarii salariilor mari din CEH, ci dimpotrivă, pe munca lor s-au făcut averi”

316

Pe fondul unei situaţii extrem de tensionate, presărate cu proteste în subteran şi demisii, Casa de Insolvenţă GMC Craiova, administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, vine să pună paie pe foc. Într-un comunicat de presă, oficialii GMC anunţă, sec, că şansele de reorganizare a entităţii energetice în această structură şi contând doar pe resursele proprii sunt NULE!

Într-o manieră ce pare o adevărată răbufnire la protestul minerilor, care de de zeci de ore potestează blocaţi în subteran, Casa de Insolvenţă GMC Craiova face o radiografie la rece a situaţiei actuale a Compelxului Energetic Hunedoara, structură pe care o numeşte “struţo – cămilă”. După ce au cerut şi obţinut o amânare pentru depunerea în instanţă a raportului privind cauzele care au dus la insolvenţa CEH, reprezentanţii administratorului judiciar au decis să prezinte public ceea ce oficialii GMC Craiova numesc “adevărul despre CEH”.

“De cca. o lună şi jumătate CEH este în insolvenţă la propria sa cerere, deoarece nu mai făcea faţă datoriilor către creditori;

administratorul judiciar numit de instanţa nu are menirea de a salva CEH, ci el reprezintă interesele creditorilor, analizează situaţia debitorului şi o raportează judecătorului sindic şi creditorilor, notifică creditorii, analizează cererile de creanţă şi întocmeşte lista creditorilor, apreciază în funcţie de constatările făcute şansele de reorganizare sau de faliment ale debitorului etc,etc . (Este adevărat că în situaţia fericită în care debitorul are resurse pentru a se redresa prin implementarea unui Plan de Reorganizare prin care să poată convinge creditorii că le achita într-un interval de 3-4 ani cea mai mare parte din datorii, administratorul judiciar poate propune acel Plan de Reorganizare, după cum un Plan de Reorganizare poate propune debitorul însuşi, prin administratorul special sau chiar creditorii. Condiţia este ca acel plan să fie votat de creditor’ şi confirmat de judecătorul sindic. Altfel , se trece Ia faliment). Din constatările noastre, şansele de reorganizare ale CEH în actuala structură, şi contând numai pe resursele proprii, sunt nule. Acest lucru este cunoscut de orice persoană ce are tangenţă cu energia ce se produce în Hunedoara, de orice persoană interesată din Valea Jiului şi sigur şi de dumneavoastră”, se arată în comunicatul de presă al Casei de Insolvemţă GMC.

Ei spun că, falimentul CEH înseamnă practic pentru stat economii de un milion de lei pe zi. “ Funcţionarea CEH înseamnă pierderi de cca un milion de lei/zi. Prin bugetele anuale în ultimii ani s-a aprobat o pierdere de cca. 300 milioane lei anual şi CEH a reuşit în fiecare an să-şi depăşească bugetul — pentru anul 2015 cifrele previzionate arată o pierdere de cca. 900 milioane lei. Rezultă de aici că falimentul CEH ar însemna pentru stat – acţionarul unic al CEH o economie de cca.1 milion de lei/zi. CEH nu şi-a plătit niciodată impoziteie şi contribuţiile aferente salariilor, cu excepţia reţinerilor la sursă necesare pentru a se asigura stagii complete de cotizare în vederea asigurării în sistemul asigurărilor sociale şi asigurărilor de sănătate ( ex. asigurarea stagiului complet în vederea pensionarii,etc.). Orice SRL din această ţară,dacă declara un impozit şi nu şi-l achita, a doua zi după scadenţă este somat de către ANAF şi se încep procedurile de recuperare a sumelor datorate. Acest lucru nu s-a întâmplat şi în cazul CEH”, au explicat reprezentanţii GMC. Mai mult, spun aceştia, CEH nu are resursele necesare pentru a-şi achiziţiona certificatele verzi şi certificatele de CO2, nu are resursele necesare pentru a-şi realiza investiţiile prin care să se conformeze cerinţelor de mediu şi nici măcar resursele pentru a finaliza investiţiile de la termocentrală Paroşeni (realizate déjà în proporţie de peste 90%). De asemenea, CEH nu are nici măcar autorizaţie de mediu pentru termocentrale, iar Garda de mediu a dispus suspendarea activităţii, CEH contestând în instanţă decizia.

 “Struţo – cămila” generatoarea de pierderi

Casa de Insolvenţă GMC Craiova este de părere că greşeala a plecat încă de la înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara în această formulă, pe care ei o numesc “struţo – cămilă”. Structură, însă, din care unii au avut câştiguri generoase.

 “CEH trebuie să producă energie pe care să o vândă pe o piaţă concurenţială unde preţurile medii de tranzacţionare sunt mai mici de jumătate din preţul de cost la care produce CEH energia.

Printr-un mecanism ciudat, CEH a fost conceput să funcţioneze într-o structură incluzând atât exploatarea cărbunelui, cât şi producţia de energie şi a beneficiat de anumite avantaje ca  producător de energie, avantaje cu care s-a dorit acoperirea diferenţelor de preţ cu care se obţinea. Rezultatul a fost că au pierdut ambele sectoare. Este adevărat că pe această „struţo-cămilă” s-au grefat şi alte nenorociri — aprovizionări care nu se justificau şi la preţuri mari fără a respectă procedurile de achiziţie, salarii mari pentru personal nenecesar, angajări pe posturi ce nu aveau legătură cu producţia, avantaje materiale şi de altă natură etc.etc, toate acestea fiind cercetate de-a lungul anilor de către corpurile de control ale directorului CEH, ale ministrului energiei, de către Curtea de Conturi, organe de cercetare penală, DNA etc”.

Aceasta este situaţia CEH şi este necesar să va obişnuiţi cu adevărul, atrag atenţia cei de la GMC.

 GMC susţine că situaţia era sub control

Pe de altă parte, cei de la GMC susţin că, după deschiderea procedurii de insolvenţă a CEH, situaţia era sub control. Astfel, zilnic se extrăgea cantitatea de cărbune necesară pentru funcţionarea celor două termocentrale, termocentralele încă funcţionează, produc energie electrică şi asigură energie termică pentru Deva şi Valea Jiului şi încasează contravaloarea acestor servicii şi chiar mai mult de atât; Din sumele obţinute s-au achitat salariile şi furnizorii pentru materiale şi prestări servicii curente strict necesare funcţionarii CEH. În plus, Ministerul Energiei a numit cu celeritate un administrator special în persoana domnului Dan Ovidiu Agrişan. De asemenea, susţin aceştia, s-a conturat de către administratorii judiciar şi special un set de măsuri menit a reduce cheltuielile materiale şi cu muncă vie, astfel încât CEH să reziste în perioada de observaţie până la propunerea unui Plan de Reorganizare, măsuri ce sunt în curs de implementare.

 Aruncă piatra spre minerii ce au protestat în subteran

 GMC nu înţelege, însă, motivele pentru care minerii au protestat blocaţi în subteran şi susţin că reducerile de cheltuieli nu afectau această categorie de personal. Mai mult, administratorul judiciar lasă să se înţeleagă faptul că ortacii ar fi fost aruncaţi la înaintare.

 “După ce şi-au luat salariile pentru luna ianuarie 2016, o parte dintre mineri au încetat lucrul, ca formă de protest deoarece consideră „că nu mai au siguranţă locului de muncă”. Toate măsurile privind reducerile de cheltuieli cu muncă vie — necesare pentru ca CEH să poată rezistă în perioada de observaţie — nu vizează personalul direct productiv şi pe cel ce deserveşte personalul direct productiv, tocmai aceia care acum au încetat lucrul. Nu minerii au lost beneficiarii salariilor mari din CEH, ci dimpotrivă, pe muncă lor s-au făcut averi. Din păcate, în acest moment, minerii reprezintă veriga slabă în încercarea de salvare a CEH până la un Plan de Reorganizare în care să se implice Ministerul Energiei sau guvernul. Bineînţeles că „se solidarizează cu protestul minerilor” toate celelalte categorii — personalul TESA, personalul de la suprafaţă, personalul din termocentrale, cu toţii beneficiari ai prevederilor comune din Contractul Colectiv de muncă, dar care nu prestează aceeaşi muncă cu minerii şi care în acest moment este direct vizat de măsurile de reducere a chettuielilor cu muncă vie —reduceri aşa cum am arătat imperativ necesare, dacă se doreşte salvarea CEH”.

 

Falimentul poate fi cerut oricând

Situaţia este extrem de spinoasă, iar falimentul ar putea fi cerut în orice moment, fiind vorba practic doar de un echilibru precar.

Era de ajuns ca vreunul din furnizorii de materiale sau prestări de servicii de după deschiderea procedurii de insolvenţă să nu fie achitat mai mult de 60 de zile pentru a cere direct falimentul CEH. De asemenea, era de ajuns ca ANAF pentru impozitele şi contribuţiile neachitate să ceară direct falimentul CEH. Grav ar fi şi ca, dintr-o cauză sau alta să se oprească activitatea termocentralelor ieşind din sistem ca producători de energie electrică. Până acum aceste lucruri nu s-au întâmplat, dar viitorul nu este deloc roz.

“Credem că protestul minerilor va simplifică ecuaţia CEH de o manieră radicală: nu se va mai produce cărbunele necesar funcţionarii celor două termocentrale; acestea se vor opri şi vor ieşi din sistem; nu va mai fi nevoie de eforturi la nivelul Ministerului Energiei sau/şi a altor ministere pentru găsirea de soluţii de reorganizare a activităţii în Valea Jiului; nu va mai fi nevoie de eforturi şi susţineri Ia Bruxelles pentru transformarea ajutorului de stat în ajutor de restructurare; nu va mai fi nevoie de niciun Plan de Reorganizare; vom constata falimentul CEH. Şi din asta va pierde toată lumea. Se va opri termoficarea în Deva şi Valea Jiului. Minerii vor fi disponibilizaţi şi îşi vor pierde locurile de muncă. Energeticienii vor fi disponibilizaţi şi îşi vor pierde locurile de muncă. CEH va fi radiat ca entitate juridică. Liderii de sindicat îşi vor pierde membrii şi li se vor desfiinţa sindicatele. O mulţime de alte societăţi comerciale ce deserveau într-un fel sau altul activităţile CEH îşi vor reduce sau înceta activitatea.

Mineritul în Valea Jiului va deveni istorie”, este scenariul apocaliptic prezentat de GMC.

Tribunalul Hunedoara a declarat declanşarea procedurii de insolevnţă în cadrul CEH în data de 7 ianuarie, pentru datorii de peste 1,6 miliarde de lei.

Carmen COSMAN – PREDA

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza